Prvi vjesnici proljeća: Šest jela od šparoga gotova u svega 20 minuta
Kreće sezona šparoga koje volimo ne samo jer je niskokalorična namirnica, već i jer s njima možemo pripremiti raznovrsne ukusne recepte.
Dolaskom proljeća, na red dolaze sve one predivne stvari koje nas asociraju na izlazak u prirodu i vrijeme provedeno na svježem zraku. Uz vrtlarenje, tu je svakako i branje šparoga. Preostalo je još nekoliko dana do travnja, a to ne znači ništa drugo, nego da kreće njihova sezona koja traje sve do lipnja. U trgovinu i na tržnicu već su lagano počele pristizati prve ovogodišnje šparoge, a pravo vrijeme za odlazak u berbu svakako su naredni mjeseci.
Samoniklo bilje koje obožavamo
Mnogi možda ne znaju, ali šparoge su u povijesti nazvane i carskim povrćem i to zbog toga što su bile cijenjene još u razdoblju starog Rima. Naime, čitave bi flote brodova odlazile u prikupljanje ovih ljekovitih samoniklih namirnica za svoje careve te bi im šparoge bile pripremljene na različite načine, što i ne čudi s obzirom na to da su izvrstan izvor vitamina B skupine, važnog za pravilnu diobu stanica i sintezu DNA i za zdravlje kardiovaskularnog sustava, izvor folne kiseline, beta- karotena i luteina. Uz to, šparoge su niskokalorične pa tako u jednoj zdjelici šparoga ima tek 43 kalorije. I više je nego dovoljno razloga zašto ovog proljeća spremati jela u kojima je glavna namirnica upravo šparoga. Mi vam donosimo nekoliko ideja na koji način pripremiti ove “zelene štapiće”.
ADVERTISEMENT
Izvor: Pexels
Omlet sa šparogama
Najjednostavnije, a nevjerojatno ukusno jelo za cijelu obitelj koje može biti posluženo i kao doručak, ali i kao ručak. Narežite šparoge na sitne komadiće, umutite jaja i po želji dodajte još neko povrće ili šampinjone te kockice slanine ili šunke. Mi predlažemo da omlet napravite dodajući luk, ali i krem sir koji odlično balansira sve namirnice u omletu. Posolite i dodajte papra po želji.
Izvor: Unsplash
Pomfrit-šparoge
I to je moguće. Ovako pripremljene šparoge podsjećaju na popularne pržene krumpiriće, ali svakako su zdravija verzija. Prepolovite šparoge na pola i uvaljajte ih u smjesu kao kod pohanja: prvo u brašno, zatim u jaja pa na kraju u panko mrvice. Također, u smjesu od jaja dodajte sira (parmezana ili bilo kojeg drugog sitno naribanog). Ispanirane šparoge stavite u vruće ulje i pecite nekoliko minuta. Ovi pohani pomfrit štapići od šparoga izvrsno se slažu uz majonezu ili bilo koji drugi umak.
Proljetna salata
Izvrsna ideja kao prilog ili kao zasebna obročna salata. Na krumpir salatu već smo navikli, a ova sa šparogama poboljšana je verzija. Najprije skuhajte krumpir u ljusci i kad se ohladi izrežite na kolutiće. Salati dodajte sve ono što nas asocira na rano proljeće; mladi luk, rotkvice, kuhana jaja, ocat i maslinovo ili bučino ulje. Narezane šparoge ispržite na grill tavi i dodajte u salatu.
Šparoge u lisnatom tijestu
Finger food bez grižnje savjesti, (dobro, ako ne računamo lisnato tijesto). Blagdanska i rođendanska okupljanja često mogu biti stresna posebice kad smo sve recepte već isprobali, a željeli bismo uvesti neko osvježenje na slavljenički stol. Šparoge u lisnatom tijestu u šareno proljeće izgledaju ne samo efektno, već su i vrlo ukusne. Razvaljajte lisnato tijesto i narežite ga na trakice. Šparoge blanširajte 2 do 3 minute te kad su gotove oko njih omotajte lisnato tijesto. Premažite jajem, posipajte sezama posolite po želji i stavite u pećnicu na 190 stupnjeva na otprilike 20 minuta. Uz to pripremite umake od krem sira, vrhnja ili majoneze.
Pizza sa šparogama
Sezonske namirnice svakako imaju prednost ispred svih, stoga je sada izvrsno vrijeme napraviti pizzu na koju ćete dodati šparoge. Bilo da je mesna ili vegetarijanska, pizza sa šparogama odlično se slaže uz sve, posebice ako na nju dodate malo vrhnja.
Izvor: Unsplash
Tjestenina s tunjevinom i grilanim šparogama
Jelo koje ćete spremiti u manje od tridesetak minuta, a u njemu će uživati svi ukućani. Skuhajte tjesteninu (mi predlažemo široke rezance), te paralelno na tavi prodinstajte luk, češnjak kojem ćete dodati tunjevinu i kapare. Šparoge grilajte nekoliko minuta na posebnoj tavici te ih dodajte jelu. Tjesteninu, tunjevinu i grilane šparoge po želji, prelijte grčkim jogurtom.
Izvor: Unsplash
Izvor naslovne fotografije: Unsplash
ADVERTISEMENT