Tjedni meni: 7 meal prep jela idealnih za ponijeti na posao
Meal prep savršeno je rješenje za uštedu vremena i novca na tjednoj bazi, osobito kada je u pitanju priprema jela koja možemo ponijeti na posao.
Koliko ste samo puta u tjednu pomislili na to kako bi bilo super imati osobnog kuhara koji će kupovati, osmišljavati i pripremati ručak samo za vas. Priprema ručka ponekad oduzme previše dragocjenog vremena kojeg baš uvijek nedostaje, a u kombinaciji s ostalim svakodnevnim obavezama jednostavno dobivamo prevelik pritisak za nešto u čemu bismo realno mogli zaista uživati, no ne stignemo.
Zato je meal prep na tjednoj bazi savršen način kako si možete olakšati i više uživati u zdravim obrocima i slobodnom vremenu kojeg nećete morati trošiti na svakodnevnu nabavu namirnica i pripremu jela za sutradan. U nastavku teksta otkrijte naše prijedloge za 7 jela koje će voljeti cijela obitelj i koja su istovremeno idealna za ponijeti na posao.
ADVERTISEMENT
Izvor: Pexels
Losos bowl
Kad bismo ovom jelu morale dati naziv bila bi to zdjela puna proteina. I zdravih masti. I sa samo 600 kalorija. Iako vam je možda važniji ovaj dio – gotov u manje od 15 minuta.
Losos je riba bogata vitaminima B skupine koji su zaslužni za pretvaranje hrane koju jedete u energiju. Sadrži više kalija od banane i bogat je selenom koji štiti kosti i štitnjaču, a jedna porcija lososa tjedno zadovoljava pola potrebne količine omega 3 masnih kiselina u vašem organizmu.
Izvor: Unsplash
Pesto salata
Osnovni recept za ovu pesto salatu sastoji se od tjestenine u koju je umiješan pesto umak, iceberg salata, cherry rajčice, mozzarella i svježi bosiljak. Iako jednostavna, ova salata je toliko svježa, ukusna i zdrava koliko ju je i jednostavno za napraviti.
Kod ove salate super je što ju uvijek možete prilagoditi dodatnim sastojcima koje nađete u kući. Ako u hladnjaku nemate mozzarellu, dodajte feta sir. Dodajte krastavce ili avokado, a umjesto tjestenine kvinoju. Umjesto iceberg salate to nekad može biti mladi špinat ili matovilac, a na kraju možete sve posuti sa sjemenkama od bundeve. Tjesteninu s pesto umakom je lako napraviti pa je idealna za korištenje nekoliko dana za redom u sklopu različitih obroka.
Izvor: Mamager
Zdravi ručak s batatom, jajem i avokadom
Kada tražite jednostavan, ali ukusan obrok koji će zadovoljiti vaše nepce i pružiti vam potrebnu energiju, recept za „Brzinski zdravi ručak s batatom, jajem i avokadom“ izvrstan je izbor za balansirani zdravi obrok.
Kombinacija zdravih sastojaka poput slatkog krumpira, avokada i jaja pruža ne samo izvrstan okus već i bogatstvo nutrijenata poput vitamina A, C, E, K, B2, B3, B5, B6 i drugih.
Izvor: Unsplash
Buddha bowl s kvinojom i povrćem
Za ovaj brzi recept, koristite sezonsko povrće poput brokule, mahuna, mladog luka i gljiva. Kvinoju birajte umjesto riže i tjestenine. Brže je spremna za posluživanje i puna zdravih proteina, kalcija i vlakna te ne sadrži gluten. Još jedna zanimljivost vezana uz kvinoju je i ta da ona ne spada u regularnu žitaricu već u pseudožitaricu. To znači da kvinoja izgledom i teksturom podsjeća na žitaricu, ali zapravo pripada porodici loboda, isto kao i špinat. Također, puna je bjelančevina i sadrži sve esencijalne aminokiseline.
Buddha bowl je inače obrok koji se poslužuje u zdjeli i koji se sastoji od zelenog lisnatog povrća, sirovog ili kuhanog/pečenog na žaru, grahorice te jedne vrste cjelovitih žitarica. Katkad mogu sadržavati i dodavati poput orašastih plodova i sjemenki i/ili preljeva, kako bi se obogatio okus i aroma samog jela.
Izvor: Unsplash
Popečci od tikvice i parmezana
Za popečke od tikvice i parmezana treba nam pola sata vremena, dakle doslovno ih možemo napraviti u pauzi od posla ako radimo od doma, ili ih možemo napraviti dan ranije pa ih ponijeti u ured. Ovo lagano jelo idealno je za bilo koje godišnje doba, a vole ga baš svi. Zavirite u naš recept kako napraviti idealne popečke od tikvica s dodatkom parmezana koji im daje posebno slan i zanimljiv okus.
Popečke od tikvica čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do četiri dana. Oblaganje posude papirnatim ručnikom može pomoći u upijanju viška vlage i spriječiti da se popečci namoče.
Izvor: Unsplash
Quiche od špinata
Čar quichea leži u njegovom elegantnom izgledu, uparenom s iznenađujuće jednostavnom pripremom. Recept započnite kupnjom kora za pitu, a ostatak je jednako jednostavan kao dinstanje nekih aromatičnih sastojaka te zatim miješanje svega u prostranoj zdjeli. Istražite brze savjete u nastavku i brzo ćete svladati tehniku savršenog pripremanja quichea od špinata.
Za savršeno kremastu teksturu dodaje se malo kiselog vrhnja kako bi se poboljšala gustoća i dobio dobar okus. Korištenje isključivo mlijeka neće dati isti kremasti, baršunasti rezultat koji biste dobili miješanjem s vrhnjem ili odabirom pola-pola pristupa.
Izvor: Pixabay
Salata s piletinom i avokadom
Ako je nešto kao stvoreno za pripremu dan ranije i skladištenje na duže vremena, onda je to ova salata s piletinom i avokadom. Piletinu možete ispeći na roštilju ili tavi i spremiti u hladnjak. Cherry rajčice, salatu i luk možete oprati, nasjeckati i spremiti u staklene posude kako bi sve bilo spremno. Isto tako, sve sastojke za preljev možete pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku. Jedino avokado pripremite u trenutku kada ćete ga jesti, kako ne bi potamnio.
Dok se piletina peče u tavi ili na grillu, u isto vrijeme možete pripremati salatu. Multitasking i ovdje dobro dođe pogotovo kad imamo malo vremena za kuhanje. Poslužite odmah i uživajte u ovoj divnoj kombinaciji grilane piletine, hrskave salate, kremastog avokada i sočnog preljeva od citrusnog bilja.
Izvor: Unsplash
Izvor naslovne fotografije: Pexels
ADVERTISEMENT