Ispratite ljeto uz tortu sa smokvama – imamo savršeni recept!
Ništa ne kaže tako snažno „Goodbye summer“ kao zreli plodovi smokvi. Dok ispraćamo ljeto na odlasku i dočekujemo maglovita jutra rane jeseni, torta sa smokvama je savršen način da se zasladimo nakon napornog radnog dana.
U rujnu se svi prirodno okreću novim počecima i ubacuju u veće brzine kada su obaveze u pitanju, a to predstavlja pravi izazov za pronalazak vremena za sebe. No, nakon napornog radnog dana, rujan je savršen za iskoristiti sve plodove sezone u čijim okusima uživamo, a čiji nutrijenti njeguju naš organizam i daju mu potrebnu energiju i zdravlje.
Smokve su zasigurno voće koje pozitivno utječu na razne aspekte zdravlja. Izvrstan su izvor vlakana što ih svrstava u top namirnicu koja podržava probavni sustav i regulira šećer u krvi. Također su bogate antioksidansima što pomaže u održavanju lijepe i zdrave kože, kalijem koji je ključan u regulaciji krvnog tlaka te jednostavnim šećerima poput glukoze i fruktoze koji ih čine prirodnim izvorom energije i idealnim međuobrokom za one koji su vrlo aktivni tijekom dana.
ADVERTISEMENT
Izvor: likechocolate.net
Torta od smokve koja se ne peče, pruža priliku da u potpunosti iskoristite benefite smokvi bez komplikacija oko pečenja. Njena svježina, lagana tekstura i neodoljivi okus smokvi stvaraju savršeni način da se pozdravite s ljetom. Bez obzira na to pripremate li je za posebne prilike ili jednostavno želite uživati u ukusnoj slastici, ova torta će vas osvojiti svojom laganim, a istovremeno bogatim okusom.
Recept za tortu od smokvi koja se ne peče
Sastojci:
- 400 g svježih smokvi
- 1 naranča
- 300 g keksa (mljevena Plazma ili Digestive)
- 100 g maslaca
- 500 g mascarpone sira
- 100 g šećera u prahu
- 200 ml vrhnja za šlag
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 žlice meda
- 1 žlica ruma
Izvor: Unsplash
Priprema:
- Za podlogu pripremite mljevene kekse. Možete odabrati već gotovu mljevenu Plazmu ili Digestive ili Petit Beurre koje možete staviti u plastičnu vrećicu za zamrzavanje i usitniti valjkom.
- Rastopite maslac i pomiješajte ga s mljevenim keksom te dodajte med. Utisnite smjesu u kalup i dok pripremate kremu, odložite kalup u hladnjak da se podloga stisne.
- Za kremu pomiješajte mascarpone i šećer u prahu, a u drugoj zdjeli izmiksajte vrhnje za šlag sve dok ne dobijete gusti šlag.
- Šlag umiješajte u kremu od mascarponea i šećera i dodajte ekstrakt vanilije.
- Kremu u posudi odložite u hladnjak i posvetite se pripremi smokvi.
- U tavi zagrijte med, iscjedite sok jedne naranče i dodajte rum. U tu smjesu dodajte smokve i kuhajte ih nekoliko minuta dok potpuno ne omekšaju. Pripazite da ih ne prekuhate jer će se potpuno raspasti. Pokušajte ih pirjati tek toliko da zadrže oblik. Kada su gotove, pustite ih da se ohlade.
- Izvadite iz hladnjaka kalup s podlogom i kremu te rasporedite pola smjese kreme po podlozi.
- Po kremi posložite smokve u željenoj količini. Predlažemo da ih rasporedite pola.
- Sada nanesite ostatak kreme i zagladite tortu s finalnim slojem kreme.
- Ukrasite ju s ostatkom smokvi i pospite s nekoliko listića badema za dodatnu dekoraciju i teksturu.
- Tortu stavite u hladnjak preko noći i sutradan poslužite.
Izvor: Unsplash
Budući da ova torta sadrži maslac i vrhnje za šlag, u hladnjaku može stajati do 3 dana.
Izvor naslovne fotografije: likechocolate.net
ADVERTISEMENT