Dva recepta za ukusnu tjesteninu gotovu u samo 15 minuta
Za one dane kad imaš minimalno volje i vremena, a opet želiš ukusan cozy obrok – imamo samo jednu riječ za vas – tjestenina.
Ljudi koju govore da tjestenina nije dobra, da deblja, da nema nikakve hranjive vrijednosti – ti ljudi nisu dio mojeg kruga prijatelja, jer takva negativnost mi ne treba u životu. Jedem tjesteninu minimalno dva puta tjedno i uživam! A prije omiljenih recepata, s vama ću podijeliti neke “pasta tajne”.
ADVERTISEMENT
Izvor: Pexels
Tips & tricks kod odabira tjestenine
Pazim kakvu tjesteninu kupujem i trudim se da ona bude kvalitetna. Većinom biram neke proteinske tjestenine, od graška, slanutka ili leće. Ako pak kupujete klasičnu tjesteninu, uvijek pripazite da kupite onu koja na 100 grama ima između 14 i 16 grama proteina, minimalno. One će se bolje ponašati prilikom kuhanja i ostat će fino al dente kako treba.
Još jedna stvar na koju valja pripaziti je tekstura, odnosno izgled tjestenine. Birajte onu tjesteninu koja je porozna, šupljikava, nesavršene teksture. To je takozvana brončana tjestenina, odnosno, tjestenina rezana broncom. Stvar je u tome da se ona prilikom izrade istiskuje kroz kalupe – perforirane metalne ploče koje režu i oblikuju tjesteninu, a izrađene su od bronce. Ovi brončani kalupi stvaraju gotovu tjesteninu s grubom, poroznom teksturom. Ta tjestenina bolje će upiti umake i bit će lakša za probaviti.
Tjestenina koja ima jaku žutu boju i vrlo glatku teksturu rađena je u strojevima od Teflona, što joj srozava kvalitetu.
Sada kad znate neke tajne dobre tjestenine, možete se baciti na pripremu kratkih i ukusnih recepata. Gotovo sva moja omiljena jela od tjestenine gotova su u nekih 15 minuta.
Tjestenina s karameliziranim lukom
Sastojci:
- 125 – 140 g tjestenine po izboru
- maslinovo ulje
- jedan luk
- 2 – 3 češnja češnjaka
- cherry rajčice
- pola žličice pahuljica čilija
- pola šalice vrhnja za kuhanje
- pola šalice vode u kojoj se kuhala tjestenina ili malo vodke
- malo svježe mljevenog crnog papra
- sol
- malo crvene paprike
- četvrtina šalice ribanog parmezana
- svježi bosiljak ili začinsko bilje
Upute:
- Zakuhajte lonac posoljene vode; dodajte tjesteninu po izboru i kuhajte dok tjestenina nije gotovo al dente. Sačuvajte otprilike 1⁄2 šalice vode u kojoj se kuhala tjestenina prije nego što ocijedite tjesteninu. Ostavite tjesteninu i vodu sa strane.
- Zagrijte veliku tavu (srednja vatra). Dodajte dobru količinu maslinovog ulja i dok se zagrije bacite na to sjeckani luk i cherry rajčice. Poklopite dok se sve ne sjedini i rajčice ne počnu raspadati, nakon toga dodajte protisnuti češnjak.
- Potom dodajte malo sačuvane vode od tjestenine (ili vodke!) s čili pahuljicama i malo mljevene paprike.
- Kada se umak počne razrjeđivati ili vodka ispari, dodajte vrhnje i pustite da umak lagano kuha prije nego ga začinite solju i obilnom količinom svježe mljevenog crnog papra.
- Dodajte tjesteninu s još malo vode od tjestenine; koristite vlastitu procjenu da odredite koliko vode od tjestenine vam je potrebno, dodajući manje vode ako želite kremastiji umak ili više vode ako želite dodatno razrijediti umak.
- Miješajte tjesteninu s umakom tako da se nastavi kuhati i potpuno prekrije tim kremastim, primamljivim umakom! Servirajte sa naribanim parmezanom i svježim bosiljkom.
Soja oyster tjestenina
Sastojci:
- ista količina tjestenine kao u prethodnom receptu
- maslac
- jedan mladi luk
- 2-3 češnja Češnjak
- sjemenke sezama
- chili pahuljice
- pola šalice soja sosa
- četvrtina šalice oyster sos
- svježi bosiljak
Upute:
- Na maslacu pržite češnjak i nakon toga dodajte chili pahuljice, sjemenke sezama i nasjeckani mladi luk
- Kada se sve prožme i omekša, dodajte soja i oyster sos i pustite da ključa par minuta, dok se umak ne zgusne.
- Nakon toga dodajte malo vode od kuhane tjestenine i kuhanu tjesteninu u tavu.
- Servirajte s puno svježeg bosiljka i uživajte u umami okusu koji omami.
Ova i slična jela s tjesteninom stvarno su neiscrpan izvor ideja. Umak za tjesteninu može biti od povrća, vrhnja, soja soja i kikirikija, bosiljka ili špinata. Opcija je stvarno puno, a sve su gotovo jednako brzo, u manje od 15 minuta!
Izvor naslovne fotografije: Pexels
ADVERTISEMENT