Imamo recept za savršeni domaći ajvar
Pri pomisli na pripremu domaćeg ajvara, svjesni smo kako treba uložiti dosta truda za napraviti kvalitetnu i dobru zimnicu. Kaže se da je dobra priprema pola posla, stoga se inspirirajte našim receptom i savjetima.
			
			Ono što je u mojoj obitelji glavna stvar kojom se vodimo dok pripremamo zimnicu i ajvar je timski rad i dobar plan unaprijed, a to maksimalno olakša posao. Uz kvalitetnu pripremu, dobro raspoloženje i trud svih članova obitelji, bit ćete gotovi za taj čas, a onda ćete s još većim užitkom guštati u plodovima svog rada.
Ajvar je delicija koja se tradicionalno priprema na našem području i bez obzira kako ga pripremate, svaki je ukusan na svoj način. Nema do domaćeg ajvara, osobito ako ga kombinirate uz omiljena jela. Njegova svestranost leži u činjenici da je jednako ukusan uz doručak kao namaz ili kao prilog uz mesna jela za ručak. U nastavku istražite recept i savjete kako napraviti savršeni domaći ajvar koji ćete i vi poželjeti rado prenositi iz generacije u generaciju unutar svoje obitelji.
ADVERTISEMENT
			Izvor: Pinterest
Recept za savršeni domaći ajvar
Sastojci:
- 2 kg crvene paprike
 - 1 kg patlidžana
 - 4-5 češnja češnjaka
 - 2 ljute papričice
 - ½ šalice maslinovog ulja
 - 2 žlice limunovog soka
 - Začini, sol, papar, peršin
 
			Izvor: Pinterest
Priprema:
- Operite povrće i položite ga na papir za pečenje te ispecite u pećnici na 220 stupnjeva. Povrće mora biti jako pečeno, stoga ne brinite ako pretjerate.
 - Nakon što se ohladi, ogulite kožu na paprikama i patliđanima te uklonite sjemenke.
 - Nasjeckajte ih na manje komadiće i dodajte u veliki lonac na zagrijano maslinovo ulje.
 - Sve skupa kuhajte na srednje laganoj vatri oko 30 minuta uz stalno miješanje. Kuhajte sve dok ne dobijete željenu gustoću.
 - Pred kraj dodajte začine po želji (sol, papar, peršin i sl.).
 - Ukoliko želite još kremastiju teksturu, skuhanu smjesu dodatno usitnite štapnim mikserom
 - Kada se smjesa malo ohladi, napunite prethodno sterilizirane staklenke ajvarom, zatvorite poklopcem i okrenute naopačke kako bi se stvorio vakuum.
 
Ajvar ne mora stajati nužno u hladnjaku i ne trebate ga potrošiti čim prije. On pripada zimnici što znači da ga možete imati u smočnici u dužem periodu od nekoliko mjeseci. Samo pripazite da ga skladištite na tamnom i hladnijem mjestu.
Uživajte u procesu pripreme domaćeg ajvara i u njegovoj degustaciji tijekom nadolazećih jesenskih dana.
Izvor naslovne fotografije: Pinterest
ADVERTISEMENT