Ušteda vremena i energije preko tjedna: Ideje za pripremu jela tijekom vikenda
Meal prep ili priprema jela učinkovit je način uštede energije i vremena. Sastoji se od planiranja i pripremanja obroka unaprijed. Isključuje svakodnevno kuhanje te pomaže kod uvođenja zdravije prehrane i redovitih obroka.
Meal prep ili priprema jela učinkovit je način uštede energije i vremena. Sastoji se od planiranja i pripremanja obroka unaprijed. Isključuje svakodnevno kuhanje te pomaže kod uvođenja zdravije prehrane i redovitih obroka.
Užurbani život mamagera i tatagera možemo malo bolje organizirati pripremanjem jela unaprijed, kako ne bismo posezali za brzim i nezdravim namirnicama.
Jedan od važnijih savjeta je da nabavite staklenke u koje ćete spremiti svoju narezanu sirovu ili kuhanu hranu. Ako imate plastične spremnike koristite njih, iako ne preporučujemo kupovinu plastike zbog ekoloških razloga. Između ostalog, staklene posudice ćete lakše oprati ukoliko hranu nosite u ured.
Staklene spremnike ne stavljajte u zamrzivač kako ne bi došlo do pucanja. Umjesto toga koristite vrećice ili (ako nemate izbora) foliju. Foliju možete koristiti nekoliko puta jer ju smrznuto povrće neće uništiti. Poželjno je da su spremnici za hranu jednake veličine te veličine jedne porcije.
Donosimo vam nekoliko ukusnih jela koje možete iskoristiti za meal prep.
1) Batat s povrćem
Sastojci za pet dana: Pet batata, dvije konzerve crnog graha, dvije konzerve kukuruza, tri šalice svježeg špinata, jedna i pol šalica narezanog mladog luka, dvije rajčice (koristiti samo do pola tjedna, nakon narezati još dvije).
Priprema: Batate položiti na lim za pečenje. Izbosti nožem ili vilicom te peći u pećnici jedan sat na 200°C. Nakon pečenja prerezati na pola. Ostale sastojke narezati, podijeliti na pet jednakih dijelova (rajčice na tri), položiti u spremnike (jedan spremnik = jedna porcija), u svaki spremnik dodati jedan batat, pohraniti u hladnjak.
U povrće možete dodati sjemenke. Na dan jela izvaditi jedan spremnik, svaku polovicu rastvorenog batata pasirati vilicom te ostalo povrće dodati na njega. Začinite i zagrijte u mikrovalnoj ili pećnici. Ako želite, sadržaj iz batata možete izvaditi žlicom, pomiješati s povrćem, začiniti po želji i složiti u tortilju. Salsa umak je odličan izbor u kombinaciji s tortiljom.
Izvor:Pexels
ADVERTISEMENT
2) Svemogući bolonjez
Sljedeća ideja je – bolonjez! Izdvojit ćete par sati za pripremu ovog ukusnog jela, ali će vam nakon toga trebati par minuta samo da skuhate tijesto i uživate u kompletnom jelu.
Sastojci za bolonjez umak:
- 300 g mljevene junetine
- 300 g pasirane rajčice
- 150 g slanine
- 50 g mrkve
- 50 g celera stabljikaša
- 50 g luka
- ½ čaše bijelog suhog vina
- ½ čaše punomasnog mlijeka
- 3 žlice maslinova ulja ili 50 g maslaca
- sol i papar prema ukusu
- mesni temeljac po potrebi
Izvor: Pexels
Priprema umaka
- Slaninu narežite na sitnije kockice pa je popržite u dobro zagrijanoj široj posudi.
- Dodajte maslinovo ulje ili maslac, sitno sjeckanu mrkvu, celer, luk i sve lagano propirjajte na srednje jakoj vatri.
- Dodajte mljevenu junetinu pa je dobro popržite uz stalno miješanje kako biste meso dobro usitnili. Imajte na umu da neke škole zagovaraju da se meso poprži u zasebnoj posudi pa tek onda spoji s pirjanim lukom, mrkvom i celerom, možete probati i tako.
- Dodajte vino, lagano promiješajte, pustite da ishlapi alkohol pa nakon pet minuta dodajte pasiranu rajčicu.
- Sve dobro izmiješajte, poklopite posudu, smanjite vatru pa kuhajte dva sata uz povremeno zalijevanje mesnim temeljcem (po potrebi).
- Na samom kraju kuhanja dodajte mlijeko, posolite i popaprite, promiješajte i poslužite uz tagliatelle i pospite ribanim parmezanom ili napravite lasagne al forno (lazanje zapečene u pećnici).
3) Salata od piletine
Sastojci:
- Pileća prsa (grilana, pečena u tavi ili u pećnici)
- Miješana zelena salata ili baby špinat salata, rukola
- Cherry rajčice
- Kriške svježeg krastavca
- Balsamic vinaigrette preljev
Sve što trebate je pripremiti piletinu, nasjeckati povrće i sve zajedno pripremiti u posudi za ponijeti. Preljev spremite u zasebnu posudicu i dodajte ga kad krenete jesti.
Izvor: Pexels
ADVERTISEMENT
4) Juha od leće
Sastojci:
- Leća
- Nasjeckani luk, mrkva i celer
- Sjeckane rajčice (1 konzerva ili 250 g svježe nasjeckane rajčice)
- Začini (kumin, paprika, sol i papar)
- Jednostavno sve skuhajte u loncu večer prije. Možete to pojesti za večeru, a ostatak ponijeti sutradan na posao.
Izvor:Pexels
5) Losos i brokula
Sastojci:
- Pečeni file lososa (pečen u pećnici)
- Brokula kuhana na pari
- Kriška limuna
- Kvnoja ili smeđa riža (po želji)
Losos je osjetljiva riba i može se brzo pokvariti ako nije pravilno pohranjen. Za pravilno pohranjivanje pečenog lososa, stavite ga u hermetički zatvorenu posudu ili čvrsto omotajte plastičnom folijom ili aluminijskom folijom.
Izvor: Pexels
Za doručak možete pojesti voće ili si napraviti ukusni smootie po želji.
Izvor: Pexels
Kod uvođenja novih navika uvijek bolje krenuti polagano. Provedite dva sata tijekom vikenda pripremajući obroke za radni tjedan i oslobodit ćete dragocjeno vrijeme tijekom tjedna za druge aktivnosti. To je održivi multitasking kojem težimo.
Izvor naslovnice: Pexels