Obrok u 30 minuta: Popečci od tikvice i parmezana
Predstavljamo zdravi i ukusni obrok, brzo rješenje za ručak onih dana kad smo zatrpani obavezama.
Puno posla, malo vremena, a glad kuca na vrata… I onda ručamo u obližnjoj pekari, ili naručimo neki, često preskupi, ručak. Zvuči poznato? A zvuči li vam poznato obećanje koje ste si dali da ćete jesti zdravo jer se bliži ljeto, jer treba paziti na zdravlje i energiju pa i na liniju. I, što ćemo sad?
Srećom, tu smo mi pa vam povremeno donosimo recepte za brza, ukusna i, što je najvažnije, zdrava jela. Danas ćemo raditi popečke od tikvice i parmezana za koje nam treba pola sata vremena, dakle doslovno ih možemo napraviti u pauzi od posla ako radimo od doma, ili ih možemo napraviti dan ranije pa ih ponijeti u ured.
ADVERTISEMENT
Izvor: Pexels
Recept za brze popečke od tikvica i parmezana
Vrijeme pripreme – 30 minuta
Sastojci:
- 3 tikvice
- 1 jaje
- 5 žlica višenamjenskog brašna
- 4 žlice parmezana + dodatno 1 žlica za preljev
- Kiselo vrhnje
- 1 mladi luk
- Ulje, sol i papar
Izvor: Pexels
Upute:
- Naribajte tikvice u zdjeli, posolite, promiješajte i pustite sa strane.
- Nakon desetak minuta, smjesu prebacite u gazu ili kuhinjsku krpu te dobro ocijedite; stavite sa strane.
- U drugoj zdjeli umutite jaje i dodajte brašno, parmezan, sol i papar.
- U dobivenu smjesu umiješajte ocijeđene tikvice i dobro promiješajte.
- Zagrijte ulje u tavi; žlicom zahvatite tijesto i izlijte na tavu, kao male palačinke.
- Pecite popečke dok ne porumene, oko pet minuta s obje strane.
- Napravite umak – jedno pakiranje kiselog vrhnja prebacite u manju zdjelu, začinite, dodajte žlicu parmezana i nasjeckani mladi luk.
- Gotove popečke prebacite na tanjur za posluživanje, dodatno posolite po želji i pospite parmezanom. Poslužite s umakom.
Izvor: Unsplash
Savjeti i trikovi
Savjeti za prženje u tavi
Kada pržite hranu, važno je osigurati da je tava na odgovarajućoj temperaturi. Ako je prevruće, popečci će izgorjeti prije nego što je unutrašnjost pečena. Ako je prehladno, popečci će upiti ulje i postati masna kaša. Po potrebi namjestite temperaturu dok kuhate, imajući na umu da će dodavanje popečaka malo ohladiti tavu, a prazna će se brzo zagrijati.
Kako čuvati popečke
Popečke od tikvica čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do četiri dana. Oblaganje posude papirnatim ručnikom može pomoći u upijanju viška vlage i spriječiti da se popečci namoče.
Zamrzavanje
Ostavite popečke da se ohlade na sobnoj temperaturi, zatim ih spremite u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu za zamrzavanje i zamrznite do 3 mjeseca. Za posluživanje ostavite da se otopi preko noći u hladnjaku, a zatim ponovno zagrijte.
Podgrijavanje
Preporučujemo podgrijavanje ovih popečaka od tikvica u fritezi ako je imate. Zagrijte na 190 stupnjeva 4-5 minuta. Popečke s tikvicama također možete zagrijati u pećnici na 190 stupnjeva 10-15 minuta dok se ne zagriju ili u tavi iznad štednjaka na srednjoj vatri dok se ne zagriju.
Uživajte!
Izvor naslovne fotografije: Pexels
ADVERTISEMENT