Idealan zdravi snack – Imamo recept za domaće granola pločice
Prepune vlakana, proteina i zdravih masnoća, granola pločice su idealne za početak dana, energiju nakon vježbanja ili utaživanje napadaja gladi tamo negdje poslijepodne kada nam energija opada.
Ne samo da su domaće granola pločice ukusne, već vam i sama izrada omogućuje kontrolu kvalitete sastojaka, izbjegavajući prekomjerne količine šećera i konzervansa koji se često nalaze u kupovnim verzijama. Ovaj je recept nevjerojatno svestran, jednostavan za napraviti i savršen za sve koji žele u svoju prehranu uključiti zdravije grickalice.
Kada jesti granola pločice
Ako ste ujutro u žurbi i nemate vremena za doručak, uzmite par komada granola pločica sa sobom jer će dobro poslužiti i kao doručak u pokretu. Dobro dođu i kao popodnevni međuobrok kada vam energija počne padati ili kao snack nakon vježbanja. Odlične su i kao poslastica za djecu pa ih dodajte u njihovu kutiju za ručak, a idealne su i kada idete planinariti ili negdje na izlet, kao izvor održive energije.
ADVERTISEMENT
Izvor: Pexels
Recept za domaće granola pločice
Ove domaće granola pločice nevjerojatno su jednostavne za pripremu, a zahtijevaju samo osnovne vještine miješanja i pečenja.
Ovaj recept čini otprilike 12-16 granola pločica, ovisno o tome koliko ih narežete.
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme pečenja: 25-30 minuta
Vrijeme hlađenja: 1-2 sata
Sastojci:
- 2 šalice zobenih pahuljica
- 1 šalica nasjeckanih orašastih plodova (bademi, orasi ili lješnjaci)
- 1/2 šalice sjemenki (bundevine, suncokretove ili sezamove)
- 1/2 šalice meda ili javorovog sirupa
- 1/4 šalice kokosovog ulja
- 1/3 šalice smeđeg šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 žličice soli
- 1/2 šalice suhog voća (brusnice, grožđice ili nasjeckane marelice)
- 1/4 šalice mrvica ili komadića tamne čokolade (po želji)
- 1/2 žličice cimeta ili muškatnog oraščića (po želji, za dodatnu aromu)
Izvor: Pexels
Upute:
- Zagrijte pećnicu na 175°C. Obložite tepsiju veličine 20×20 cm papirom za pečenje, ostavljajući dio za lakše uklanjanje.
- Ravnomjerno rasporedite zobene pahuljice, orašaste plodove i sjemenke na lim za pečenje i tostirajte u prethodno zagrijanoj pećnici oko 10 minuta, ili dok ne postanu lagano zlatni i mirišljavi.
- U malom loncu pomiješajte med (ili javorov sirup), kokosovo ulje i smeđi šećer. Kuhajte na srednjoj vatri dok se maslac i šećer ne otope i smjesa postane glatka. Maknite s vatre i umiješajte ekstrakt vanilije i sol.
- U velikoj zdjeli pomiješajte prženu zob, orašaste plodove, sjemenke i sušeno voće po izboru. Toplu mješavinu meda prelijte preko suhih sastojaka i dobro promiješajte dok se sve ravnomjerno ne obloži.
- Premjestite smjesu u pripremljenu posudu za pečenje, čvrsto je pritiskajući prema dolje kako biste bili sigurni da je čvrsto upakirana. To će pomoći da se pločice zalijepe nakon pečenja.
- Pecite 25-30 minuta, ili dok rubovi ne porumene. Ostavite pločice da se potpuno ohlade u posudi na rešetki. To bi moglo potrajati 1-2 sata.
- Nakon što se ohlade, izrežite na željenu veličinu i uživajte.
Pohrana
Čuvajte svoje granola pločice u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi otprilike tjedan dana ili u hladnjaku do 2 tjedna. Za dulje skladištenje, možete ih zamrznuti pojedinačno zamotane u plastičnu foliju ili stavljene u jednom sloju u vrećicu za zamrzavanje do 3 mjeseca. Odmrznite preko noći na sobnoj temperaturi prije uživanja.
Izrada vlastitih granola pločica nije samo jednostavna i zabavna, već također osigurava da imate zdrav i ukusan međuobrok kad god vam zatreba. Prilagodite ovaj recept svojim omiljenim orašastim plodovima, sjemenkama i suhim voćem kako biste ga učinili vlastitim.
Izvor naslovne fotografije: Pexels
ADVERTISEMENT