Ideja za doručak: Punjena jaja s avokadom i slaninom
Ako ste ljubitelj jaja, avokada i meksičke kuhinje, ova kombinacija će oduševiti vaše nepce.
Ususret Uskrsu, potražili smo recept koji je idealan za poslužiti kao finger food za goste, kao dio uskršnjeg doručka ali i odličan način da iskoristite preostala kuhana jaja.
Prednosti doručka s jajima i avokadom
Avokado ima najveći udio bjelančevina među voćem, bogat je izvor vitamina E i kalija, u korisnim količinama sadrži i vitamin C, vitamin B6 i lutein. Kao i maslinovo ulje, avokado ima visok udio jednostruko nezasićenih masnih kiselina za koje se smatra da smanjuju razinu kolesterola u krvi.
Jaja su s druge strane izvanredan izvor nutrijenata. Jedno jaje osigurava između 4,5 – 6 g proteina, polovica te količine nalazi se u bjelanjku. Bjelanjak se smatra idealnim izvorom proteina jer sadrži sve esencijalne aminokiseline u pravim omjerima. Od ukupnih masti u jajetu, više od polovice otpada na nezasićene masne kiseline. Jaja su nadalje dobar izvor kolina, luteina, željeza, riboflavina (vitamina B2), folne kiseline, biotina, vitamina B12, vitamina D te vitamina E. Željezo u žumanjku jajeta, poput željeza u mesu, ima visoku bioraspoloživost; stoga se jaje preporuča skupinama koje su rizične na deficit željeza. Jaje je jedan od najboljih prehrambenih izvora kolina. Iako ljudski organizam ima sposobnost sintetiziranja kolina, nerijetko mu je potrebna pomoć hrane za zadovoljavanje potreba.
ADVERTISEMENT
Izvor: Pexels
Recept za guacamole jaja sa slaninom
Sastojci za 6 osoba
- 6 jaja
- 1 avokado
- 2 trake slanine narezane na trake
- 2 žlice fino sjeckanih rajčica
- sol i papar
- korijander ili peršin
- luk
- češnjak
- prstohvat kajenskog papra, čilija ili Tabasca (po želji)
Izvor: Pexels
Recept za guacamole
- 5 grančica svježeg korijandera ili peršina
- 50 g narezanog luka
- polovica svježeg čilija prerezanog na pola i bez sjemenki (po želji)
- polovica češnja češnjaka
- polovica rajčice narezane na kockice
- 250 g zrelog avokada, oguljenog i bez koštice
- 1 žlica soka limete
- 1/2 žličice soli
Priprema
- Na samom početku skuhajte 6 jaja, ohladite ih i ogulite te prepolovite.
- Žumanjke u posebnoj posudi dobro usitnite vilicom.
- Očistite avokado i povrće, te ga nasjeckajte što sitnije.
- U posudu sa usitnjenim žumanjcima dodajte sitno narezani korijander, luk, češnjak, rajčicu, te dodajte sol, papar i kajenski papar. Umjesto kajenskog papra, možete koristiti i nasjeckani čili ili čak nekoliko kapi tabasca, ovisno o ukusima, no ako ne želite ljuto, možete i bez toga.
- Potom umiješajte pripremljeni avokado i zalijte žličicom soka od limete.
- Tanko narezanu slaninu ispecite na tavici na papiru za pečenje, kako ne bi zagorila, i kada postane hrskava razlomite ju na sitne komadiće.
- Polovice jaja popunite guacamole nadjevom, potom posipajte sa hrskavim komadićima slanine.
Punjena jaja čuvajte u hladnjaku do serviranja, ali pritom vodite računa da guacamole brzo oksidira. Ako nadjev guacamole čuvate prije punjenja u frižideru ili ga želite opet koristiti, prekrijte ga prozirnom folijom, kako ne bi promijenio boju i oksidirao.
Servirajte na ukrasnom pladnju. U slast!
Izvor naslovne fotografije: Pinterest
ADVERTISEMENT