Ručak pun proteina gotov u 12 minuta
Ako ste u potrazi za brzinskim toplim obrokom koji se lako sprema, ukusan je i pun proteina pa će vas dugo držati sitima – uzmite 3 minute i pročitajte naš omiljeni tofu recept!
Osobno nisam preveliki fan teksture koju tofu ima, a ni okusa (koji je pomalo nepostojeći ako mene pitate). Još jedna stvar koju ne volim je i ta da moram unaprijed razmišljati da ga na vrijeme stavim u određeni sos umak, kako bi pokupio barem malo okusa prije pečenja.
S druge strane, odlična je i cjenovno pristupačna zamjena za meso tako da sam si dala truda da pronađem dobru kombinaciju okusa i teksture kako bi tofu češće ubacila u prehranu. I uspjela sam! Malo inspiracije iz drugih recepata, malo vlastitog isprobavanja i recept je ovdje.
@thefitlondoner DAY 11 of VEGANUARY | High protein pesto bucatini 🌿 Serves 2-3. ▫️1 block silken tofu (350g) ▫️3 tbsp vegan pesto ▫️Handful parsley ▫️1 large garlic clove ▫️Juice half lemon ▫️Small handful spinach ▫️2 heaped tbsps nutritional yeast ▫️Salt and pepper ▫️100ml water to thin sauce ▫️200g bucatini (dry) ▫️Cherry tomatoes Get your pasta on to boil in a pan of salty water. In the meantime - blend the tofu, pesto, parsley, garlic, lemon juice, spinach, nutritional yeast, salt, pepper and water until you get a completely smooth, creamy sauce. Add an additional splash of water if needed to thin. Transfer the sauce into a pan and warm through on a low-medium heat. Add a splash of your pasta water to the sauce to thin further and emulsify. Once al dente, drain your pasta and transfer it straight into the pan with your sauce. Gently toss the pasta in the sauce until fully coated. If desired, stir through some cooked spinach and serve up with roasted cherry tomatoes, pine nuts and more nutritional yeast. ENJOY! #veganuary2024 #veganuary #highproteinvegan #pestopasta #foodtok #vegantok #plantbased ♬ sweet - 🎧
Moja tajna je u blendanju tofua čime se gubi prvobitna tekstura i u dodatku snažnijih okusa u umak, koji preuzmu pomalo dosadan okus tofua. Umak je ukusan, brzo gotov i što je najvažnije, prepun zdravih proteina.
Još jedna ključna stvar koju volimo kod ovog ručka je ta da je doslovno gotov u 12 minuta – 8 do 10 minuta za kuhanje tjestenine i ostatak za miksanje (ako imate dobar blender, gotovi ste i brže!)
ADVERTISEMENT
Izvor: Pexels
Sastojci za umak:
- Tofu s dodatkom bosiljka
- Šaka svježeg bosiljka
- Dvije šake rikole
- Češanj češnjaka
- Prehrambeni kvasac (ili parmezan)
- Velika žlica Planet of Plants umaka s vlascem i đumbirom
- Mala žličica svježeg đumbira
- 5 velikih žlica maslinovog ulja
- Žlica soka od limuna
- Cherry rajčice
- Sjemenke bundeve
- Sol, papar
*Za prilog umaku možete koristiti tjesteninu, njoke, bulgur, rižu – što god vam padne na pamet.
Izvor: Pexels
Priprema:
- Tjesteninu, njoke ili neku drugu žitaricu kuhajte prema uputama na pakiranju.
- Za to vrijeme u blender ubacite sve sastojke za umak, osim cherry rajčica.
- Kada dobijete dobru konzistenciju, možete u umak ubaciti i par žlica vode od kuhanja tjestenine.
- Na kuhane žitarice dodajte umak i ukrasite sitno narezanim rajčicama, sjemenkama bundeve i svježim bosiljkom. (Mi rajčice volimo malo obogatiti i reduciranim alceto umakom.)
Izvor: Vlastita arhiva
I to je to, brzinski proteinski ručak je gotov!
Izvor naslovne fotografije: Unsplash
ADVERTISEMENT