Jednostavni recept koji je bio highlight mojeg putovanja u Grčku
Ove sam godine na godišnjem odmoru naučila par stvari o maslinovom ulju, ali i otkrila prejednostavan i zdrav recept koji morate isprobati.
Volite li maslinovo ulje, svakako nastavite s čitanjem jer ne samo da vam donosimo super recept za brzinski desert, već i par važnih stvari koje morate znati kada kupujete i konzumirate maslinovo ulje.
Ako ste aktivni u online svijetu, vjerojatno vam je poznata neobična kombinacija ekstra djevičanskog maslinovog ulja i sladoleda od vanilije koja je osvojila svijet društvenih mreža. Ako još niste, moja preporuka je da isprobate kombinaciju i dodate krupnu sol na vrh sladoleda. Ali nismo tu zbog sladoleda, već zbog jedne još malo zdravije verzije deserta s maslinovim uljem koju sam imala priliku isprobati ovo ljeto na Krfu, u sklopu degustacije maslinovog ulja.
ADVERTISEMENT
Sastojci
- Grčki jogurt
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje
- Domaći džem po izboru, bobičasto voće, med ili maslac od kikirikija
Postupak
U ohlađeni grčki jogurt dodajte malo maslinovog ulja i “nešto slatko” po izboru, bilo da je to voće, med ili džem. Promiješajte i dobili ste zdravu proteinsku užinu. Doslovno ne može biti jednostavnije.
Zapravo, ovo teško da se uopće može i nazvati receptom, ali kombinacija me baš oduševila i vrijedna je da ju isprobate. Grci na ovu kombinaciju gledaju kao na dnevnu dozu zdravlja i ističu da maslinovo ulje ima dokazan pozitivan učinak za naše zdravlje i dugovječnost.
Izvor: Pexels
Važne informacije koje sam naučila
Ako i dalje pripadate grupi entuzijasta koji unatoč ludim cijenama i dalje ostaju vjerni maslinovom ulju, otkrit ću vam par stvari koje možda niste znali, a važne su prilikom kupnje i skladištenja maslinovog ulja.
Prva bitna stvar je da ulje bude hladno prešano, jer visoke temperature uništavaju vitamine i hranjivost ulja. Dakle, pazite na cold pressed natpis na boci. Isto tako, sjetite se provjeriti kiselost, odnosno acidity. Ako na boci piše da je ulje ekstra djevičansko, onda kiselost mora biti od 0 do maksimalno 0.8. Manja kiselost znači više vitamina u ulju.
Što se boce tiče, nikada nemojte kupovati ili skladištiti djevičansko ulje u plastici. Birajte staklene, po mogućnost tamne boce i čuvajte ulje u nekom hladnom i tamnom dijelu svoje kuhinje, ako želite da zadrži prava svojstva i hranjivu vrijednost.
Ako se pak želite okušati u degustaciji ulja i tu ima jedan maleni trik. Uzmite shot ulja i jezikom prođite u krug da ulje dođe do svih okusnih pupoljaka na jeziku, progutajte i duboko udahnite dva puta, udišući zrak na usta, ali kroz stisnute zube.
A ako se pak nađete na Krfu, svakako posjetite i, kako ju lokalci nazivaju, majku (da ne kažemo Mamagera) svih maslina koju vidite na slici iznad. Naime, radi se o najstarijoj maslini na otoku, koja je stara preko 1500 godina, a i dalje daje plodove.
Izvor naslovne fotografije: Pexels
ADVERTISEMENT