Ovaj složenac je prava gurmanska senzacija!
Složenac s jajima i feta sirom jednostavno je jelo koje možete poslužiti već kao doručak jer se radi o namirnicama koje će vam dati snagu za cijeli dan.
To je poslastica koja se sastoji od umaka u napravljenog od sočnih rajčica, kremaste fete i pečenih crvenih paprika. Odaberite tanak komad fete umjesto krupnog bloka za optimalno topljenje. Bitno je osigurati da jaja budu sobne temperature prije pečenja kako biste postigli savršeno kremaste rezultate.
ADVERTISEMENT
Spremni za kulinarsku avanturu? Otkrijte još nekoliko savjeta i potpuni recept za složenac s jajima i feta sirom u nastavku. Nemojte čekati da se jaja u potpunosti stisnu prije nego izvadite tavu iz pećnice. Time ćete ih prekuhati. Ciljajte da jaja budu bijela i neprozirna jer će se i dalje stisnuti nakon što ih izvadite iz pećnice.
Iako nije nužno, toplo preporučujemo prilog u obliku kruha kako biste umak mogli sasvim upiti. Bilo da je riječ o hrskavom bagetu, mekanoj piti, pahuljastom focaccia kruhu ili jednostavnom tostu, vjerujemo da će vam se svidjeti. Ako poslužujete ovo jelo za doručak, jednostavna salata od svježeg povrća bit će osvježavajući dodatak. I naravno, nikada ne možete pogriješiti s hrskavom slaninom.
Izvor: Pixabay
Recept je za četiri do šest serviranja.
Što će vam trebati?
- 30 ml maslinovog ulja
- 2 cherry rajčice (oko 100 g)
- 25 g crvenog luka, narezanog na ploške
- 1/2 žličice soli (plus dodatna za posluživanje)
- 1/2 žličice crnog papra (plus dodatna za posluživanje)
- 50 g feta sira
- prstohvat crvene paprike
- 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 150 g pečenih crvenih paprika, ocijeđenih i nasjeckanih
- lišće bosiljka, nasjeckano
- 6 velikih jaja
- tost ili focaccia, za posluživanje
Izvor: Pixabay
ADVERTISEMENT
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Izvadite šest jaja iz hladnjaka i ostavite ih na sobnoj temperaturi. Stavite na stranu 6-8 rajčica, a ostatak rajčica pomiješajte s crvenim lukom, ¼ šalice maslinovog ulja, soli i crnim paprom u vatrostalnoj posudi. Dobro promiješajte.
Smjestite blok fete u sredinu rajčica i jednom ga okrenite kako biste prekrili vrh maslinovim uljem. Posipajte preko fete sušene ljute papričice. Pecite 35 minuta ili dok rajčice ne počnu prskati.
Izvadite iz pećnice i umiješajte nasjeckani češnjak, pečene crvene paprike i polovicu listova bosiljka. Razbijte fetu i rajčice, stvarajući kremasti umak. Napravite šest udubljenja u smjesi rajčice i pažljivo razbijte po jedno jaje u svako udubljenje.
Smanjite temperaturu pećnice na 190 stupnjeva. Vratite tavu u pećnicu i pecite dodatnih osam do deset minuta ili dok bjelanjci jaja ne budu čvrsti.
Nasjeckajte preostale rajčice na pola. Poslužite s dodatkom svježih rajčica i preostalog bosiljka. Dodatno posipajte sol, crni papar i sušene ljute papričice po želji. Prenesite u posude za posluživanje i odmah poslužite s tostiranim kruhom ili focacciom.
Izvor naslovnice: Unsplash