Ljeto na tanjuru: Recept za salatu s breskvama
Jednostavno morate isprobati ovu savršenu ljetnu salatu koja spaja slatke i slane okuse. Malo koja kombinacija nam je tako dobra.
Ako ovih dana postoji nešto što volim više od bilo koje ugodno klimatizirane prostorije, onda je to ova lagana i osvježavajuća ljetna salata koja savršeno balansira slatke i slane okuse.
Priprema je brza i laka, a okusi obaraju s nogu i pomalo su drugačiji od onoga na što ste možda navikle. Mislim, breskve u salati? Vjerujte, isplati se isprobati nešto ovakvo.
ADVERTISEMENT
Ljeto i breskve
Kad kažem ljeto, jedna od prvih asocijacija mi je sitno sjeckana lubenica u hladu drveta ili pak sočna breskva koju jedem u plićaku i napokon ne pazim kuda sve kapa sok iz nje. Za sve vas koje možda ne možete jesti breskve u plićaku, ovo je the next best thing.
Izvor: Pexels
Recept za ljetnu salatu s breskvama
Sastojci za salatu:
- dvije (sočne) breskve
- mala žlica maslaca
- 70 grama rikole (oko tri šake)
- pola male šalice lješnjaka
- 60 grama feta sira
Sastojci za umak:
- 1 žlica meda
- 1 žlica senfa
- 1 žlica alceta balsamica
- 1 žlica maslinovog ulja
Priprema:
- Lješnjake suho prepržite na tavi par minuta dok ne dobiju zlatnu boju (ogulite im kožu ako je imaju, kako biste izbjegli gorak okus). Ohladite ih i grubo nasjeckajte.
- Breskve narežite na tanke kriške i pržite ih na maslacu. Okrenite ih svakih 2 minute, dok ne dobiju smeđu boju na rubovima. Maknite s tave i skroz ohladite (ovaj dio najviše traje).
- Sastojke za umak pomiješajte
- U posudu/tanjur ubacite rikolu, sjeckane lješnjake i feta sir i prelijte umakom. Na vrh stavite grilane breskve i uživajte u prekrasnom slaganju slatko slanih okusa ljeta.
Voće u slanoj salati
Postoji mali milijun recepata koji miješaju voće u salate i mi smo svakako fan te ideje. Često se u tim receptima pronađu i jagode, maline, šipak, borovnice. Usudite se isprobati – svako godišnje doba, jedno voće u slanu salatu! Ali nemojte nikako preskočiti breskve.
Izvor naslovne fotografije: Pexels
ADVERTISEMENT