Zdravi puding za male i velike: Glavna zvijezda ove slastice je tapioka
Jeste li čuli za tapioku? Riječ je dugoljastom korijenu biljke kasave, podrijetlom iz Brazila, a koju su Portugalci proširili po Africi, Aziji i Zapadnoj Indiji.
Konkretno, tapioka je ono što ostane kada se napravi brašno od tog korijena, a rezultat je zdrava i lako probavljiva, bezglutenska hrana koja domorodačkom stanovništvu služi u prehrani kao glavni izvor ugljikohidrata (sadrži čak 80% škroba!), a u svijetu se koristi kao industrijska sirovina u proizvodnji juha, umaka i pudinga, između ostalog.
ADVERTISEMENT
Upravo je puding desert kojim se bavimo danas i koji radimo od tapioke, točnije od perlica tapioke. Perlice se inače mogu fino samljeti i tako služiti kao zamjena za pšenično brašno u pripremi kruha, peciva, pita, tortilja i ostalih popularnih jela, no ako ih pomiješamo s toplom vodom ili mlijekom, dobijemo želatinastu, pudingastu smjesu.
Izvor: Pixabay
Za naš današnji desert trebat će nam pola šalice malih perli tapioke, koje možemo nabaviti u raznim dućanima zdrave hrane. Njih ćemo pomiješati s tri šalice punomasnog mlijeka i malo soli, te staviti na vatru i miješati dok smjesa ne prokuha. Potom ćemo smanjiti vatru i ostaviti da lagano kuha, postepeno dodavajući četiri žlice šećera dok se perlice ne zgusnu, uz povremeno miješanje. U međuvremenu ćemo u posebnoj posudi umutiti jaja, dodajući u njih malo vruće tapioke. Kad promiješamo, smjesu ćemo polako uliti u tapioku koja se kuha, pojačati vatru i miješati dok se sve ne spoji i dok ne dobijemo pudingastu smjesu. Ostavit ćemo da se ohladi, umiješat ćemo malo ekstrakta vanilije i ukrasiti po želji. Ovaj zdravi i slatki desert vole i veliki i mali, isprobajte i javite nam dojmove!
ADVERTISEMENT
Izvor naslovne fotografije: Pixabay