Recept za tiramisu koji će rasplesati vaša osjetila
Neke slastice su toliko ukusne, da zaista povećalom treba tražiti osobu koja nije njihov ljubitelj. Tiramisu je svakako jedna od njih. Njegova kremasta tekstura u kombinaciji s piškotama donosi pravu rapsodiju okusa.
Ovaj talijanski desert obožavamo bez obzira na godišnje doba, a dodatnu atraktivnost, osim savršenog okusa, daje mu činjenica kako ga je zaista lako i brzo napraviti.
Neće vam biti potrebne specijalne kulinarske sposobnosti da bi vam tiramisu ispao ukusan i dobar, a obožavat će ga svi članovi vaše obitelji. Ukoliko u vaš dom stignu nenajavljeni gosti ili se pak najave u zadnji čas, s tiramisuom zasigurno nećete pogriješiti.
U nastavku istražite recept za najkremastiji i najukusniji tiramisu koji ćete ikada probati.
ADVERTISEMENT
Izvor: Unsplash
Recept za najkremastiji tiramisu
Sastojci:
- 3 žumanjka
- 150 g šećera u prahu
- 200 ml slatkog vrhnja
- 500 g mascarpone sira
- Piškote
- Kuhana crna kava
- Po želji: rum (mi ga toplo preporučamo)
Izvor: Unsplash
Priprema:
- Priprema tiramisu deserta je zaista jako jednostavna, a započeti možete sa standardnom procedurom kada je priprema kolača u pitanju – miksanje jaja, odnosno žumanjaka.
- Kada ih dobro izmiksate, pomiješajte ih sa šećerom u prahu i stavite kuhati na laganu vatru. Neprekidno miješajte smjesu kako vam ne bi zagorila i kako se ne bi napravile grudice. Ako vidite da vam se unatoč laganoj vatri prebrzo lijepi za dno zdjele, možete ju kuhati i na pari.
- Miješajte smjesu oko 10 minuta i zatim maknite s vatre. Važno je da dobivena smjesa bude dovoljno gusta, ali opet ne previše. Dok se dobivena smjesa hladi, u posebnoj zdjeli izmiksajte mascarpone sir i slatko vrhnje te kasnije sjedinite sa smjesom od jaja i šećera te sve dobro povežite dodatnim miksanjem.
- Tiramisu možete raditi u kalupu po želji, ali mi preporučujemo tradicionalni četvrtasti pekač. Ovisno o tome volite li više izgled tiramisua koji je viši ili niži, napravite i redove piškota.
- Posložite red ili dva (po želji) piškota umočenih u prethodno skuhanu crnu kavu.
- Zatim razmažite kremu i ponovno poslažite red ili dva piškota.
- Na sve to razmažite ostatak kreme i na kraju posipajte kakaom i opcionalno, nekim osvježavajućim voćem poput malina.
Izvor: Pexels
Fun fact
Doslovno značenje Tiramisua na talijanskom jeziku je pick me up odnosno “podigni me” ili “razveseli me”. Kao što naziv implicira, ovo je kultni talijanski desert koji se poslužuje na kraju obroka i nadamo se da će vas “razveseliti” odnosno podići kad vam treba dodatne energije.
Većina izvještaja o podrijetlu Tiramisua ukazuje na 1960-e u regiji Veneto u sjeveroistočnoj Italiji, gdje se nalazi grad Venecija. Roberto Linguanotto, vlasnik “Le Beccherie” iz Trevisa, Italija, stoji iza stvaranja prvog Tiramisua. Ova posebna slastica nastala je u pekari restorana. Tijekom vremena ljudi su nastavili raditi tiramisu i razvili vlastite tehnike izrade ovog ukusnog talijanskog deserta.
Izvor naslovne fotografije: Canva
ADVERTISEMENT