Talijanska ‘scarpaccia’ je savršeno hrskava pita s tikvicama koja će vas oduševiti
Tikvice obožavamo jesti na razne načine jer su idealno svestrano povrće koje su može koristiti u raznim jelima, a ovaj put s njima radimo scarpacciu.
Scarpaccia potječe iz Toskane, a u prijevodu znači “loša cipela” što ne zvuči kao da ima smisla s obzirom da je jelo prefino, ali zapravo se odnosi na činjenicu da pita treba biti tanka kao stara cipela. Ovo je omiljena hrana tijekom karnevalskih slavlja u Italiji, a vjeruje se da potječe od umirovljenih mornara koji su koristili tikvice iz svojih vrtova.
Ova pita s tikvicama nas podsjeća na mješavinu focaccie i kukuruznog kruha s dodatkom tikvica. Možete ju jesti za doručak sa sirnim namazom ili jogurtom, za ručak sa salatom ili jajima, kao međuobrok, ali budimo realni, i za večeru. Volimo svestrana jela koja možemo jesti tijekom cijelog dana.
ADVERTISEMENT
Recept za talijansku ‘scarpaccia’ pitu
Sastojci:
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 2 srednje tikvice, tanko narezane
- 1/2 šalice brašna
- 1 šalica kukuruzne krupice
- 1 žlica sušenog origana
- 1 šalica ribanog parmezana
- 2 jaja
- 1/2 šalice vode/soka od iscijeđenih tikvica
Upute:
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
- U zdjelu dodajte tikvice narezane na tanke ploške i posolite ih s dvije žlice soli. Promiješajte da se sjedini i ostavite najmanje 15 minuta (što duže, to bolje).
- Nakon 15-ak minuta iscijedite sok iz tikvica i spremite ga sa strane.
- Ocijeđene tikvice stavite u cjedilo i isperite pod hladnom vodom da uklonite dio soli.
- Položite kriške tikvica na papirnati ubrus. Na kriške stavite još jedan papirnati ručnik. To će pomoći u upijanju preostale vlage.
- Pomiješajte brašno, kukuruznu krupicu, parmezan i origano u velikoj zdjeli.
- Dodajte jaja, 1/4 šalice maslinovog ulja i 1/4 šalice soka od tikvica. Dobro izmiješajte pa ubacite ploške tikvica.
- Ravnomjerno rasporedite tijesto po dnu posude za pečenje.
- Pecite na gornjoj rešetki u pećnici 35 do 40 minuta ili dok pita ne postane zlatna i hrskava.
- Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije rezanja na kvadrate.
Scarpacciu možete držati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi do 7 dana.
Dobar tek!
Izvor naslovne fotografije: Canva
ADVERTISEMENT