Leća umjesto mesa – isprobajte vegansku verziju mesne štruce
Današnji recept dio je veganske prehrane. Naime, radit ćemo mesnu štrucu, ali bez mesa. Umjesto mesa, koristit ćemo leću, koja je u ovoj verziji jela glavni izvor proteina.
Mesna štruca je inače vrlo popularno američko jelo, i teško će se pronaći kod nas. No ako želite isprobati neko novo jelo s puno proteina (da, iako nema mesa), imamo novi recept za vas.
Osim što u ovom receptu leća zamijenjuje meso, u njega ćemo još ubaciti luk, mrkvu i papriku, te ukusnu mješavinu začina koja uključuje kim, čili u prahu i korijander. U nastavku provjerite koji su sve sastojci potrebni te okušajte u pripremi ovog ukusnog i zdravog jela.
Izvor: Pinterest
ADVERTISEMENT
Recept za vegansku mesnu štrucu
Sastojci:
- 1 šalica suhe zelene leće
- 4 šalice vode
- 3 žlice brašna od lanenog sjemena
- 1/3 šalice vode
- 1/2 žlice maslinovog ulja
- 4 češnja češnjaka, mljevena
- 1 mali bijeli ili žuti luk, narezan na kockice
- 1 crvena paprika, sitno nasjeckana
- 1 mrkva, sitno nasjeckana
- 1 jalapeño papričica, bez sjemenki i narezana na kockice, po želji
- 2 žličice kima
- 1 žličica čilija u prahu
- 1/2 žličice paprike
- 1/2 žličice češnjaka u prahu
- 1/2 žličice luka u prahu
- 1/4 žličice korijandera
- 1/2 šalice valjane zobi bez glutena
- 1/2 šalice zobenog brašna bez glutena
- 1/2 šalice nasjeckanog svježeg korijandera
- 1 žličica soli
- Svježe mljeveni crni papar
Priprema:
- Prvo ćemo isprati leću u velikom mrežastom cjedilu. Zatim ćemo uliti četiri šalice vode u veliki lonac s lećom i malo soli, zakuhati, te smanjiti vatru na nisku. Kuhamo oko 30 minuta ili dok leća ne upije većinu vode i ne postane meka. Potom ćemo leću ocijediti i ostaviti sa strane.
- Pomiješat ćemo brašno od lanenog sjemena i 1/3 šalice vode u manjoj posudi i staviti u hladnjak jer će nam kasnije pomoći će da se štruca poveže.
- Sad ćemo ugrijati pećnicu na 180 stupnjeva te nauljiti kalup za pogaču.
- U veliku tavu na srednju vatru dodat ćemo pola žlice maslinovog ulja. Kada je ulje vruće, ubacit ćemo češnjak, luk, papriku, mrkvu, jalapeno papričicu i korijander; pirjat ćemo 5-7 minuta ili dok luk ne postane proziran, a mrkva malo omekša.
- Sad je red na začinima, a nakon što ih ubacimo, kuhat ćemo još 30 sekundi te prebaciti u veliku zdjelu i staviti na stranu.
- Zatim ćemo mikserom ili kuhačom izmiksati oko 2 šalice kuhane leće. Prebacit ćemo ih u zdjelu s pirjanim povrćem, te umiješati preostalu leću zajedno sa zobi, zobenim brašnom i brašnom od lanenih sjemenki s vodom (iz hladnjaka). Dodajemo sol i papar po želji.
- Smjesu ćemo staviti u pripremljeni kalup za pogaču, dobro zagladiti kako bismo bili sigurni da se peče ravnomjerno, te pustiti da se peče 45 minuta.
- Nakon toga pogaču izvlačimo iz pećnice i pustimo da se hladi 10-15 minuta, a tek je onda vadimo iz posude.
- Poslužimo uz pire krumpir.
Dobar tek!
Izvor naslovne fotografije: Pinterest
ADVERTISEMENT