Mimoza, klasik među koktelima
Pišemo o mimozi, klasikom među koktelima, koji se radi od samo dva sastojka – šampanjca (ili pjenušca) i svježe cijeđenog soka od naranče.
Piće potječe iz 1920-ih i najvjerojatnije je dobilo ime po žutom cvijetu porijeklom iz Australije. No, kako to često bude, postoji više različitih priča o podrijetlu ovog koktela. Jedna priča je da je 1921., u Buck’s Clubu u Londonu, izumljen Buck’s Fizz, piće sastavljeno od šampanjca i soka od naranče, poput mimoze, ali s više pjenušca ili šampanjca. Mimoza sadrži jednake dijelove soka od naranče i šampanjca a vjeruje se da je takvu verziju stvorio barmen u hotelu Ritz u Parizu, 1925. godine.
ADVERTISEMENT
Druga verzija je da je piće izumljeno u San Franciscu 1940-ih, a da ga je smislio ni manje ni više nego Alfred Hitchcock. Iako nema čvrstog dokaza da je slavni redatelj izumio koktel, svakako je popularizirao mimozu kao piće za brunch, stoji u Oxford Companion to American Food and Drinku.
Izvor: Pexels
I danas je ovaj koktel prvi izbor uz brunch, ali i prilikom vjenčanja, ili pak ženskih druženja. Jednostavan je za napraviti, radi se u omjeru 1:1, dakle pola čaše šampanjca ili pjenušca te pola čaše svježeg soka od naranče, a poslužuje su u visokim, uskim flutes čašama. Stoga, složimo si danas jednu mimozu i nazdravimo uspješnom danu iza nas!
ADVERTISEMENT
Izvor naslovne fotografije: Unsplash