Jednostavna i brza: Tjestenina s ricottom i limunom idealna za ljeto
Ako volite svježu i kremastu tjesteninu koja je gotova u manje od 15 minuta te koju će i vaša djeca voljeti, ovaj recept je za vas!
Obožavamo raditi jednostavne i ukusne tjestenine, a ova ljetna tjestenina s ricottom, špinatom i limunom, čini ukusan obrok spreman za manje od 15 minuta. Jednostavni, svježi sastojci, izvrsnog okusa i minimalan trud.
Savršena ljetna tjestenina kao iz Italije
Ovaj umak se ne mora kuhati i može se napraviti za tren oka. Samo pomiješajte kremastu ricottu, parmezan, češnjak, ekstra djevičansko maslinovo ulje i osvježavajući limun i vaš umak za tjesteninu je spreman.
Osim toga, ako se odlučite za tjesteninu od cjelovitog zrna, dobit ćete više prirodnih vlakana i mikronutrijenata od bijele tjestenine. Cjelovite žitarice su zdravija opcija i kada je riječ o tjestenini, a čini i da se dulje osjećate sitima, što je odličan bonus. Ovu tjesteninu volimo u bilo koje vrijeme, ali nam nekako najviše paše ljeti. Još kad dodamo ukrase od kriški limuna, imamo osjećaj da smo negdje u Italiji.
Ako i vi volite dodavati limun u jela, onda će vam se svidjeti kako limunov sok i naribana korica pretvaraju jednostavno jelo u nešto što nam doslovno ima okus po ljetu.
ADVERTISEMENT
Izvor: Pinterest
Zamjene i dodaci
Ovaj sjajan recept toliko je svestran da slobodno možete dodati više povrća ili čak proteina po svom izboru. Evo nekoliko varijanti koje su izvrsnog okusa uz kombinaciju limuna i ricotte, a sve što trebate je dodati ih u lonac ili tavu kada umiješate smjesu od ricotte:
- Pirjano povrće ili povrće na žaru: šparoge, grašak, tikvice, artičoke
- Rikula, bosiljak, vlasac
- Cherry rajčice ili nasjeckane sušene rajčice
- Piletina na žaru
- Losos na žaru ili dimljeni
Recept za tjesteninu s ricottom, limunom i špinatom
Sastojci:
- 2 šalice tjestenine po izboru (špageti, linguine, penne, fusilli…)
- 1 šalica ricotte od punomasnog mlijeka
- 1 šalica svježeg mladog špinata
- 1/3 šalice ribanog parmezana, plus dodatak za posluživanje
- 1 limun bez voska, korica i sok
- 3 kriške limuna, za posluživanje (po želji)
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus ekstra za prelijevanje
- 1 režanj češnjaka, naribani
- sol i crni papar, po ukusu
Upute:
- U velikom loncu kipuće slane vode skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente. U međuvremenu napravite umak od ricotte.
- U srednjoj zdjeli pomiješajte ricottu, maslinovo ulje, parmezan, češnjak, limunovu koricu i sok. Začinite s 1/4 žličice soli i dobrim prstohvatom papra.
- Miješajte dok se dobro ne sjedini, kušajte i provjerite jeste li zadovoljni začinima.
- U posljednjoj minuti vremena kuhanja tjestenine, rezervirajte 1/2 šalice vode od kuhanja, zatim dodajte špinat u lonac. Dobro promiješajte i gurnite listove prema dolje kako biste ih potopili u vodu.
- Nakon 1 minute ocijedite i vratite tjesteninu i špinat u isti lonac.
- Dodajte ricotta umak i dio vode od kuhanja. Dobro promiješajte da se tjestenina ravnomjerno prekrije umakom, po potrebi dodajte još vode od kuhanja, želite glatku i kremastu strukturu.
- Poslužite odmah i ukrasite naribanim parmezanom, s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja i kriškama limuna po želji.
Ako volite da je vaše jelo pikantnije, dodajte malo i chili pahuljica.
Mi uz ovo jelo volimo poslužiti i limunadu s bosiljkom. Sve što trebate je iscijediti pola limuna u čašu vode i dodati komadiće svježeg bosiljka te zaslađivač po želji. Naravno i nekoliko kriški limuna kao ukras.
Dobar tek!
Izvor naslovne fotografije: Pexels
ADVERTISEMENT