Zašto nam je pinca na stolu za Uskrs?
Tradicionalnu pincu, ili sirnicu, s ljubavlju pripremamo diljem Lijepe Naše kao neizostavan dio uskrsnog stola. Ovaj aromatični slatki kruh, koji neki nazivaju sirnicom ili kvasnicom, svojom bogatom aromom i sočnom teksturom osvaja nepca svih koji ga kušaju.
Iako se naziv sirnica povezuje s dodatkom sira u tijesto, zapravo se radi o kruhu koji je nekad pripreman od usirenog tijesta, što objašnjava naziv “sirnica”. No, bez obzira na naziv, ovaj slatki kruh postao je neizostavan dio uskrsne tradicije diljem zemlje, a svake godine iznova ga pripremamo s istim entuzijazmom i ljubavlju kao i generacije prije nas.
Pinca kroz povijest
Pinca ima bogatu povijest iza sebe, peče se već stoljećima, pružajući slatki okus tradicije kroz razne vremenske epohe. Usmena predaja kaže da potječe još iz doba Mletačke Republike. U prošlosti su slastice i kolači bili privilegij određenih društvenih slojeva ili rezervirani za posebne prigode poput važnih blagdana poput Uskrsa.
Ovo uskrsno pecivo pripremalo se s posebnom pažnjom i ponosom, često nošeno na blagoslov u crkvu na Veliku subotu, zajedno s ostalim jelima za Uskrs, simbolizirajući dobrodošlicu i obilje. Tradicionalno se pinca pekla na ognjištu ispod čripnje ili u krušnim pećima, a kasnije su je domaćice pripremale i u modernijim pećnicama.
I u nekim drugim se zemljama, poput Italije, tradicionalno za Uskrs sprema malo drugačija verzija slatkog kruha – colomba – koja je jednako ukusna kao naša pinca.
ADVERTISEMENT
Izvor: Unsplash
Što je sve potrebno za izradu pince
Za pripremu pince potrebno nam je slatko dizano tijesto, prepoznatljive žute boje, meke teksture, osvježavajućeg mirisa naranče i limuna. Karakterističan izgled pince postiže se zarezivanjem škarama ili nožem u obliku križića.
Iako se čini da je priprema uskrsne pince zahtjevna zbog masnoća, šećera i alkohola u tijestu, uz malo strpljenja, ljubavi i truda, sigurni smo da će vam uspjeti iz prve. Preporučujemo pažljivo proučavanje recepta, pažljivo slijeđenje svakog koraka i zasigurno će s vaše uskrsne trpeze zamirisati divne, domaće pince.
Izvor: Unsplash
Upute za izradu pince
Možemo dugo raspravljati o najboljem receptu za pincu, ali mi smo skrolajući po Instagramu pronašli jedan odličan recept Mateje Zvirotić Andrijanić za najmekaniju, najmirisniju i najukusniju pincu. Detaljne upute, kao i video s koracima izrade, možete pronaći na linku, a evo što vam treba od sastojaka:
Za tijesto:
- 500 g glatkog brašna prosijanog
- 8 g suhog kvasca za kolače ili 25 g svježeg kvasca u kocki
- 60 g bijelog šećera
- 10 g bourbon vanilija šećera
- ½ žličice soli
- 50 g svinjske masti
- 50 g maslaca
- 2 jaja
- 3 žumanjka
- 1 dcl mlijeka mlakog, punomasnog
- 1,5 žlica ruma
- 1 žličica korice naranče
- 1 žličica korice limuna
Za premazivanje i posip:
- 1 žumanjak
- listići badema ili perlasti šećer
Držimo fige za recept, i svakako očekujemo fotke vaših pinca! U slast!
Izvor naslovne fotografije: Pexels
ADVERTISEMENT