fbpx
MENU

Kvinoja – moćno “majčino zrno” 

Znate li zašto je ova pseudožitarica dobra za nas, te kako ju je najbolje pripremati? 

kvinoja
Autor: Ela Radić
Posted: February 28, 2024

Zdrava, cjelovita prehrana osnova je brige o sebi i svom wellbeingu. Bez obzira na ubrzani način života te manjak slobodnog vremena, nužno je pronaći način i vrijeme za kvalitetnu prehranu, kao i otkrivati zdrave alternative nezdravim namirnicama.  

ADVERTISEMENT

Već dugo je na vrhu popisanajzdravijih organskih prehrambenih proizvoda kvinoja, pseudožitarica koja nam pruža puno toga a traži tako malo. Dolazi iz Južne Amerike, gdje je stoljećima bila važna kultura u regijama Perua, Bolivije, sjevernog Čilea i andskih kultura današnje Kolumbije i Ekvadora. Još u vrijeme Inka kvinoji su tepali majčino zrnojer je iznimno bogata vlaknima, željezom, magnezijem, manganom, bakrom i fosforom. Osim toga, sadrži malo masti i šećera i ne sadrži gluten, što je čini savršenim izborom za dijabetičare ili osobe koje teško ili uopće ne podnose gluten. Gledano u brojkama, pola šalice kuhane kvinoje sadrži 111 kalorija, 20 grama ugljikohidrata, 4 grama proteina, 3 grama vlakana, 2 grama masti i svega 1 gram šećera. Zvuči dobro, zar ne? 

jelo s kvinojom

Izvor: Unsplash

Napomenimo i da postoji više različitih vrsta kvinoje, no najčešće su bijela, crna i crvena. Razlike među njima su minimalne, jedva primjetne u konzistenciji i okusu. Najčešće se koristi bijela kvinoja, jer joj je okus laganiji od ostalih vrsta. Crvena joj jako nalikuje jer ima iste vrste hranjivih tvari i zemljani okus, a dok crna nije tako lagana za konzumaciju kao ostale. Postoji i miks sve tri vrste, takozvani tricolore, koji, zbog boje, odlično izgleda u salatama. Bez obzira na koju se vrstu odlučili, znajte da odlično funkcionira umjesto riže, a uz to je i zdravija! Ovisno o boji, vrijeme kuhanja je 10-20 minuta. Bijela se kuha najbrže, a crna zahtjeva najdulju obradu. Zrna kvinoje potrebno je dobro isprati i namočitiprije kuhanja, a nije ju loše prije kuhanja i tostirati oko pet minuta, te tek onda isprati. Kuha se u blago posoljenoj vodi u omjeru 2:1 (2 šalice vode na 1 šalicukvinoje) na umjerenoj vatri oko 20minuta.Treba biti mekana ali ne i prekuhana, ocijeđena i ohlađena prije serviranja. 

ADVERTISEMENT

Okus kvinoje je neutralan, što znači da ide u više manje svako jelo, od gore spomenutih salata, preko variva do juha. Slaže se s češnjakom, crvenim lukom, lovorom, timijanom a naći ćemo je u indijskoj, meksičkoj i tajlandskoj kuhinji. Kod kuće je možete skuhati i pomiješati s povrćem za ukusnu i zdravu salatu, spojiti sa sirom i vrhnjem i tako je zapeći u pećnici, raditi s njom popečke ili pak ubaciti u juhu ili gulaš umjesto tjestenine. Što god odabrali, nećete pogriješiti a što je više koristite, više ćete biti svjesni njezinih prednosti! 

Izvor naslovnice: Pexels