Ako tražite ukusan i lagan ljetni obrok, ova juha od tikvica će vas oduševiti!
Kada su u pitanju uskusni i osvježavajući ljetni obroci, uglavnom ne treba puno filozofije. Ljeto je sezona koja obiluje svježim voćem i povrćem, a mnogi uz samo malo truda mogu i sami uzgojiti neke od njih.
Tikvice su svakako jedna od glavnih ljetnih zvijezda na gastro sceni, a mi vam predlažemo da ovaj tjedan isprobate malo drugačije jelo koje može poslužiti kao predjelo ili čak kao lagana večera. Radi se o juhi od tikvica.
Tikvice su vrlo zahvalna namirnica jer je puno mogućnosti za pripremu obroka s njima. Od popularnih popečaka, palačinki s tikvicama, rižota, salate i slično, tikvice su uvijek dobar izbor. Imaju vrlo malo kalorija i izrazito visok udio vode i vlakana što vam može pomoći u cilju održavanja tjelesne težine. Također su vrlo zasitne i sjajnog okusa koji će voljeti gotovo svi.
Pomalo neutralan okus daje im dodatnu prednost i omogućuje da ih kombinirate na puno različitih načina. U nastavku istražite koji sastojci će vam biti potrebni za izradu domaće juhe od tikvica.
ADVERTISEMENT
Izvor: Pexels
Recept za juhu s tikvicama
Sastojci:
- 2 velike tikvice (ili 3 tikvice srednje veličine)
- 1 veći luk
- 2 žlice vrhnja za kuhanje (ili kiselog vrhnja ako želite gušću juhu)
- 1 žlica maslinovog ulja
- 500 ml pilećeg temeljca
- Sol, papar
Opcionalno: 1 češanj češnjaka, parmezan i svježi peršin ili bosiljak za dekoraciju.
Izvor: Pexels
Upute:
- Tikvice operite, ogulite koru i narežite na kockice.
- Sitno nasjeckajte luk i pirjajte ga na maslinovom ulju 4-5 minuta.
- Zatim dodajte kockice tikvica i sve skupa pirjajte još desetak minuta.
- Kada se sve sjedini i omekani, dodajte češnjak po želji ili nastavite s temeljcem do vrenja.
- Sve zajedno kuhajte otprilike 20 minuta dok smjesa ne postane potpuno homogena i sastojci skroz mekani i raskuhani.
- Odmaknite lonac od vatre i dobivenu juhu dodatno usitnite uz štapni mikser. Dodajte vrhnje, sol, papar i željene začine, a zatim vratite na laganu vatru te nastavite s miješanjem još nekoliko minuta.
- Ukoliko želite da vam juha bude kremastije teksture, dodajte više vrhnja, a bogatiji okus postići ćete i s malo parmezana.
Dobar tek!
Izvor naslovne fotografije: Pexels
ADVERTISEMENT