Ljetna rapsodija okusa: Svježe smokve, camembert sir i orasi u kremastoj kombinaciji
Jedva smo dočekale svježe, zrele i sočne smokve. Naravno da smo ih odmah morale iskoristiti i napraviti naš omiljeni ljetni recept.
Kada kažemo ljeto, sjetimo se mirisa mora, soli i borova, a kada kažemo okusi ljeta, to su onda svakako svježe smokve, po mogućnosti rashlađene u hladnjaku. Iako u ovom receptu ne dolaze hladne, već tople, ovo nam je omiljeno go to jelo za svako ljetno druženje jer odlično funkcionira kao predjelo za ljetna druženja na terasi.
Jednom kada probate smokve u ovom kremastom, slatko-slanom društvu, teško da ćete odoljeti ovom receptu koji je spreman u nekih 20 minuta do pola sata.
Ako pripremate jelo za 2 osobe, bit će vam dovoljno jedno pakiranje sira, ali ako se radi o većem druženju, predlažemo svakako dva, ako ne i tri pakiranja. Upozoravamo vas, jednom kad krene umakanje hrskavog kruha u ovaj umak, teško se zaustaviti.
ADVERTISEMENT
Izvor: Privatna arhiva
Sastojci:
- 1 pakiranje sira camembert
- 6 do 7 svježih smokvi
- 10 grama oraha
- Svježi ružmarin ili timijan
Izvor: Pexels
Priprema:
- Sir camembert izvadite iz pakiranja i gornju stranu sira lagano zarežite nožem. Stavite ga u vatrostalnu zdjelu ili u posudu omotanu papirom za pečenje.
- Orahe grubo nasjeckajte i kratko prepržite na tavi.
- Smokve narežite na četvrtine i stavite na sir te sve prelijte s 1 do 2 žlice meda i posipajte orasima.
- Pecite 20ak minuta na 180 stupnjeva.
- Kada se sir rastopi i fino zapeče, a smokve puste svoje sokove i arome, jelo je spremno za serviranje.
- Prilikom serviranja dodajte svježi timijan (u nedostatku timijana, možete koristiti i svježi ružmarin, ali u tom slučaju dodajte ga već prilikom pečenja in a kraju maknite grančicu prije serviranja).
Ovako zapečeni camembert možete poslužiti s nekih hrskavim kruhom ill tortilja čipsom. A ako vam se svidi ova kombinacija, svakako probajte i verziju zapečenog camemberta, s češnjakom, ružmarinom, medom i orasima/bademima.
Restoransku verziju ovog recepta možete isprobati u Koncept Mlinčeku. Mi smo se baš tamo inspirirale i od tada je zapečeni camembert čest gost na našem stolu.
Izvor: Privatna arhiva
O smokvi
Smokve su odličan izvor vlakana i prirodnih šećera. Naime, vlakna u smokvama pomažu u regulaciji probave i sprječavaju zatvor, a mogu i olakšati simptome sindroma iritabilnog crijeva (IBS).
Izvor su magnezija, a sadrže i biljne sterole koji se vežu na molekule kolesterola i ometaju njihovu apsorpciju. Isto tako, imaju jako malen sadržaj masnoća (dosta manje od drugog voća i povrća).
Izvor naslovne fotografije: Pinterest
ADVERTISEMENT