fbpx
MENU

Sedam načina kako iskoristiti ostatke hrane za novi ručak

Prema ranijem istraživanju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u Hrvatskoj se godišnje po glavi stanovnika baci 71 kilogram hrane, dok godišnje u kućanstvima i poslovnom sektoru nastane 286.379 tona otpada od hrane

ručak za sutra
Posted: October 14, 2024

Kako bismo smanjili ovaj negativan trend, treba početi s malim, ali važnim koracima u svakodnevnom doticaju s namirnicama.

Ako vam je od prethodnog kuhanja ostalo hrane, jednostavno spremite u hladnjak i sljedeći dan servirajte kao obrok ili uz nešto malo kreativnosti, od jučerašnjeg, napravite novi, modificirani ručak. Donosimo vam nekoliko praktičnih savjeta kako prenamijeniti viškove od kuhanja te kako iskoristiti svježe namirnice kojima ističe valjanost.

Višak kuhanog mesa

Ako ste prethodnih dana radili juhu u kojoj se kuhala piletina ili govedina, odnosno imate višak kuhanog mesa, ima nekoliko sjajnih ideja kako ga iskoristiti. Najprije odstranite meso s kostiju i ovisno o njegovoj količini možete napraviti razna nova jela. Jedno od njih je i obročna salata u koju je uz meso potrebno dodati povrće po želji. Idealan način da osim mesa, iskoristite i preostalo povrće iz hladnjaka. Predlažemo i narezana kuhana jaja u salati. 

Također, od viška mesa možete napraviti ukusnu domaću paštetu. Dovoljno je samo u sjeckalicu staviti meso, češnjak, limunov sok, peršin, soli i papra po želji i žličica senfa ili krem sir). 

Višak mesa možete dodati i u povrtno varivo, poput variva od poriluka, mahuna ili pak kelja.

ADVERTISEMENT

zdravi namaz

Izvor: Pexels

Višak tjestenine ili riže

Jedne od zahvalnijih namirnica kada je riječ o viškovima svakako su riža i tjestenina. Osim što možete skuhati novi svježi umak od rajčice, pesto, milanese ili bolonjez, tjesteninu pa i rižu možete iskoristiti i za obročnu salatu. Dodajte sezonsko povrće, slanutak te napravite dresing po želji. Savjetujemo vam da ako imate jogurt kojemu ističe rok trajanja, iskoristite za umak za salatu. 

Kuhanu riža idealno se spaja i s meksičkim jelima pa tako s njom možete napraviti i chilli con carne ili ju koristiti kao dodatak u tortilji. 

salata

Izvor: Pexels

Višak raznih jogurta

Baš kao što smo iznad napisali, jogurt možete iskoristiti kao dresing za salate, no znate li da od viška jogurta možete napraviti sir? Riječ je o Labnehu, siru poznatom za Bliski istok, a možete ga naručiti u brojnim libanonskim restoranima diljem Europe.

Sastojci:

  • Jogurt (količine po želji sa savjetom da to bude neki čvršći jogurt ili grčkog tipa)
  • Maslinovo ulje i začini (po želji)
  • Žličica soli
  • Gaza

Priprema:

Jogurtu dodati sol, maslinovo ulje i dodatne začine (preporučujemo vlasac) te smjesu zavezati u gazu. Ostaviti minimalno 24 sata da se cijedi viseći nad posudom bez da dodiruje dno. Dobar tek!

Višak skuhanog krumpira

Iako mnogi skuhani krumpir bacaju ako se on ne pojede svježe kuhan, ako ga ostavite preko noći u hladnjaku, možete ga slobodno iskoristiti idući dan u obliku nekog drugog jela. Ako imate pire krumpir, sljedeći dan u dodatak brašna mogu postati njoki za prilog jelima ili pak kroketi. Pire možete iskoristiti i za knedle, dodajući im šljive ili breskve. 

Kuhani krumpir možete iskoristiti i za razne popečke, primjerice one s tunom, ili tikvicama.

krumpiri

Izvor: Unsplash

Višak juhe

Juha zapravo nikad ne može biti višak, zar ne? Idealna je za temeljac raznim jelima i varivima te umacima jer će se ono brže skuhati, ali i da dobijete intenzivnije okuse. Juhu možete smrznuti i već sljedeći vikend ugrijati za nedjeljni ručak.

topla juha

Izvor: Pexels

Višak bolonjez umaka

Još jedno iznimno zahvalno jelo koje može imati svoje razne varijacije. Osim uz tjesteninu, bolonjez može biti umak za lazanje, složenac poput musake, ali i dio svakog meksičkog jela. Također, ako želite nešto laganiju varijantu, bolonjez umak može izvrsno poslužiti kao punjenje paprika ili patlidžana. Dovoljno je samo prepoloviti paprike ili patlidžane, napuniti ih bolonjezom, dodati sir po želji i staviti u pećnicu na tridesetak minuta na 200 stupnjeva.

bolognese

Izvor: Pexels

Višak banana pred truljenje

Voće koje bi najbrže moglo potamniti u košari. Od tamnih banana možete ispeći popularni banana bread ili pak ispeći zdrave palačinke čiji recept možete pronaći ovdje. Također, banane možete narezati na kolutiće i brže bolje spremiti ih u zamrzivač te ih koristiti za pripravku zdravih pudinga ili smoothieja.

smoothie od banane

Izvor: Pexels

Izvor naslovnice: Pexels

ADVERTISEMENT