Pravi ljetni recept – motar za “ručak s plaže”
Ovu ste biljku sigurno vidjeti na plaži stotinu puta, ali jeste li znali da ju možete jesti (i da je preukusna)?
Jeste li ikada otišli na plažu na kupanje i sunčanje i usput ubrali namirnice za pripremu ručka? Ako niste, ali vam ovo zvuči kao savršen prijedlog – donosimo vam naš najdraži recept za “ručak s plaže”.
Jestive biljke
Ne znamo za vas, ali nama je poseban gušt kada pripremamo namirnice koje smo same ubrale (ili uzgojile). U prirodi postoji puno biljaka za koje ne znate da ih možete jesti, kao primjerice cvijet kaktusa opuncija (a.k.a indijska smokva) i list istog tog kaktusa. Isprobale smo i to, ali oduševljenje nije bilo baš na potrebnoj razini.
Ipak, našle smo i jednu biljku koja stvarno oduševljava i toliko smo je puta pripremile da danas možemo reći da je to jedan od naših okusa ljeta. Recept koji dijelimo s vama u fokus stavlja motar – nevjerojatno ukusnu biljku koju možete pronaći na gotovo svakoj plaži, pogotovo onoj stjenovitoj.
ADVERTISEMENT
Motar je biljka šiljastih i mesnatih listova koja raste u (većinom) manjim, gustim grmovima (iako neka može narasti i do 50 cm). Zovu ga još i (primorski) obalac i (primorski) petrovac.
Može se jesti kao salata (svježa ili ukiseljena), ali nama je daleko najdraži u kremastom rižotu. Ovo jelo jednostavno morate isprobati ovog ljeta.
Evo jednostavnog i brzinskog recepta.
Izvor: Privatna arhiva
Potrebni sastojci:
- 3 češnja češnjaka
- jedan poriluk ili mladi luk
- glavica ljubičastog luka
- Arborio riža
- parmezan
- sol, papar
- ddecilitar bijelog vina po želju
- 2 do 3 šalice svježe ubranog motara
- maslinovo ulje
- žlica maslaca
Izvor: Privatna arhiva
Priprema
- Motar kratko blanširati u kipućoj vodi ( 5 do 8 minuta, da omekša, ali i dalje ostane malo mesnat). Sačuvati vodu od blanširanja.
- Na maslinovom ulju prepržite poriluk (ili mladi luk), ljubičasti luk i češnjak.
- Dodajte rižu i jedan decilitar vina.
- Kada vino ispari dodajte blanširani motar, malo promiješajte i postepeno dodajte vodu u kojoj se blanširao motar. Po potrebi dodajte soli i papra. Kada se riža skuha, dodajte joj žlicu maslaca na dodatnu kremoznost.
- Na kraju u rižoto dodajte velikodušnu količinu ribanog parmezana. Toga teško da može biti previše.
I to je to, vaš ljetni kremasti rižoto s plaže je spreman.
Još malo o motaru
Motar možete jesti i kao salatu, kratko ga popržiti na maslinovom ulju s malo češnjaka i začina, a možete ga i kiseliti.
Konzumira se i za detoksikaciju jer djeluje kao diuretik. Najukusniji je u kasno proljeće (svibanj i lipanj), pogotovo ako koristite njegove mlade, svijetlo zelene listove. Još jedan fun fact, motar je čak i Shakespeare spomenuo u svojoj drami kralj Lear, a bio je i jedan od motiva u drami Sirota Eugena Kumičića. Prava zvijezda! (još kada ga probate u ovom rižotu, sigurno ćete se složiti s nama).
Izvor naslovne fotografije: Pinterest
ADVERTISEMENT