Doznajemo smanjuje li avokado zaista razinu šećera u krvi
Mnogi avokado hvale zbog njegove sposobnosti da smanji razinu šećera u krvi, ali je li ta tvrdnja utemeljena na znanstvenim činjenicama ili je samo mit, istražujemo u nastavku.
Avokado je jedna od onih namirnica koja je u zadnje vrijeme postala prava zvijezda tanjura zbog svojih nutritivnih svojstava i mnogobrojnih zdravstvenih koristi. Mnogi ga hvale zbog njegove sposobnosti da smanji razinu šećera u krvi, ali je li ta tvrdnja utemeljena na znanstvenim činjenicama ili je samo mit?
Dobra strana avokada
Avokado je jednako zdrav kao i drugo voće a ima i mnoga svojstva koja promiču zdravlje – drži vas sitima dugo vremena, održava razinu šećera u krvi stabilnom, osigurava da razina kolesterola i triglicerida ostane niska, smanjujući tako rizik od moždanog udara ili srčanog udara, poručuje nagrađivana nutricionistica Dagmar von Cramm.
Vitamini B, vitamin K, vitamin E i vitamin C, koji se nalaze u avokadu, mogu poboljšati apsorpciju hranjivih tvari u tijelu. Kalij u avokadu pomaže u podršci zdravim živčanim i mišićnim stanicama, snižava krvni tlak i time promiče pozitivno zdravlje srca. Avokado je bogat i folnom kiselinom, što može imati pozitivan učinak na majku i dijete tijekom trudnoće.
ADVERTISEMENT
Izvor: Unsplash
Konzumacija avokada dobra je u borbi protiv dijabetesa
Ovo je kremasto zeleno voće bogato i zdravim masnoćama za srce. No, to su dobre vrste masnih kiselina koje koriste ljudima s dijabetesom tipa 2. Dodavanje avokada u prehranu, posebno onih koji pate od tog tipa dijabetesa, može pomoći kod gubitka težine, snižavanja kolesterola i povećanja osjetljivosti na inzulin.
Avokado kao dobar izvor vlakana
Dobar je i za probavu jer vlakna koja se nalaze u avokadu potiču probavu i zdravlje crijeva. Vlakna su važan dio zdrave prehrane jer poboljšavaju probavno zdravlje i održavaju redovitu stolicu. Posebno su korisna za osobe s dijabetesom jer pomažu u regulaciji razine šećera u krvi.
Izvor: Unsplash
Visokokalorična namirnica
Avokado prosječne veličine (oko 136g) sadrži oko 227 kcal, stoga se preporučuje dodatan oprez kod konzumacije svima koji žele izgubiti koji kilogram. Avokado je izuzetno zdrav i preporučuje se njegova konzumacija za gubitak tjelesne težine, ali moramo znati koju količinu možemo pojesti. Zlatno pravilo vrijedi i ovdje – umjerenost!
Ako pokušavate izgubiti težinu, važno je da prakticirate kontrolu porcija. Umjesto da dodajete avokado u svoju trenutnu prehranu, koristite ga kao zamjenu za namirnice koje su bogate zasićenim mastima, poput sira i maslaca.
Izvor: Unsplash
Kako jesti avokado?
Avokado se može jesti na 1000 različitih načina – sirov ili kuhan/pečen, kao dodatak salatama, u različitim smoothiejima pa čak i u desertima. No, nama je nekako najdraži razmazan na kruh uz dodatak malo limunova soka, maslinova ulja, soli i papra te čili papričica. Uz to možete pojesti i nekoliko rajčica, a za dodatak proteina ispecite jedno jaje. I to je to!
Avokado je dobro baciti u smoothie za onaj kremasti “touch” , a recept za naš energy boost smoothie s avokadom možete pronaći na linku.
U slast!
Izvor naslovne fotografije: Unsplash
ADVERTISEMENT