fbpx
MENU

Jednostavno i zdravo: donosimo dva recepta za domaću granolu 

Granolu volimo jer je jednostavna za napraviti, puno bolja od kupovne i odlična ideja za zdravi doručak.

granola
Autor: Tina King
Posted: March 10, 2024

Granola je već dugo vrijeme jedan od najpopularnijih doručaka, cijenjena ne samo zbog svoje hrskave, zadovoljavajuće teksture, već i zbog svoje svestranosti i zdravstvenih prednosti. Zdjela granole ujutro može biti savršen početak vašeg dana, nudeći ravnotežu esencijalnih nutrijenata, uključujući vlakna, proteine i zdrave masti. To je vrsta doručka koja će vas ne samo zasititi, već daje i gorivo vašem tijelu za izazove koji dolaze. Osim toga, idealna je za sve mamagerice koje traže ideje za brz i zdrav doručak.

ADVERTISEMENT

granola

Izvor: Pexels

Prednosti granole

Zdravstvene prednosti granole su brojne. Može pomoći u probavi, zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, i pružiti sporo otpuštajući izvor energije zbog složenih ugljikohidrata u zobi. Kada je napravljena od orašastih plodova i sjemenki, riznica je omega-3 masnih kiselina, antioksidansa i proteina. Štoviše, granola može biti nevjerojatno prilagodljiva, uklapajući se u različite prehrambene preferencije, uključujući vegansku dijetu, dijetu bez glutena i dijetu s niskim udjelom šećera. Međutim, nisu sve granole jednake. Kupovne verzije ponekad mogu biti krcate dodanim šećerima i nezdravim masnoćama. Rješenje? Domaća granola u kojoj imate potpunu kontrolu nad sastojcima.

U nastavku donosimo dvije varijante jednostavnih, brzih i zdravih recepata za granole koje možete začas pripremiti.

 

granola

Izvor: Unsplash

Klasična domaća granola

Sastojci:

  • 2 šalice zobenih pahuljica (po potrebi provjerite bez glutena)
  • ½ šalice sirovih badema, nasjeckanih
  • ½ šalice nasjeckanih sirovih oraha
  • ¼ šalice sirovih sjemenki bundeve
  • ¼ šalice sirovih sjemenki suncokreta
  • ¼ šalice nezaslađenih kokosovih pahuljica
  • ¼ žličice soli
  • ½ žličice cimeta
  • ¼ šalice čistog javorovog sirupa ili meda
  • ¼ šalice djevičanskog kokosovog ulja, otopljenog
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Upute:

  1. Zagrijte pećnicu na 150°C)i obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte zob, bademe, orahe, bučine sjemenke, suncokretove sjemenke, kokosove pahuljice, sol i cimet.
  3. U posebnoj zdjeli pomiješajte javorov sirup ili med, rastopljeno kokosovo ulje i ekstrakt vanilije.
  4. Prelijte mokre sastojke preko suhih sastojaka i dobro promiješajte, pazeći da smjesa zobi bude dobro obložena.
  5. Raširite granolu u ravnomjernom sloju na pripremljeni lim za pečenje.
  6. Pecite oko 25-30 minuta, promiješajte jednom na pola vremena, dok granola ne porumeni i ne zamiriše.
  7. Pustite da se potpuno ohladi na plehu. Granola će dodatno zapeći dok se hladi.
granola

Izvor: Unsplash

Granola s maslacem od kikirikija i čokolade

Sastojci:

  • 2 šalice valjane zobi
  • ½ šalice nasjeckanog kikirikija
  • ¼ šalice kakaa u prahu
  • ¼ žličice soli
  • ½ šalice prirodnog maslaca od kikirikija
  • ¼ šalice čistog javorovog sirupa ili meda
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • ½ šalice komadića tamne čokolade (po želji)

Upute:

  1. Zagrijte pećnicu na 150°C i obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte zob, kikiriki, kakao prah i sol.
  3. U malom loncu na laganoj vatri zagrijte maslac od kikirikija i javorov sirup ili med dok se ne sjedine. Maknite s vatre i umiješajte ekstrakt vanilije.
  4. Prelijte smjesu maslaca od kikirikija preko zobene smjese, dobro promiješajte kako biste bili sigurni da je sve dobro obloženo.
  5. Smjesu ravnomjerno rasporedite po pripremljenom limu za pečenje.
  6. Pecite 20 minuta uz miješanje na pola vremena dok se granola ne prepeče.
  7. Pustite da se granola potpuno ohladi, a zatim umiješajte komadiće tamne čokolade ako ih koristite.
granola

Izvor: Unsplash

Oba ova recepta za granole nude hranjiv, ukusan početak vašeg dana. Idealna je za izradu većih količina koje se zatim mogu čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi, čineći vašu rutinu doručka jednostavnom i zdravom. Poslužite svoju granolu preko jogurta, pomiješanu s voćem ili jednostavno s malo mlijeka. Granola nije samo opcija za doručak; to je svestrana namirnica u kojoj se može uživati kao međuobrok ili čak kao preljev za deserte. 

Izvor naslovne fotografije: Unsplash

ADVERTISEMENT