Naš novi najdraži doručak – Zapečena zobena kaša s bobičastim voćem
Imamo novi recept za sve ljubitelje zobenih pahuljica – zapečena zobena kaša sa bobičastim voćem koja je super kao doručak, međuobrok ili desert.
Baš kad smo pomislili kako su nam najdraže zobene pahuljice u obliku blended overnight oats (blendane zobene pahuljice koje se ostave preko noći u hladnjaku) ili u obliku granole, ova zapečena zobena kaša s bobičastim voćem se pokazuje kao novo otkriće koje nam polako postaje jedna od top 3 opcija za doručak sa zobenim pahuljicama. Pogotovo kada je u pitanju doručak za više osoba jer se radi u većoj količini.
Ono što volimo i u ovom receptu sa zobenim pahuljicama je da, kao i drugi, može se napraviti dan ranije. Ujutro samo trebate zagrijati i dodati dodatke po izboru poput kremastiog jogurta (npr. Dukatos s okusom vanilije ili kokosa) te još svježeg voća, jer zašto ne. Uživajte u ovom doručku uz vruću šalicu kave ili matche kako biste dan započeli na dobar način.
ADVERTISEMENT
Izvor: Pinterest
Recept za zapečenu zobenu kašu s bobičastim voćem
Zamislite ovo kao složenac za doručak, ali u obliku zobenih pahuljica! Evo što će vam sve trebati.
Zobene pahuljice – koristite krupne zobene pahuljice, a ako imate intoleranciju na gluten, svakako odaberite vrećicu certificiranih zobenih pahuljica bez glutena.
Bobičasto voće – za ovaj recept mi smo koristili smrznuto miješano bobičasto voće. Ali možete koristiti i svježe bobičasto voće, pogotovo kada je sezona.
Orašasti plodovi – narezani bademi ili orasi pomažu dodati malo više teksture i hrskavost bazi zobenih pahuljica.
Ako želite zamijeniti neke od sastojaka…
Zamijenite voće. Umjesto bobičastog voća, možete pokušati koristiti bilo koje drugo smrznuto voće po vašem izboru. Toplo preporučujemo mango, bananu ili breskve. Slobodno koristite različite orašaste plodove. Ako niste ljubitelj badema, možete koristiti i nasjeckane orahe, pekan orahe ili neke druge svoje omiljene orašaste plodove.
Izvor: Pinterest
Sastojci:
- 2 šalice krupnih zobenih pahuljica
- ¾ šalice narezanih badema
- 1 žličica mljevenog cimeta
- ½ žličice sode bikarbone
- ½ žličice soli
- 1 ¾ šalice mlijeka (može biti kravlje mlijeko ili biljno mlijeko)
- ¼ šalice meda ili javorovog sirupa
- 2 velika jaja
- 2 žlice otopljenog neslanog maslaca ili kokosovog ulja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 2 ½ šalice smrznutog miješanog bobičastog voća
Upute:
- Zagrijte pećnicu na 190°C. Podmažite četvrtastu posudu za pečenje od 20×20 cm.
- U velikoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, ½ šalice badema, cimet, sodu bikarbonu i sol.
- U zasebnoj srednjoj posudi umutite mlijeko, med, jaja, maslac i vaniliju.
- Mokru smjesu ulijte u suhu, dodajte smrznuto bobičasto voće, sve promiješajte pa smjesu prebacite u posudu za pečenje. Ako želite, prelijte ga s nekoliko dodatnih smrznutih bobica. Zatim po vrhu pospite preostalu ¼ šalice badema.
- Pecite 40 do 45 minuta, ili dok se ne stisne. Poslužite odmah i po želji prelijte s malo jogurta ili javorovog sirupa.
Savjeti za pohranjivanje
Ostatke zapečene zobene kaše spremite u hermetički zatvorenu posudu te čuvajte u hladnjaku 4 do 5 dana.
Zamrzavanje
Da, ova pečena zobena kaša se može i zamrznuti! Svakako narežite ovu zapečenu zobenu kašu na porcije prije nego što ih pohranite u posudu prikladnu za zamrzavanje do 3 mjeseca. Ovo će podgrijavanje učiniti jednostavnijim.
Podgrijavanje
Svaki smrznuti dio odmrznite u hladnjaku preko noći. Zatim pecite nepokriveno aluminijskom folijom u pećnici zagrijanoj na 180°C 15 do 20 minuta. Također možete podgrijati u mikrovalnoj pećnici 1 do 2 minute ili dok se ne zagrije.
Izvor naslovne fotografije: Pinterest
ADVERTISEMENT