fbpx
MENU

Domaća food blogerica nam otkrila njene najdraže recepte za veganski Uskrs

Za sve koji žele ovaj Uskrs isprobati veganske recepte, food blogerica Martina Đođo je pripremila dva recepta koji su nas oduševili.

challah
Posted: March 30, 2024

Što je uskrsni doručak bez šunkice ili ručak bez pečenke s domaćim krumpirom? Reći će mnogi kako je teško zamisliti da blagdani, posebice Uskrs prođe bez mesa, no baš kao što smo pisali o tome kako ovaj Uskrs učiniti što održivijim i našli pregršt ekološki osviještenih alternativa bilo da se radi o ukrasima ili ukrašavanju pisanica, tako i veganska prehrana nudi bogat i nimalo lošiji izbor namirnica koje ne uključuju meso. 

U razgovoru, domaća food blogerica i sportašica Martina Đođo koja pod imenom @cookie.djo na Instagramu objavljuje pregršt zanimljivih veganskih recepata potpuno nas je razuvjerila da blagdanski stol mora uključivati mesne delicije.

“Upravo tijekom blagadana imamo priliku usporiti sa svakodnevnim bivanjem na autopilotu i promisliti o svome utjecaju na druge živote i okoliš. Na našim tanjurima započinje suosjećanje, a tijekom blagdana ti tanjuri mogu prikazati sva predivna jela bez mesa i drugih životinjskih proizvoda”, ističe nam Martina, koja je nam je otkrila i svoja omiljena blagdanska jela.

“Izdvojila bih dva koja sjajno izgledaju na svečanom stolu. Radi se o štruci bez mesa koja se sastoji od gljiva, oraha i slanutka te predstavlja odlično glavno jelo za ručak i fino ide uz pire krumpir. Za doručak glavnu ulogu dajem vodenom challahu – slatkom, mekanom kruhu u obliku pletenice. Oba se jela jednostavno rade, a jako su efektna. Uz to volim poslužiti namirnice koje nam donosi rano proljeće – mlade salate poput potočarke i matovilca, šparoge, rotkvice i mladi luk. Za desert biram keksiće od badema i jabuka, opisuje nam influencerica, a s nama je podijelila i recepte.

Više njih možete pronaći i na njezinom službenom blogu.

ADVERTISEMENT

challah

Izvor: Martina Đođo

Recept za challah

Sastojci:

  • 485 g brašna tip 00 + za posipanje
  • 10 g soli
  • 10 g suhog kvasca
  • 20 g smeđeg šećera
  • 250 ml tople vode
  • 90 ml maslinovog ulja

Premaz:

  • 1 žlica javorovog sirupa
  • 1 žlica biljnog mlijeka

Priprema:

  1. Brašno, sol, kvasac i šećer pomiješati. Dodati maslinovo ulje i mlaku vodu te zamijesiti tijesto u velikoj zdjeli. Ja sam mijesila kuhinjskim robotom, ali može i rukama. Mijesiti 6-7 minuta da se dobije glatko tijesto pa pokriti i ostaviti na sobnoj temperaturi 2 sata. Ako je u prostoriji toplo možda će se i brže dići, a ciljamo da se udvostruči.
  2. Nakon dva sata tijesto izvaditi na lagano pobrašnjenu podlogu i podijeliti na 6 jednakih dijelova. Preporučujem korištenje vage kako bi dijelovi bili što sličniji (moji su svi bili od 137 do 140 grama). Svaki dio oblikovati u lopticu pa jedan po jedan razvaljati na tanko i u duguljasti elipsasti oblik. Zarolati kao da se valja dugačka tanka kiflica, pa svaki smotuljak još rukama valjati da se izduži i istanji.
  3. Slijedi pletenje – ja sam pratila tutorial s YouTubea. Nije teško, ovako: prvo se sve trake spoje na vrhu i onda ide druga zdesna skroz na lijevo, prva s desna u sredinu, druga slijeva skroz na desno, prva slijeva u sredinu. I tako do kraja.
  4. Ispletenu pletenicu pustiti da se diže još 2 sata pa onda staviti da se peče u pećnici ugrijanoj na 180 stupnjeva, prvo 15 minuta pa izvaditi i premazati premazom od javorovog sirupa i mlijeka, i onda peći još 15 minuta.
keksići

Izvor: Martina Đođo

Keksi od badema i jabuka

Sastojci:

  • 300 g badema
  • 50 g smeđeg šećera
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica jabučnog octa 
  • 1/4 žličice sode bikarbone
  • 5 žlica pirea od jabuke (jedna jabuka izblendana u kašicu kao za bebe)

Priprema:

  1. Bademe u blenderu izraditi u što sitniju smjesu nalik brašnu. Ne treba biti skroz fino, niti valja predugo blendati jer bi se mogao početi praviti maslac. 
  2. U usitnjene bademe zatim dodati sve ostale sastojke i kratko blendati da se sve sjedini. Smjesa će biti mekana, ali se treba dati oblikovati.
  3. Žlicom ili navlaženim dlanovima oblikovati keksiće i slagati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite mjesta između njih jer narastu zbog kombinacije jabučnoga octa i sode. Ja sam na pola keksića prstom napravila udubinu u koju sam nakon pečenja stavila fini domaći pekmez od šljiva. 
  4. Keksiće peći 15-20 minuta (da porumene, a ne zagore) u pećnici ugrijanoj na 175 stupnjeva.
keksići

Izvor: Martina Đođo

Uskrs može početi, dobar tek!

Izvor naslovne fotografije: Pexels

ADVERTISEMENT