Ljubav kroz želudac: Brzinski i ukusni recepti za voljenu osobu
Mi se slažemo da ljubav ide kroz želudac. Zato vam donosimo par jednostavnih i brzih recepata za romantičnu večeru. Uz svako jelo možete poslužiti najdraže piće vaše osobe, a za dodatnu romantiku upalite i svijeće.


1. Bakalar
Za početak osušite bakalar i stavite ga sa strane. Zatim pomiješajte začine. Dodajte 1 ½ žličice paprike, jednu žličicu češnjaka u prahu, jednu žličicu luka u prahu, jednu žličicu suhe majčine dušice, ¼ žličice mljevenog crnog papra, ¼ žličice kajenskog papra, ¼ žličice sušenog bosiljka i ¼ žličice sušenog origana u malu zdjelu i promiješajte. Ako želite da vaša mješavina začina bude više usitnjena, možete iskoristiti mlinac.
Nakon toga, rastopite maslac. U zdjelu dovoljno veliku da u nju stane file bakalara stavite dvije žlice maslaca i otopite ga. To možete napraviti u mikrovalnoj pećnici tijekom odmrzavanja ili ga zagrijte u tavi prije nego što ga vratite u zdjelu.

Izvor: Pexels
ADVERTISEMENT
Onda iskopajte bakalar. Ribu prvo premažite otopljenim maslacem, a zatim začinite.
Pripremite tavu. Otopite jednu žlicu maslaca po komadu bakalara u tavi od lijevanog željeza ili tavi s debelim dnom na srednje jakoj vatri. Začinjeni bakalar položite na maslac.
Na kraju ga skuhajte.Ostavite riblje filete u tavi bez okretanja četiri minute. Zatim ih okrenite i kuhajte još tolik. Kada je gotov, bakalar će biti ljuskav i imat će unutarnju temperatura 63 ℃.
Čim ga izvadite iz tepsije stavite na tanjur jer se bakalar brzo hladi.
2. Brze pizze
Za sve ljubitelje pizze donosimo par jednostavnih kombinacija za pizzu gotovu u 15 minuta. Zagrijte pećnicu na 230°C. Rasporedite smrznuti kruh s češnjakom na lim za pečenje, dodajte kulenom ili slično po vašem izboru, omiljeni umak za pizzu, mozzarellu i feferone.
Ako izlazite s osobom koja voli povrće, možete im napraviti drugačiju opciju. Dvije kriške kruha s češnjakom pospite umakom za pizzu, mozzarellom, paprikom, i dodajte tikvice nazreane na tanke ploške, gljive i masline.
Napravite pizzu od jalapeño kruha sa slaninom i češnjakom. Na vrh stavite dvije kriške kruha s češnjakom, mozzarellu, slaninu i ukiseljene kriške jalapeña.

Izvor: Pexels
Napravite margherita pizza kriške. Dvije kriške klasičnog tosta rasporedite na lim za pečenje, dodajte naribani sir, najbolje je pomiiješati dvije vrste sira, i na kraju cherry rajčice.
Pecite 8-12 minuta, dok ktost ne postane hrskav i zagrije se, a sir se otopi. Ukrasite vaše margherita pizza kriške bosiljkom. Uživajte u romantičnoj večeri!
3. Teriyaki piletina
Za ovaj recept trebat ćete oko 910 g pilećih bataka bez kostiju i kože narezanih na kocke, šalicu sojinog umaka (240 ml) i pola šalice smeđeg šećera (otprilike 120 g).
Zagrijte veliku neprijanjajuću tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte piletinu i pržite dok ne porumeni s obje strane.

Izvor: Unsplash
ADVERTISEMENT
Dodajte sojin umak uz smeđi šećer i miješajte da se sjedine. Zatim pustite da zavrije. Kuhajte dok se umak ne reducira i prekrije piletinu. Po želji piletinu poslužite s rižom i sezamom.
4. Špageti s kozicama
Za ovo jelo bit će vam potrebno 150 g kozica, 60 g špageta, 30 ml zobenog vrhnja, jušna žlica maslinovog ulja, dvije jušne žlice ribanog parmezana ili mozzarella te začini po želji.

Izvor: Unsplash
Tijesto skuhajte prema uputama, a kozice nekoliko minuta popržite na maslinovom ulju. Kada su kuhani, špagete dodajte kozicama, prelijte vrhnjem i kuhajte dok se ne zgusnu. Pri kraju kuhanja dodajte ribani sir i začinite po želji, možete dodati i cherry rajčice. Uz ovu večeru možete poslužiti sezonsku salatu po izboru.
5. Za nešto laganiju opciju, tu je kus-kus salata
Za ovaj recept nije potrebno kuhanje. Kus-kus je namirnica koja je idealan izbor kada nemate vremena jer se samo treba preliti vodom. Ako ne volite slanutak, možete ga zamijeniti bijelim grahom. Ovaj recept zahtijeva samo da prelijete kus-kus vodom i nasjeckate povrće po izboru. Dodajte pola čajne žličice soli u kus-kus, prelijte ga vodom, poklopite i ostavite po strani dok nasjeckate povrće. Nakon pet minuta otklopite kus-kus, promiješajte ga vilicom i pustite da se ohladi. Kada pripremite sve sastojke, pomiješajte ih s kus-kusom i prilagodite sol i papar po želji. Također, možete nasjeckati svježi bosiljak, mentu ili peršin.

Izvor: Unsplash
6. Ako ste oboje ljubtelji zdravih juha, ovo je recept za vas!
Očišćene prokulice premažite maslinovim uljem, posolite i pokrivene stavite peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, 20 – 25 minuta. Za prekrivanje možete koristiti aluminijsku folij ili vrećice za pečenje. Povremeno protresite da se ravnomjerno zapeku, svakih pet do sedam minuta.
Za to vrijeme nasjeckajte luk, krumpir narežite na kockice velike približno dva centimetra, a cvjetaču slobodno rukama pokidajte na veće komade. Na ugrijanom ulju kratko popržite luk da dobije staklasti izgled, otprilike tri minute. Dodajte krumpir, posolite i miješajući pirjajte još pet minuta. Zalijte povrtnim temeljcem i dodajte cvjetaču. Promiješajte da se okusi sjedine i, kad počne lagano ključati – ulijte vodu, poklopite i na srednje jakoj vatri pustite da lagano krčka deset minuta.

Izvor: Pexels
Provjerite je li krumpir mekan pa ga maknite s vatre i usitnite u blenderu (ili štapnim mikserom) dok ne dobijete kremastu juhu. Uživajte u ukusnom jelu!
Izvor naslovnice: Pexels