Jednostavno i zdravo: donosimo dva recepta za domaću granolu
Granolu volimo jer je jednostavna za napraviti, puno bolja od kupovne i odlična ideja za zdravi doručak.
Granola je već dugo vrijeme jedan od najpopularnijih doručaka, cijenjena ne samo zbog svoje hrskave, zadovoljavajuće teksture, već i zbog svoje svestranosti i zdravstvenih prednosti. Zdjela granole ujutro može biti savršen početak vašeg dana, nudeći ravnotežu esencijalnih nutrijenata, uključujući vlakna, proteine i zdrave masti. To je vrsta doručka koja će vas ne samo zasititi, već daje i gorivo vašem tijelu za izazove koji dolaze. Osim toga, idealna je za sve mamagerice koje traže ideje za brz i zdrav doručak.
ADVERTISEMENT
Izvor: Pexels
Prednosti granole
Zdravstvene prednosti granole su brojne. Može pomoći u probavi, zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, i pružiti sporo otpuštajući izvor energije zbog složenih ugljikohidrata u zobi. Kada je napravljena od orašastih plodova i sjemenki, riznica je omega-3 masnih kiselina, antioksidansa i proteina. Štoviše, granola može biti nevjerojatno prilagodljiva, uklapajući se u različite prehrambene preferencije, uključujući vegansku dijetu, dijetu bez glutena i dijetu s niskim udjelom šećera. Međutim, nisu sve granole jednake. Kupovne verzije ponekad mogu biti krcate dodanim šećerima i nezdravim masnoćama. Rješenje? Domaća granola u kojoj imate potpunu kontrolu nad sastojcima.
U nastavku donosimo dvije varijante jednostavnih, brzih i zdravih recepata za granole koje možete začas pripremiti.
Izvor: Unsplash
Klasična domaća granola
Sastojci:
- 2 šalice zobenih pahuljica (po potrebi provjerite bez glutena)
- ½ šalice sirovih badema, nasjeckanih
- ½ šalice nasjeckanih sirovih oraha
- ¼ šalice sirovih sjemenki bundeve
- ¼ šalice sirovih sjemenki suncokreta
- ¼ šalice nezaslađenih kokosovih pahuljica
- ¼ žličice soli
- ½ žličice cimeta
- ¼ šalice čistog javorovog sirupa ili meda
- ¼ šalice djevičanskog kokosovog ulja, otopljenog
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Upute:
- Zagrijte pećnicu na 150°C)i obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte zob, bademe, orahe, bučine sjemenke, suncokretove sjemenke, kokosove pahuljice, sol i cimet.
- U posebnoj zdjeli pomiješajte javorov sirup ili med, rastopljeno kokosovo ulje i ekstrakt vanilije.
- Prelijte mokre sastojke preko suhih sastojaka i dobro promiješajte, pazeći da smjesa zobi bude dobro obložena.
- Raširite granolu u ravnomjernom sloju na pripremljeni lim za pečenje.
- Pecite oko 25-30 minuta, promiješajte jednom na pola vremena, dok granola ne porumeni i ne zamiriše.
- Pustite da se potpuno ohladi na plehu. Granola će dodatno zapeći dok se hladi.
Izvor: Unsplash
Granola s maslacem od kikirikija i čokolade
Sastojci:
- 2 šalice valjane zobi
- ½ šalice nasjeckanog kikirikija
- ¼ šalice kakaa u prahu
- ¼ žličice soli
- ½ šalice prirodnog maslaca od kikirikija
- ¼ šalice čistog javorovog sirupa ili meda
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ½ šalice komadića tamne čokolade (po želji)
Upute:
- Zagrijte pećnicu na 150°C i obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte zob, kikiriki, kakao prah i sol.
- U malom loncu na laganoj vatri zagrijte maslac od kikirikija i javorov sirup ili med dok se ne sjedine. Maknite s vatre i umiješajte ekstrakt vanilije.
- Prelijte smjesu maslaca od kikirikija preko zobene smjese, dobro promiješajte kako biste bili sigurni da je sve dobro obloženo.
- Smjesu ravnomjerno rasporedite po pripremljenom limu za pečenje.
- Pecite 20 minuta uz miješanje na pola vremena dok se granola ne prepeče.
- Pustite da se granola potpuno ohladi, a zatim umiješajte komadiće tamne čokolade ako ih koristite.
Izvor: Unsplash
Oba ova recepta za granole nude hranjiv, ukusan početak vašeg dana. Idealna je za izradu većih količina koje se zatim mogu čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi, čineći vašu rutinu doručka jednostavnom i zdravom. Poslužite svoju granolu preko jogurta, pomiješanu s voćem ili jednostavno s malo mlijeka. Granola nije samo opcija za doručak; to je svestrana namirnica u kojoj se može uživati kao međuobrok ili čak kao preljev za deserte.
Izvor naslovne fotografije: Unsplash
ADVERTISEMENT