Mrkva kao hit ljetna namirnica: Donosimo 3 jednostavna recepta s mrkvom
Donosimo tri preukusna recepta s namirnicom koja ljeti postaje “superhrana”.
Stvari koje želimo svako ljeto? Godišnji bez ijednog e-maila, more, plaža na kojoj se tuđi ručnik ne dotiče s našim i zdravi, preplanuli ten. Ima tu naravno još nekih važnih stvari, ali ljeto je, ukratko – more, plaža, odmor i sunce na koži.
Budući da ljeti posebno pazimo na zdravlje kože i želimo smanjiti štetne utjecaje koje dugotrajno izlaganje suncu ima na našu kožu, pametno bi bilo pripremiti tijelo na sunce iznutra, ne samo izvana.
Odličan način za postići to je da ljeti jedete puno mrkve.
ADVERTISEMENT
Izvor: IMDB
Mrkva ljeti dobiva posebne supermoći
Ovo je maleni overstatement. Nije da mrkva odjednom postane čarobna, ali sastojci koje sadrži puni su benefita za kožu i njezino zdravlje, posebice ljeti.
Naime, znamo da mrkva sadrži puno beta karotena, crveno-narančastog pigmenta koji se u ljudskom tijelu pretvara u vitamin A, koji je pak zaslužan za zdravu kožu, nokte i jači imunitet.
Taj isti beta karoten (pretvoren u vitamin A) pomaže u obnavljanju tkiva kože i pruža joj zaštitu od jakih sunčevih zraka. Antioksidansi i karotenoidi štite kožu tako da jačaju njezin imunitet i otpornost te zacijeljuju moguće opekline nastale od sunca.
Još jedna pogodnost je ta što mrkva (pogotovo sirova) sadrži puno vode, točnije između 86% to 95% njezinog sadržaja je voda pa je dobra i za hidratizaciju tijela.
U nastavku dijelimo naše omiljene recepte s mrkvom koje morate isprobati ovo ljeto.
Domaći sok od mrkve
Konzumacija soka od mrkve ljeti može djelovati kao prirodni zaštitni faktor od sunca.
Sastojci:
- 4 – 5 mrkve
- 1 litra vode
Postupak:
- Mrkvu ogulite i narežite na sitne komadiće i dodajte 1/3 vode. Blendajte dok ne nestanu svi komadi mrkve. Na kraju dodajte ostatak vode i miksajte još nekih 30 sekundi.
- Sok procijedite kroz sito.
- Konzumirajte sok odmah i nemojte ga čuvati u hladnjaku.
Ovom receptu možete dodati i cijeđenu naranču, malo soka od limuna i svježi đumbir. Ovi okusi odlično se slažu s mrkvom, a uz zaštitu od sunca, osigurat ćete si i summer glow za vašu kožu.
Korejska salata od mrkve
Mrkva u kombinaciji s nekim začinima stvarno poprima potpuno drugačiji okus i teksturu, a ovo je jedan od takvih recepta.
Sastojci:
- 3 velike mrkve
- 1/2 žličice čilija
- 1 žličica soli
- 1 žličica mljevenog korijandera
- 2 žličice šećera
- 2 žlice limunovog soka ili octa
- češnjaka po vašem ukusu
- 30 ml vrućeg ulja
- šaka svježeg korijandera za dekoraciju
Postupak:
- Mrkvu naribajte ili ogulite na trakice i pomiješajte ju sa svim gore navedenim začinima i prelijte s uljem koje ste prethodno zagrijali na tavi.
- Za najintenzivniji okus, salatu stavite u hladnjak na par sati i poslužite sa svježim korijanderom.
Pita od mrkve
Možete ju zvati i tart od mrkve, ali pita nam nekako zvuči primamljivije. We are suckers for desserts.
Sastojci:
- 200 g lisnatog tijesta
- 600 g manjih mrkvi
- 2 ljubičasta luka
- 1 naranča
- 2 žlice maslaca
- 1 žlica meda
- 3 češnja češnjaka
- 2 žličice senfa
- grančica timijana
- 1 žlica aceta balsamica
- sol i papar
Postupak:
1. Mrkve i češnjak očistite. Maslac rastopite u velikoj tavi. Dodajte sok od naranče, češnjak, timijan (idealno svježi, ali može i sušeni) i med. Miješajte minutu da se sjedini. Dodajte mrkve, posolite, popaprite, promiješajte i poklopite. Kuhajte 15 ak minuta poklopljeno, zatim otklopite dok se ne reducira tekućina i mrkve se karameliziraju. Predlažemo da mrkve režete pola po dužini, ako su sitnije, a ako su krupnije onda čak na četvrtine.
2. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Dok se mrkve kuhaju, očistite i nasjeckajte luk. Zagrijte malo ulja na srednjoj vatri i dodajte luk. Kuhajte dok ne omekša i karamelizira se (možete mu dodati malu žličicu šećera za dodatnu karamelizaciju). Pred sam kraj umiješajte žlicu aceta balsamica.
3. Modlu za tart od 22 cm namastite i pobrašnite. Razvaljajte lisnato tijesto i prebacite ga u modlu. Dno tijesta premažite senfom. Preko rasporedite karamelizirani luk. Na vrh rasporedite mrkve.
4. Pecite 25-30 minuta, dok rubovi tijesta ne dobiju zlatnu boju. Idealno, poslužite sa svježom rikolom.
Ovako karamelizirane mrkve možete koristiti i u drugim jelima kao prilog, oduševit će vas.
Mrkve i zdravlje
Ovo su još neki od benefita koje mrkva ima za naš organizam: pomaže kod liječenja mrlja ili ožiljaka na koži, ima anti-ageing svojstva, dobra je za suhu kožu, smanjuje problem gubitka kose, dobra je za zdravlje očiju i zubiju, pospješuje kardiovaskularni i imunološki sustav, a i ukusna je! Dajte joj priliku u ove ljetne mjesece i oduševite se.
Izvor naslovne fotografije: Pexels
ADVERTISEMENT