Pesto salata – Svestran i brzi ručak za svaki dan
Znate ono kada radite i ne primjetite koliko je sati, a već ste gladni i niste ništa pripremili? Imamo rješenje za takve trenutke u obliku svestrane salate kojoj je baza uvijek ista, a dodatke mijenjate ovisno što imate u hladnjaku.
Jednom davno sam naišla na recept za caprese salatu s tjesteninom ili tako nešto, koju sam s vremenom promijenila i prilagodila toliko puta da je trenutno smatram svojim receptom (smijeh).
Mogu je jesti svaki dan i kad napravim samo osnovnu pesto salatu (o sastojcima malo kasnije), no najdraži dio mi je i taj što je toliko svestrana – u nju se može dodavati skoro sve te na taj način imate osjećaj da svaki dan jedete drugo jelo (kad bi ju npr. jeli svaki dan).
Kad imam jako busy tjedan i ne stignem kuhati, a ne sjetim se ni naručiti hranu, napravim ovu salatu sa sastojcima koje imam. Treba mi manje od 15 minuta što je još najbolji dio jer točno toliko vremena i imam za kuhanje.
ADVERTISEMENT
Izvor: Pexels
Baza pesto salate
Osnovni recept za ovu pesto salatu se sastoji od tjestenine (idealno fusilli ili farfalle) u koju je umiješan pesto umak, iceberg salata, cherry rajčice, mozzarella i svježi bosiljak. Iako jednostavna, ova salata je toliko svježa, ukusna i zdrava koliko ju je i jednostavno za napraviti.
S vremenom sam u nju dodavala sastojke koje sam imala u hladnjaku taj dan i otkrila nove okuse koji se savršeno uklapaju u ovu bazu. Iceberg salatu ću baš uvijek imati u hladnjaku jer salate jedem stalno, kao i cherry rajčice. Pesto umak i tjesteninu također uvijek imam kod kuće. Ova 4 sastojka je uvijek dobro imati jer su idealni za brzi ručak.
Kada ne bi imala mozzarellu, dodala bi feta sir ili halloumi. Ako sam večer prije radila večeru sa pečenim povrćem poput pečenog batata, bundeve, mrkve ili cikle, obavezno bi to dodala. Dodajte krastavce ili avokado, a umjesto tjestenine kvinoju. Nekad bi pomiješala samo pečeno povrće bez tjestenine. No tjesteninu s pesto umakom je lako napraviti pa ju tako često napravim unaprijed i ostavim u hladnjaku nekoliko dana. Tako ju mogu koristiti za nekoliko različitih obroka.
Umjesto iceberg salate to nekad može biti mladi špinat ili matovilac, a na kraju možete sve posuti sa sjemenkama od bundeve. Opcije su stvarno razne i lako ih prilagodite sebi ovisno što volite i što imate u hladnjaku.
Izvor: Pexels
Recept za Grčku pesto salatu
Sastojci:
- Iceberg salata
- Tjestenina
- Pesto umak
- Cherry rajčice
- Feta sir
- Masline
- Svježi bosiljak
Upute:
- Skuhajte tjesteninu prema uputama (obično treba manje od 10 minuta). Ja obično skuham oko 300g za nekoliko porcija. Kad je gotova, procijedite vodu i umiješajte 4 žličice pesto umaka (na 300g).
- U veliku zdjelu za salatu nasjeckajte iceberg salatu (ovisno o veličini salate, ja koristim jednu trećinu za jednu osobu).
- Dok se tjestenina kuha, uzmite 10 cherry rajčica i prerežite ih na pola.
- Feta sir narežite na male kockice (količinu koliko želite).
- Kad je sve gotovo, u zdjelu sa salatom dodajte ¼ tjestenine s pestom (ostalo sačuvajte za drugi put, ili podijelite s drugima), cherry rajčice, feta sir, 10-ak maslina i nekoliko listova svježeg bosiljka nasjeckanog na trakice.
- Začinite sa malo maslinovog ulja, soli i paprom po želji.
Izvor: Mamager
Drugi put, probajte salatu sa mozzarellom umjesto fete, dodajte pečeno povrće, kvinoju ili probajte drugačiju vrstu salate. Ovo jelo je idealno za poigravanje i prilagođavanje.
Dobar tek!
Izvor naslovne fotografije: Mamager
ADVERTISEMENT