Donosimo recept za najslasnije knedle sa šljivama
Dolaskom hladnijih dana, prirodno se okrećemo jelima koja griju tijelo, ali i dušu jer svi specijaliteti koji tradicionalno čine dio našeg identiteta, evociraju uspomene iz djetinjstva i podsjećaju na sve one pomalo zaboravljene obiteljske momente.
Knedle punjene voćem, u Hrvatskoj najčešće sa šljivama, tradicionalno su jelo koje se uglavnom jede kao zaseban obrok ili desert. Osim što u svakome od nas budi uspomenu na bakinu kuhinju i toplinu doma koju smo osjećali kao djeca, ova slastica iz generacije u generaciju oduševljava sva nepca stvarajući neodoljivu kombinaciju punog okusa šljive i teksture mekanog tijesta koje se topi u ustima.
U današnje vrijeme nam je u trgovinama dostupno sve i svašta i ne moramo se previše mučiti odvajati vrijeme i trud za izradu nekog jela koje poželimo jesti taj dan, no homemade izrada knedli sa šljivama ove jeseni može biti savršena kulinarska avantura za vas. Ako poželite napraviti neko jelo koje još do sada nikada niste sami radili, zašto ne početi upravo od njih? Iako se na prvu možda čini kako je izrada knedli sa šljivama naporna, dosadna i dugotrajna, uz nekoliko jednostavnih savjeta vidjet ćete kako to baš i nije tako. Odvažite se izraditi ovaj specijalitet sami, oživite svoje uspomene, probudite uspavane okusne pupoljke i oduševite cijelu obitelj novim-starim desertom.
ADVERTISEMENT
Izvor: Unsplash
Recept za knedle sa šljivama
Sastojci:
- 500 g krumpira
- 200 g glatkog brašna
- 1 jaje
- 1 kg šljiva
- 100 g krušnih mrvica ili 1 malo vrhnje za kuhanje
- Šećer
- Cimet
- Maslac
Izvor: Pexels
Priprema:
- Najprije je potrebno pripremiti tijesto tako što ćete skuhati krumpire u slanoj vodi, sve dok jako ne omekšaju. Nakon što su gotovi, ocijedite ih i napravite od njih pire.
- Dok se pire od krumpira malo ohladi, u njega dodajte jaje, malo soli i nakon što sve dobro promiješajte dodajte brašno. Budući da postoje različite vrste krumpira, neka vam mjera brašna bude okvirna jer ćete možda trebati dodati više ili manje brašna da dobijete tu glatku teksturu tijesta koje se ne lijepi.
- Tijesto razrežite na jednake dijelove. Koliko će jedan dio biti velik, ovisi o veličini šljiva s kojima raspolažete. Oblikujte kuglice od tijesta, spoštite ih rukama i u sredinu stavite šljivu te ju modificirajte tako da bude u potpunosti prekrivena tijestom.
- Dok se bavite pripremom knedli, stavite vodu u veliki lonac i uključite štednjak, kako bi zavrela.
- Šljive možete koristiti svježe ili zamrznute. Ako se odlučite za svježe, operite ih i odstranite im koštice. Dodatan savjet za one koji vole jako slatko je da u svaku šljivu stavite malo šećera kako biste izbjegli njihovu dozu kiselosti. Ukoliko odaberete smrznute šljive, njih ne morate odmrzavati.
- U proključalu vodu ubacite knedle i kuhajte ih oko 15 minuta. Da su spremne, primijetit ćete po tome što će isplivati na površinu.
Izvor: Pexels
Prije samog posluživanja, potrebno je pripremiti i preljev za knedle. Neki ih vole s krušnim mrvicama, a neki s vrhnjem za kuhanje. Krušne mrvice za hrskavi preljev pripremaju se tako da ih kratko prepečete na maslacu ili na maslinovom ulju te ih posipate po knedlama. Ukoliko baš jako volite ovaj preljev, knedle možete i u potpunosti uvaljati u pržene krušne mrvice te po želji naknadno dodati šećer i cimet.
Izvor naslovne fotografije: Pexels
ADVERTISEMENT