Zdrava pizza – Imamo ukusan recept za tijesto bez brašna
Donosimo jedan recept za one dane kad vam se jede pizza, ali neda vam se trošiti vrijeme na dugu pripremu dizanog tijesta.
Ovaj recept za pizzu omiljena nam je opcija za ljetne dane kada volimo pojesti pizzu koja ne sjedne teško na želudac i nije masna. Ovo je savršen recept ako tražite nešto lagano, puno vlakana i proteina, a da opet zadovoljite taj pizza craving koji nam je svima poznata stvar.
P.s. klinci možda ni ne skuže razliku u tijestu.
ADVERTISEMENT
Izvor: Pexels
Recept za zdravo pizza tijesto
Sastojci:
- Glavica cvjetače (ili brokule)
- 2 jaja
- 3 do 4 žlice parmezana
- Začini po želji (sol, papar, origano, mažuran, timijan)
Izvor: Pexels
Priprema tijesta:
- Cvjetaču očistite od lišća (ali ne morate ga baciti) i odvojite ju na male cvjetove i ubacite ih u blender.
- Usitnjenu cvjetaču stavite u pokrivenu posudu pa u mikrovalnu na 4 minute na maksimalnu temperaturu. Nakon toga ju ocijedite kroz gazu da pusti višak vode.
- U dobivenu smjesu ubacite dva jaja, začine i naribani parmezan i sve skupa promiješajte i sjedinite. Dobivenu smjesu rasporedite na papir za pečenje (ali ne pretanko, pola centimetra idealno).
- Tako oblikovano tijesto pecite 8 do 10 minuta na temperaturi od 220 stupnjeva.
- Nakon toga ga izvadite i malo ohladite pa na njega dodajte sve omiljene sastojke i vratite u pećnicu na još 5 do 7 minuta.
Ovu pizzu jedete bez grižnje savjesti.
Dodatni savjeti
Sličnu varijaciju možete napraviti i s ribanom svježom tikvicom koju je potrebno prethodno posoliti da pustu višak vode, a tijesto je moguće napraviti i s lećom ili primjerice kvinojom. Opcija je puno, ali nama je baš ovo “cvjetača tijesto” ipak najbolja zamjena.
Otkrit ćemo vam još jedan game changer prilikom pripreme domaće pizze. Zapravo, dva. Ako na pizzu volite stavljati gljive, naš savjet je da ih prije toga zagrijete na tavi da puste višak vode i dodate im sitno rezani češnjak. Tako pripremljene gljive samo bacite na pizzu, doslovno dvije minute prije nego što je gotova. Tako ćete izbjeći da vam gljive puste višak vode na samu pizzu.
I još jedna stvar, nemojte koristiti gotovu pasata rajčicu. Napravite domaći umak. Narežite svježe rajčice, stavite ih na tavu s maslinovim uljem i protisnutim češnjakom. Dodajte joj začine – sol, papar, origano, malo šećera i ostale začine po želji. Kada dobijete željenu gustoću, stavite umak na tijesto skupa s ostalim dodacima i zapecite.
Okej, sad smo vam dale dodatne zadatke koji će na kraju popuniti ono vrijeme koje ste uštedjele s brzinskim tijestom, ali okus pizze će biti worth it.
Izvor naslovne fotografije: Unsplash
ADVERTISEMENT