Mašti na volju! Slatke i zdrave pločice koje možete čuvati čak mjesec dana
Brzi, a ukusni recepti uvijek dobro dođu tijekom kaotičnih poslovnih i privatnih dana. Donosimo vam odličan i zdrav snack za koji vam treba samo par sastojaka i par minuta za pripremu, a pri ruci vam mogu biti i do mjesec dana!
Uđete u kuhinju i tražite što biste slatko mogli pojesti. Zvuči kao poznata situacija? U nastavku vam donosimo jednostavan, ukusan i zdrav recept za granola pločice koji će vas oduševiti!
Jezgra ovih pločica izrađena je od zobenih pahuljica bez glutena za savršenu žvakaću teksturu. Mislilo se i na izvor proteina pa tako u ovaj recept ide i kvinoja. Uz to, unijet ćete i omega-3 masne kiseline i hranjive tvari zbog suncokretovih sjemenki, bučinih sjemenki, chia sjemenki i mljevenog lanenog sjemena. Umjesto tradicionalnog orašastog maslaca u receptu, koristi se prirodni, kremasti maslac od suncokretovih sjemenki. A sad – dodavanje zaslađivača! Aromu dobivate medom, ekstraktom vanilije i mljevenim cimetom. Dodat ćete i nasjeckane suhe crne smokve za gustu teksturu i slatkoću. Ako vam treba još zasladiti nepce, slobodno dodajte preljev od čokolade.
ADVERTISEMENT
Lako pripremite pločice u pet jednostavnih koraka:
- Pecite suhe sastojke: Počnite dodavati zob, kvinoju, suncokretove sjemenke i bučine sjemenke na veliki lim za pečenje te ih pecite u pećnici.
- Zagrijte mokre sastojke: Dok se zob i sjemenke peku, zagrijte maslac od suncokretovih sjemenki, med, vaniliju, cimet i morsku sol u loncu i miješajte dok ne postane glatko.
- Pustite da se smjesa od maslaca od suncokretovih sjemenki ohladi, zatim je prelijte u zdjelu s pečenom kvinojom, zobomi sjemenkama. Promiješajte ih, a zatim dodajte mljeveno laneno sjeme, suhe smokve i chia sjemenke.
- Ulijte smjesu u kalup za kruh obložen papirom za pečenje, ravnomjerno je rasporedite i pritisnute smjesu.
- Dodajte preljev i zamrznite: Otopite čokoladu i prelijte je preko pločica, zatim stavite u zamrzivač dok se čokolada ne stvrdne. Narežite i uživajte!
Ako niste fan orašastih plodova, postoji mnoštvo jednostavnih načina da prilagodite ove pločice prema vlastitim željama.
Ako imate nekoliko vrsta sjemenki, slobodno koristite više jedne vrste od druge (primjerice više bučinih sjemenki nego suncokretovih). Za vegansku varijantu zamijenite med sirupom od kokosove palme i iskoristite čokoladu za preljev. Odaberite suho voće po vašem izboru: grožđice, suhe borovnice ili suhe brusnice. Kombinirajte sastojke po svom guštu.
Čuvajte pločice od kvinoje bez orašastih plodova u hermetički zatvorenoj posudi ili vrećici u hladnjaku do jednog tjedna. Ako si ih želite ostaviti za kasnije, možete ih i zamrznuti do čak jednog mjeseca! Uživajte u jelu!
ADVERTISEMENT