Brzo i zdravo: Recept za salatu od lososa i jagoda
Ova salata od lososa i jagoda je brza za pripremu, puna je svježih namirnica te bogata proteinima i zdravim mastima.
Ova jednostavna salata od lososa i jagoda puna je proteina, omega masnih kiselina i vitamina C. Napravljena od svježih namirnica i mekog lososa, to je jelo bogato hranjivim tvarima savršeno za lunch pakete, zdrava predjela i brze zalogaje. Možete ju pripremiti unaprijed i imati spreman ručak ili večeru sljedeći dan.
Vaša nova najdraža salata
Bye bye pileća salata, vrijeme je za salatu s lososom. Ljeti se salate jedu kao lude, a najpopularnije su one s piletinom. Nama su pak najdraže salate s pečenim povrćem, no vrijeme je da svi probamo nešto novo. Danas vam donosimo vašu novu omiljenu opciju za ručak, večeru, piknike ili meal prep.
ADVERTISEMENT
Izvor: Unsplash
Svježi i jednostavni sastojci
Ova salata je slatka, kremasta i puna proteina i zdravih masti kako biste se osjećali najbolje. Ipak, ne brinite! Jednako je ukusna i brza za pripremu kao vaša omiljena salata od piletine.
Za ovu salatu od lososa recept smo podijelili na 3 komponente. Jednom kada se spoje, stvaraju eksploziju okusa za koju ćete pomisliti “zašto ovo prije nisam probala?”.
1. Losos
Losos – I svježi i divlji losos će djelovati i pružiti izvrstan izvor proteina, omega masnih kiselina te vitamina i hranjivih tvari poput B12 i selena.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje – koje se koristi za zadržavanje vlage u lososu, maslinovo ulje također povećava sadržaj zdrave masti u ovoj salati.
2. Preljev
Obični jogurt ili grčki jogurt – s visokim sadržajem proteina, kalcija i probiotika, jogurt se koristi kao zamjena za majonezu koja se nalazi u većini recepata za bolju salatu od lososa.
Sok od limuna – sok od limuna ima visok sadržaj vitamina C i pomaže ublažiti teške okuse lososa i ulja.
Med – Dobar izvor antioksidansa, dodavanje žličice meda podiže ovaj recept slatkim okusom koji stvara lagan i osvježavajući okus u kombinaciji sa svježim začinskim biljem.
Senf – Koristi se za zgušnjavanje preljeva, senf također dodaje dubinu okusu bez gomilanja tona kalorija ili nezdravih masnoća.
Izvor: Pexels
3. Salata
Jagode – Ne samo da su jagode pune vitamina, hranjivih tvari i vlakana, već imaju i nizak glikemijski indeks, što znači da pružaju sladak okus bez skokova šećera u krvi.
Krastavac ili celer – prvenstveno se koriste za dodavanje malo hrskavosti, krastavac i celer također hidratiziraju i daju hranjive tvari poput vitamina A, vitamina C i kalija.
Avokado – jedan od naših omiljenih izvora omega-9 masnih kiselina, avokado daje dodatnu kremastu teksturu!
Svježe začinsko bilje – peršin ili bosiljak najbolje funkcioniraju u ovom jelu kako bi pružili blaži okus koji nadopunjuje voće i povrće.
Rikola – Tehnički opcionalno, rikola čini ovaj recept dodatnim sadržajem i bogat je izvor kalcija, kalija i folata da spomenemo samo neke od prednosti.
Koja je vrsta lososa najbolja?
Za najbolji okus najbolji su svježi fileti lososa. Međutim, ako želite, umjesto toga možete koristiti konzervirani losos, svježe kriške lososa ili onaj vruće dimljeni koji možete pronaći u Lidlu. Iskreno, bilo koji losos koji nađete će biti dobar, ali najbolji odabir su svježi fileti.
Izvor: Unsplash
Recept za salatu s lososom i jagodama
Sastojci za lososa:
- 2 fileta lososa (srednje veličine)
- maslinovo ulje
- sol i papar po ukusu
Sastojci za preljev:
- ½ šalice običnog jogurta/grčkog jogurta
- 2 žličice soka od limuna
- 2 žličice sirovog meda
- 1 žličica Dijon senfa
- sol i crni papar po ukusu
Sastojci za salatu:
- 1 šalica narezanih jagoda
- 1 šalica krastavca i/ili celera, narezanog na kockice
- ½ velikog avokada (80 grama), narezanog na kockice
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina ili bosiljka
- rikula (ili matovilac ili iceerg) za posluživanje
- začini po želji: mljevena paprika, morska sol, limunov sok
Upute:
- Zagrijte pećnicu na 200°C. Obložite posudu za pečenje papirom za pečenje.
- Papirnatim ručnicima osušite losos. Pokapajte maslinovim uljem i obilno začinite solju i paprom te pecite 10 -14 minuta.
- Izvadite iz pećnice i ostavite losos da odstoji 5 minuta (nastavit će se kuhati dok se “odmara”). Stavite ga u veliku zdjelu, rastrgajte na komadiće i ostavite sa strane.
- Pripremite preljev: U maloj zdjeli pomiješajte jogurt, limunov sok, med, senf te sol i papar (po ukusu) dok se ne sjedine. Staviti na stranu.
- Stavite jagode, krastavce i avokado u zdjelu s lososom i nježno ih pomiješajte. Dodajte preljev od jogurta i svježe začinsko bilje i promiješajte da se sjedini. Kušajte i začinite po želji.
- Poslužite na podlozi od rikule, a možete po želji dodati i kvinoju.
Dobar tek!
Čuvanje
Salau čuvajte u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi do 3 dana. Za dodatnu opciju pripremite salatu od lososa bez preljeva. Preljev držite odvojeno dok ne budete spremni za posluživanje.
Meal prep u staklenci
Na dno staklenke stavite ½ šalice salate od lososa, zatim 1 šalicu kuhane kvinoje ili tjestenine, šaku rikule i malo soka od limuna na vrh. Dodajte eventualne dodatne začine ili maslinovo ulje. Kada ste spremni za posluživanje, protresite staklenku i ulijte sastojke u zdjelu.
ADVERTISEMENT