Recepti za brze i zdrave torte bez pečenja
Ako ste u potrazi za fora receptima za zdrave slastice bez puno posla i bez pečenja, pripremite blender i inspirajte se receptima koje smo pronašle.
Pronašle smo hrpu zanimljivih slatkih recepata u kojim je mrkva baza i ostale smo oduševljene! Za početak, možete biti sigurne da je kolač s mrkvom uvijek zdravija varijanta, a okus je odličan! Pogotovo ako ih miješate s datuljama – to nam je najdraža zdrava varijanta puna prirodne slatkoće. Ovakve torte su također super ideja za dječje rođendane, ali i za odrasle.
Recept za tortu s mrkvom
Potrebni sastojci za koru:
- 2 srednje mrkve (naribane)
- 1 šalica datulja (natopiti ih u vrućoj vodi oko 5 minuta)
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1 šalica kokosovog brašna
- 1 šalica pečenih badema
- 2 žličice cimeta
- 1/4 žličice muškatnog oraščića
- 1/4 žličice mljevenog đumbira
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Malo zobenog mlijeka
- Prstohvat soli
Za preljev
- 1 šalica indijskih oraščića (natopljenih u vrućoj vodi 10 minuta, ocijeđenih)
- 1 žlica tahinija
- 3 datulje (pripremljene kao i za bazu torte)
- 1 žličica ekstrakta vanilije ili vanil šećera
- 1/3 šalice zobenog mlijeka
Izvor: Pexels
Priprema:
Ne može biti jednostavnija. Sve sastojke za koru stavite u blender dok ne postanu homogena pasta.
Posudu obložite papirom za pečenje (trik koji volimo je da ga izgužvamo i malo namočimo u vodu, na taj način lakše prijanja na posudu) i koru torte žlicom utisnite u dno.
Nakon toga je vrijeme za preljev. Sve sastojke za preljev stavite u blender (količina mlijeka može ovisiti, pola šalica ili trećina šalice, ako je jako gusta, dodajte još mlijeka).
Prelijev lagano stavite preko baze i sve skupa ostavite u zamrzivač na 2 do 3 sata. I to je to! Najteži dio je čekati 2 do 3 sata da se torta “stisne” u zamrzivaču.
ADVERTISEMENT
Ovaj recept s mrkvom nam je daleko najomiljeniji, a na linku ispod možete pronaći i slične verzije. Ni za jedan recept ne trebate paliti pećnicu!
Maline plus indijski oraščići jednako raspodija okusa
Drugi omiljeni recept za tortu bez pečenja nam je definitivno ova od malina i indijskih oraščića (nema bolje kombinacije). Ovo je (isprobano) najbolja rođendanska torta koju smo ikad pripremile (i dobile mnogo komplimenata, baš kao i autorica recepta čije vam pojedinosti donosimo na Mamageru). Ovdje vam ne treba pećnica, ali ipak će vam trebati štednjak na par minuta.
Potrebni sastojci za koru:
- 200 grama blago pečenih oraha, badema ili lješnjaka
- 100 grama datulja (na 15 minuta natopljenih u vodi)
- prstohvat soli
Za kremu:
- 300 grama indijskih oraha (potopljeni u vodi, na par sati)
- 3 žlice meda
- 50 mililitara otopljenog kokosovog ulja
- sok pola limuna
- 100 mililitara soka od naranče
- kora naranče
- 250 grama malina
Priprema:
Sastojke za koru – a gdje drugo neko u blender. Pazite da vam slučajno u datuljama ne ostanu koštice (govorimo iz iskustva). Sve stavite u kalup i na par sati ostavite u hladnjaku.
Sastojci za kremu također idu u blender zajedno. Pola kreme staviti na koru kada se malo stisne, a u pola kreme dodajte 250 grama malina ili nekog drugog bobičastog voća (ali maline su naš all time favorite). Ostatak kreme pažljivo staviti na ostatak torte i opet na nekoliko sati u hladnjak ili zamrzivač da se stegne do kraja kako bi se lijepo mogla rezati.
Orašaste plodove možete, ali i ne morate zagrijati na tavi prije blendanja, ali tako ćete intenzivirati njihov okus pa svakako preporučamo.
Avokado nije samo za tost s jajima
Torta od avokada jedno je od najvećih kulinarskih otkrića koje smo pronašle sasvim slučajno. Kao ogromne ljubiteljice avokada, morale smo ju isprobati. Rezultat – iznenađujuće pozitivan i kremast.
Potrebni sastojci:
- 8 datulja
- 250 g oraha
- 1 žlica kakao praha
- 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
- 1/2 žličice cimeta u prahu
- 1/2 soka od naranče
- prstohvat soli
Za kremu:
- 120 mililitara javorovog sirupa
- 3 avokada
- 1/2 mahune vanilije ili 1 žličica ekstrakta vanilije
- 60 grama sirovog kakao praha
Priprema:
Sastojke blendati zajedno. Masa bi trebala ispasti pomalo ljepljiva. Utisnuti ju na dno posude i ostaviti u hladnjaku dok ne pripremite kremu.
Sve sastojke za kremu također blendati zajedno i namazati preko ohlađene kore. Sve skupa preko noći ostaviti u hladnjaku. Po želji na gotovu tortu staviti malo kakaa ili usitnjenih oraha.
Izvor: 24 Kitchen
Na linkovima ispod dijelimo još neke fora recepte za zdrave torte i kolače bez pečenja. Njih nismo isprobale pa ne možemo garantirati za njihov okus, ali svi recepti bili su nam dovoljno privlačni da linkove spremimmo na Instagramu i čekamo bolje dane s više vremena da ih isprobamo.
Pita s jabukama
Brzi cheesecake s chia sjemenkama
Još jedna torta s datuljama
Izvor naslovnice: Pexels
ADVERTISEMENT