Za ljubiteljice chilija: Donosimo recept za chili s crnim grahom i kvinojom
Postoji li takvo nešto kao previše chili recepata? Smatramo da ne. Danas vam predstavljamo naš najnoviji, jednostavan, ali izuzetno ukusan – recept za chili sa crnim grahom i kvinojom!
Chili, chilli ili chile (naziv varira ovisno o zemlji u kojoj se nalazite) je zapravo naziv za ljuti paprikaš u koji se dodaju čili papričice. Sigurno ste već čuli za chili con carne, a ovaj put kuhamo malo drugačiji chili idealan i za vegetarijance. Njegova priprema je iznenađujuće jednostavna, a okus je apsolutno fenomenalan (optimistični smo da ćete se složiti).
Ovaj chili je obogaćen suptilnom dimljenošću koja savršeno upotpunjuje živahne rajčice i ukusni crni grah. Prelijte ga omiljenim dodacima i otkrit ćete da je tako ukusan da biste mogli zaboraviti koliko je zapravo zdrav!
Izvor: Pinterest
Posluživanje
Postoji bezbroj načina da poslužite ovaj recept za chili od crnog graha — ravno iz zdjele ili s kreativnijim opcijama. Evo nekoliko načina kako ga možete upotpuniti:
- Kukuruzni kruh ili kukuruzni kolačići: Isprobajte kolače od kukuruznog kruha, meksički kukuruzni kruh, kukuruzni kruh na tavi, domaći kukuruzni kruh ili lagane veganske kukuruzne kruščiće.
- Salata: Isprobajte salatu od kozjeg sira s rikolom, salatu od prokulica ili salatu od kelja.
- Uz pečeni krumpir: Probajte pečeni krumpir s chili umakom.
- Preko kriški batata: Koristite ga kao nadjev za jednostavne kriške slatkog krumpira.
- Preko krumpirića: Napravite od njih pomfri sa sirom i chili umakom.
Izvor: Pinterest
ADVERTISEMENT
Recept za chili sa crnim grahom i kvinojom
Sastojci:
- 1 srednji žuti luk (približno 150 g)
- 3 režnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja (približno 30 ml)
- 80 g suhe kvinoje
- 240 ml vode
- 3 konzerve crnog graha od 425 g, ocijeđene (neisprane)
- 2 limenke od 794 g rajčica narezanih na kockice, ako je moguće pečenih na vatri
- 60 g slanog maslaca (zamijenite s 30 ml maslinovog ulja ili rafiniranog kokosovog ulja za vegane)
- 1 konzerva kukuruza od 425 g (ili 1 ½ šalice smrznutog kukuruza)
- 15 g žute gorušice
- 15 ml Worcestershire umaka
- 120 ml kečapa
- Po 30 g čilija u prahu i sušenog origana
- Po 15 g češnjaka u prahu i kima
- 7.5 g soli
- 5 ml dimljene paprike
Priprema:
- Nasjeckajte luk i sitno nasjeckajte češnjak.
- U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i sitno nasjeckani češnjak te dinstajte pet do sedam minuta dok ne omekšaju.
- Uključite sve preostale sastojke, isključujući dimljenu papriku. Pustite da krčka 25 minuta, zatim umiješajte dimljenu papriku.
Poslužite odmah s dodacima po želji. Ostatak čuvajte u hladnjaku do tri dana ili smrznite do tri mjeseca.
Izvor: Pexels
ADVERTISEMENT
Upute za pripremu chilija na otvorenom
Slijedite korake navedene gore, isključujući dimljenu papriku (vatra će prirodno dodati dimljeni okus). Ako ga nosite sa sobom na kampiranje, unaprijed nasjeckajte luk i češnjak i stavite ih u hermetički zatvorenu posudu. Stavite sastojke od vode do kuhinjske soli u drugu veliku hermetički zatvorenu posudu, isključujući suhu kvinoju (dodajte je tijekom kuhanja). Čuvajte sve hladno dok ne budete spremni pripremiti svoj chili.
Izvor naslovnice: Pinterest