Zdravo i jednostavno: Napravite marokansku detoks juhu
Isprobajte ovaj marokanski recept i oduševite se neočekivanom kombinacijom začina.
Ovo nije još jedna gusta i smiksana detox juha, upitne boje i još upitnijeg okusa koju jedete nasilu samo kako bi potaknule probavu ili “očistile” organizam nakon par dana junk food-a. Ovo je preukusan i prejednostavan recept za juhu punu okusa i proteina. I da budemo iskrene, baš nam je comfort food za ove prve jesenske dane.
ADVERTISEMENT
Izvor: Pexels
Ako vas zanima službeni naziv, u Maroku ju zovu Harira, a za proteinsku bazu možete koristiti zelenu ili crvenu leću, slanutak ili pak kombinaciju svega navedenog. Mi smo isprobale doslovno sve verzije i nekako nam najbolje sjeda zelena leća.
Ovisno o tome koliko veliku porciju radite, možete podebljati ili smanjiti količinu povrća. I da, nemojte da vas dug popis sastojaka obeshrabri, priprema je vrlo jednostavna.
Recept za Harira juhu
Sastojci:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 ljubičasti luk
- 2 mrkve
- 1 korijen celera
- 2 češnja češnjaka
- 2 manja krumpira
- Žlica đumbira (svježe ribanog ili u prahu)
- Jedna šalica leće
- Kocka za juhu ili temeljac
- 2 žlice gustog koncentrata od rajčice
- Limenka kokosovog mlijeka
- Sok od pola limuna
- 150 grama svježeg špinata
- 1 grčki jogurt (okus kokosa)
- Kombinacija začina – sol, papar, kurkuma, crvena paprika, mljeveni kumin, cimet (po želji – chilli, korijander, mladi luk, jalapeño papričica)
Upute:
- Na maslinovo ulje ubacite nasjeckani luk, celer, češnjak i mrkvu. Dinstajte par minuta i onda dodajte nasjeckani krumpir i kombinaciju svih začina. Ako koristite đumbir u prahu, dodajte ga sada, a ako koristite svježi, dodajte ga s češnjakom. Nastavite dinstati 5 do 7 minuta.
- U začinjenu mješavinu povrća dodajte par žlica vode i leću pa sve skupa zalijte temeljcem.
- Pomiješajte koncentrat rajčice s malo temeljca kako biste ga razrijedili i dodajte sve skupa u lonac. Poklopite i kuhajte dok voda malo ne ispari i povrće omekša. Trebali bi dobiti malo gušću smjesu jer će leća popiti dio vode.
- Nakon toga u lonac dodajte kokosovo mlijeko i sok od limuna. Pomiješajte i dodajte svježi špinat. Držite na vatri još par minuta da se volumen špinata smanji.
- Poslužite s grčkim jogurtom od kokosa ili običnim. Ukrasite s malo mladog luka, korijandera ili chilija, a ako ste posebno hrabri dodajte krišku jalapeño papričice
Ova juha doslovno funkcionira kao cijeli obrok, poslije nje vam neće trebati glavno jelo. A kombinacija vruće juhe i na vrh nabacanog hladnog grčkog jogurta je, malo je reći, famozna. Sve skupa je zaokruženo divnom nesvakidašnjom kombinacijom začina. Ma savršeno! Svakako isprobajte.
Izvor naslovne fotografije: Pexels
ADVERTISEMENT