Jela bez mesa: Radimo ukusan i zdrav obrok u manje od pola sata
Kada tražite brzinsko jelo koje je zdravo, rješenje uvijek leži u povrću. Ovaj put povrće kombiniramo sa kvinojom i radimo jelo spremno za skoro 15 minuta.
Volimo kuhati sezonski i zato vam danas donosimo jedan brzinski recept s namirnicama koje su trenutno u sezoni, a nutritivno su bogate, lagane i savršene za popodnevni brzi ručak kada vam treba energije.
Koristite kvinoju umjesto riže
Za ovaj brzi recept, koristite sezonsko povrće poput brokule, mahune, mladog luka i gljiva. Kvinoju birajte umjesto riže i tjestenine. Brže je spremna za posluživanje i puna zdravih proteina, kalcija i vlakna te ne sadrži gluten.
Još jedna zanimljivost vezana uz kvinoju je i ta da ona ne spada u regularnu žitaricu već u pseudožitaricu. Što to znači? Kvinoja izgledom i teksturom podsjeća na žitaricu, ali zapravo pripada porodici loboda isto kao i špinat. Također, puna je bjelančevina i sadrži sve esencijalne aminokiseline – mogli bi reći super namirnica!
ADVERTISEMENT
Izvor: Unsplash
Recept za buddha bowl sa kvinojom i povrćem
Buddha bowl je inače obrok koji se poslužuje u zdjeli i koji se sastoji od zelenog lisnatog povrća, sirovog ili kuhanog/pečenog na žaru, grahorice te jedne vrste cjelovitih žitarica. Katkad mogu sadržavati i dodavati poput orašastih plodova i sjemenki i/ili preljeva, kako bi se obogatio okus i aroma samog jela.
Sastojci:
- 1 šalica kvinoje
- 2 šalice vode
- 1 šalica cvjetače ili brokule, narezane na cvjetiće
- 1 šalica mahuna
- 1 šalica gljiva
- 1 velika mrkva, narezana na tanke trake
- 2 mlada luka, nasjeckana
- 3 žlice soja sosa
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sol i papar po ukusu
- Sjemenke sezama za posipanje
Izvor: Unsplash
Upute:
- Kuhajte kvinoju prema uputama na pakiranju.
- U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.
- Dodajte brokulu, mrkvu, mahune i gljive. Povrće narežite i kuhajte ga nekoliko minuta dok ne postane hrskavo, povremeno miješajući. Dodajte kuhanu quinoju i sitno nasjeckani mladi luk. Nastavite miješati.
- Kada svo povrće malo omekša, dodajte soja sos, sol, papar i ostale začine po želji (mi volimo dodati malo crvene paprike i kurkume) i kuhajte još nekoliko minuta dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
- U velikoj zdjeli pomiješajte kvinoju sa povrćem, začinite sa solju i paprom po želji, dodajte malo maslinovog ulja te posipajte kratko prženim sjemenkama sezama.
Dobra stvar je i da povrće uvijek možete zamijeniti sa nekim drugim. Dodajte batat, ciklu, cvjetaču, krumpir, papriku, tikvice, umiješajte špinat ili rukolu, dodajte grah ili slanutak te po želji zlaijte s nekim dressingom. Nama je odličan green goddess dresing.
Ovaj ukusna zdjela ne samo da će zadovoljiti vaše nepce već će vam pružiti i potrebne hranjive tvari i osigurati dovoljno energije za preživjeti one izazovne dane koji se ponekad (prečesto) nađu u rasporedu.
Izvor naslovne fotografije: Unsplash
ADVERTISEMENT