Brzi recept: Zdrava salata od kelja i kvinoje
Za ovaj recept treba vam manje od 20 minuta i savršen je za ručak ili prilog uz bilo koji obrok.
Možda ste primjetile kako, čim je malo zatoplilo, okrećemo se raznim salatama, ali ne možemo si pomoći. Volimo tu kombinaciju hrskavog i kremastog, slatkog i slanog, i naravno – jednostavnog, brzog i zdravog.
Ovaj recept za salatu od kelja i kvinoje prepun je superhrane poput kvinoje, brokule, kelja, slanutka, avokada i badema. Uz jednostavan vinaigrette od limuna, stvara savršenu ravnotežu slatkog, slanog, kremastog i zemljanog okusa, te vas čini sitima i zadovoljnima.
Recept je bezglutenski i vegetarijanski (može biti i veganski ako izostavite feta sir), a kao i sve takve salate vrlo je svestran jer zapravo možete ubaciti ili izbaciti što god vama paše. Ubacite komadiće piletine ili izbacite brokulu i dodajte pečeni batat, kako god vam paše.
ADVERTISEMENT
Izvor: Pexels
Prednosti glavnih sastojaka
Kvinoja – jedan od najdražih dodataka za salate ili buddha bowls, jedinstveni je izvor 9 esencijalnih aminokiselina i odličan izvor proteina. Mi volimo skuhati veću porciju kvinoje tijekom vikenda i spremiti ju u hladnjaka za dodavanje različitim jelima tijekom tjedna.
Kelj – u ovom receptu idealan je toskanski kelj ako ga možete pronaći na tržnici, ali dobar će biti i bilo koji drugi. Kelj sadrži vlakna, antioksidanse, kalcij, vitamine C i K, željezo i širok raspon drugih nutrijenata koji mogu pomoći u prevenciji raznih zdravstvenih problema.
Brokula – bogat izvor antioksidansa, uključujući vitamine C, K i A. Također sadrži nekoliko važnih minerala, uključujući kalij, kalcij i željezo. Ovi antioksidansi pomažu u zaštiti tijela od oksidativnog stresa i smanjuju upalu.
Slanutak – ima nizak glikemijski indeks i izvrstan je izvor vlakana i proteina — sva svojstva koja podržavaju zdravu kontrolu šećera u krvi.
Avokado – odličan izvor vitamina C, E, K i B6, kao i riboflavina, niacina, folata, pantotenske kiseline, magnezija i kalija. Također osigurava lutein, beta karoten i omega-3 masne kiseline.
Dodaci salati
Mi smo u ovu salatu dodali listiće badema, no možete staviti bilo koje orašaste plodove ili sjemenke (poput sjemenki suncokreta ili bučinih).
Zatim svježe ili sušeno voće; u ovaj recept idu sušene brusnice, no možete dodati i grožđice ili čak svježe komadiće jabuke. I na kraju ide i mrvljeni feta sir. Druge opcije sira poput kozjeg sira ili naribane mozzarelle također bi odgovarale. Ako ste na veganskoj prehrani, jednostavno izostavite sir.
Vinaigrette od limuna
Ovaj 5-minutni domaći vinaigrette od limuna moj je omiljeni preljev za salatu od kvinoje. Za pripremu će vam trebati maslinovo ulje, limunov sok, češnjak, dijon senf, sol i papar.
Izvor: Pexels
Recept za salatu od kelja i kvinoje
Sastojci:
Za preljev za salatu:
- ½ šalice maslinovog ulja
- 4 žlice soka od limuna
- 2 manja češnja češnjaka nasjeckana
- 1 žličica dijon senfa
- 1 čajna žličica soli
- ½ žličice papra
Za salatu:
- 6 šalica listova kelja (narezanih na tanke trakice)
- 2 šalice kuhane kvinoje
- 1 konzerva slanutka, ocijeđenog i ispranog
- 1 glavica brokule nasjeckana na sitne komadiće
- 1 avokado narezan na kockice
- 1 šalica suhih brusnica
- 1 šalica narezanih badema (lagano tostiranih po želji)
- 1 šalica izmrvljenog feta sira po želji
Izvor: Pexels
Upute:
- Za pripremu preljeva za salatu: stavite sve sastojke u zdjelu i promiješajte.
- Kelj operite i narežite na tanke trakice.
- Narežite brokulu na male komadiće veličine zalogaja.
- Limenku slanutka ocijedite i isperite pod mlazom vode.
- Zreli avokado narežite na kockice veličine zalogaja.
- Stavite listove kelja u veliku zdjelu za salatu. Preko toga nakapati polovinu dressinga. S čistim rukama masirajte kelj 1-2 minute.
- Dodajte kvinoju, slanutak, brokulu, avokado i brusnice.
- Prelijte sve ostatkom preljeva i lagano promiješajte hvataljkama.
- Odozgo pospite narezane bademe i feta sirom.
- Promiješajte i poslužite.
Izvor: Pexels
Napomene
- Ovaj recept daje oko 7-8 šalica salate, što je idealno za 6 porcija.
- Niste ljubitelj sirovog kelja u salatama? Pokušajte umjesto toga blanširati kelj. No toplo preporučamo da isprobate barem jednom i svježi kelj.
- Ako ovu salatu želite napraviti unaprijed, preporučujem da operete i spremite kelj dan ranije. Također možete napraviti preljev i čuvati ga u staklenci. Zatim možete sastaviti salatu neposredno prije posluživanja.
- Kako pohraniti ostatak salate? Spremite ju u hermetički zatvorenu posudu. Kelj će uvenuti, ali zahvaljujući čvrstim listovima, trebao bi biti dobar do 3 dana.
Izvor naslovne fotografije: Pexels
ADVERTISEMENT