Brzi ručak bez mesa: 2 jednostavna recepta s tofuom
Tofu je odličan izvor proteina za sve koji ne jedu meso, a ako tražite recepte s tofuom u nastavku donosimo dva brza i jednostavna recepta.
Tofu je jedna od najpopularnijijh namirnica među vegetarijancima i veganima, ali i onima koji samo žele smanjiti unos mesnih proizvoda, ali svejedno paziti na unos proteina.
Tofu se radi od sojinog mlijeka i većinom je neutralnog okusa, ako mu marinadom ili začinima ne dodate malo “života”. Teksturom podsjeća na sir, a mi ga volimo u umacima ili naribanog. Tražeći recepte s tofuom, isprobali smo ova dva vrlo jednostavna i brza recepta koje vam donosimo u nastavku.
ADVERTISEMENT
Izvor: Pexels
Vege tofu wrap
Inače nismo preveliki fanovi tofu teksture pa često pribjegnemo tome da mu u receptima mijenjamo oblik. Najzabavnije nam je kad ga ponudimo zakletim mesojedima i oni ne shvate da se radi o najpoznatijoj veganskoj zamjeni za meso. Ovo je jedan od takvih recepata i gotov je u svega 20-ak minuta.
Sastojci:
- 1 pakiranje tofua (klasični ili dimljeni)
- Začini po želji (sol, papar, curry, crvena paprika, mljeveni češnjak, kumin, origano)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 3 žlice čvrstog jogurt ili veganske majoneze
- Svježi celer po želji
- 1 žlica senfa
- Pola crvenog luka
- Blagi chili umak
- Tortilje
- Salata (zelena, rikola, matovilac)
Priprema:
- Tofu naribati na ribež, rasporediti na pleh presvučen papirom na pečenje. Dodati začine po želji i malo maslinovog ulja. Sve skupa staviti u pećnicu na nekih 10 do 15 minuta na 180 stupnjeva (paziti da tofu ne zagori, već da dobijem lijepu zlatnu boju i postane hrskav).
- Za to vrijeme pomiješati čvrsti jogurt ili vegansku majonezu, senf, chili umak te nasjeckani celer i crveni luk.
- Preprženi i naribani tofu pomiješati s umakom te sa dobivenom smjesom puniti tortilje. Po želji dodati salatu.
Uz ovaj vege wrap predlažemo i hrskavi pomfrit od batata. Kombinacije je savršena.
Drugi recept koji kombinira neke od sličnih tehnika je, kako ga interno volimo zvati – double T.
Recept za Tofu Tacos
Za ovaj recept, tofu ćete pripremati na isti način kao i u receptu iznad. Napomena je da se uvijek možete igrati sa začinima – koristiti klasiku kao što je sol, papar i crvena paprika ili dodati chili, kumin, curry ili idealno neki harissa začin. Sve što smo dosad isprobale je ispalo odlično.
U ovom receptu prepečeni i naribani tofu pomiješate s BBQ umakom, a kao salatu poslužite ribano crveno zelje i ribani crveni luk koje ste prethodno začinili sa sokom limete. Sve to obogatite kriškama avokada i imate odličan vege tacos pun proteina i hranjivih namirnica.
Izvor naslovne fotografije: Unsplash
ADVERTISEMENT