Bakini brzi i ukusni makedonski recepti idealni za ljeto
Ljeto je idealno vrijeme za uživanje u laganim i osvježavajućim jelima, a makedonska kuhinja nudi brojne recepte koji su savršeni za ljeto.
Ja sam Makedonka koja živi u Hrvatskoj sa svojom obitelji već šestu godinu. Mogu reći da obožavam Hrvatsku, osobito Split i sve ljepote koje ovaj primorski dio nudi. Često čujem komentare da mi je lijepo ovdje jer sam 30 godina života provela u Skoplju pa mi je sve ovo novo, ali ja znam da to nije tako.
Puno ljudi nisu svjesni da žive u predivnoj zemlji i ne uživaju svjesno u ovoj ljepoti. I ja nisam bila svjesna koliko će mi iz Makedonije nedostajati hrana, više od svega. Možda zvuči čudno, ali svi (obitelj, prijatelji) koji me trebaju često dolaze u goste jer, znaš, Split, ali hrana… hrana je ono što ne mogu preboljeti.
Kako je ljeto došlo, a s njim i vrućine, dobila sam ideju da napišem jedan članak o meni omiljenim receptima koje mi je moja baka pokazala. Zbog nje sam postala veliki obožavatelj paprika, znate onih zelenih i crvenih dugih, od kojih pripremamo ajvar. Ah, taj miris pečene paprike, mmmm.
Ok, pa da krenemo! Izdvojila sam nekoliko bakinih brzih i ukusnih makedonskih recepata koji će vas osvježiti i zadovoljiti vaša nepca.
ADVERTISEMENT
Izvor: Pexels
Makedonska salata
Sastojci:
- 2 rajčice
- 3 veće paprike (zeleni rog)
- Pola male glavice nasjeckanog luka
- Masline po želji
- Malo maslinovo ulje
- Malo octa
- Sol po ukusu
- Komad feta sira (opcionalno, ali preporučeno)
- Sitno nasjeckani peršin po ukusu (opcionalno)
- Masline (opcionalno)
Priprema:
- Prvo ispeci paprike (mi to radimo na gornji dio štednjaka, ali može se i u pečnici) i nakon pečenja tako vruče stavi ih u vrečicu da odvugnu kako bi ih mogla bolje oguliti.
- Kad se ohlade, oguli ih, nareži na kockice i stavi u dublju zdjelu. Rajčice nasjeckaj i dodaj ih nasjeckanim luku.
- Dodaj maslina po želji, posoli, dodaj maslinovo ulje i ocat, nježno promiješaj i salata je spremna za jelo.
Ovako pripremljena salata može zamijeniti obrok ako je kombinirate s malo feta sira.
Izvor: Marijana Nasevska
Taratur
Sastojci:
- 1 jedan veliki krastavac
- 3-4 komadica od češnjaka (ili po želji)
- 1,5 čaša tekućeg jogurta
- Pola čaše kiselog vrhnja
- 1 do 2 čajne žličice maslinovog ulja
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Krastavac oguli i izreži na male sitne kockice.
- U zdjeli pomiješaj krastavac, jogurt, zgnječeni češnjak, maslinovo ulje i sol.
- Dobro promiješaj dok ne dobiješ ujednačenu smjesu.
- Ukrasi svježim koprom ili peršinom.
Izvor: Marijana Nasevska
Cepkane paprike
Sastojci:
- 3-4 velike crvene paprike za ajvar
- 3 češnja češnjaka
- Peršin
- Ulje, sol i aceto balsamico
Priprema:
- Proces je sličan kao. iu ostalim receptima. Oprane paprike ispecite (mi to radimo na gornjiem dijelu štednjaka, ali može se i u pećnici) i potom ih stavite u u običnu vrećicu kako bi se kora lakše ogulila.
- Dok se hlade, nasjeckajte peršin i češnjak na sitno.
- Ogulite paprike, očistite ih od sjemenki i lagano ih krenite kidati od vrha prema kraju na tanke lentice.
- Odložite u posudu, dodajte začine i jedite s kruhom ili kao salatu uz jelo.
Izvor: Pexels
Bakin spas (ja sam mu dala ime)
Ovaj recept mi je spas kad mi se ništa ne jede, a voljela bih nešto osvježajuće, nešto kao sasi voda, ali na bakin način.
- Za ovaj recept trebati će vam voda, alkoholni ocat, 1 krastavac, 1 češanj češnjaka i sol.
- Krastavac nasjeckajte na sitne komaće, češnjak također i stavite ih u posudu, Zatim ulijte vodu, 3 žlice alkoholniog octa, soli po ukusu i ja dodam još kocke leda.
Ovo volim jesti sa žlicom, što možda zvuči malo čudno, ali mi je tako predivno i preukusno jelo. Ponekad ne stavim češnjak, kako bi mogla se družiti bezbrižno s ljudima nakon njega.
Eto, ovo su samo neki od mojih najdražih makedonskih recepata, javite kako vam se sviđaju!
Izvor naslovne fotografije: Pexels
ADVERTISEMENT