Znate li što je nocino, talijanski liker od zelenih oraha?
Pišemo o zanimljivom talijanskom likeru
Zeleni orasi često se spominju kao zdrava namirnica. Bogati su vitaminom C, B1, B2, B3, B6, jodom, kalijem, magnezijem, pa ne čudi da su glavni sastojak raznih tinktura. No, mi danas pišemo o jednom talijanskom specijalitetu, likeru od zelenih oraha. Riječ je o nocinu, slatko-gorkom i pomalo pikantnom likeru, koji se tradicionalno radi od nezrelih oraha, dok su još mekani i u svojoj zelenoj ljusci. Ovaj se liker može piti sam, kao aperitiv, ali i poslužiti preliven sladoledom od, primjerice, vanilije.
ADVERTISEMENT
Možemo ga raditi i sami kod kuće, samo moramo nabaviti kvalitetne orahe. Uz njih nam trebaju još cimet, klinčić, vanilija, limun, šećer i votka. Kad smo sve nabavili, krećemo u izradu likera.
Operemo i osušimo 30 oraha, te ih narežemo na četvrtine oštrim kuharskim nožem. U veliku staklenu posudu ulijemo litru vode, dodamo narezane orahe, 2 štapića cimeta, 5 klinčića, 1 komad mahune vanilije, koricu jednog limuna, narezanu na trakice te 2.5 šalice granuliranog šećera. Zdjelu pokrijemo i protresemo da se dobro promiješa. Ovako pripremljen nocino moramo čuvati šest tjedana, uz napomenu da je potrebno svakodnevno protresti liker da bi se okusi bolje promiješali.
Izvor: Unsplash
Nakon šest tjedana, iz smjese izvadimo orahe i komade začina, procijedimo dobivenu tekućinu kroz gazu u staklene boce te ih čvrsto zatvorimo. Nocino možemo čuvati više godina, a s vremenom će liker postajati manje gorak no uvijek jednako zdrav.
Izvor naslovne fotografije: Unsplash
ADVERTISEMENT