Proljetna fritaja od šparoga – imamo najukusniji recept
Proljetna fritaja od šparoga – ovo svestrano jelo napravljeno je sa svježim sezonskim namirnicama i idealno za bilo koje doba dana.
Proljetna fritaja s povrćem zadivljujući je obrok koji se lako cijeli napravi u jednoj tavi, pun najfinijeg proljetnog povrća, kremastog feta sira i svježeg začinskog bilja. I da, u ovome se može uživati za doručak i ručak kao i za večeru.
Fritaja je tako jednostavan, ali impresivan obrok. Ova zdrava verzija bogata povrćem stavlja zelenilo poput šparoga i poriluka u središte. Fritaje su i sjajan način da iskoristite sezonske proizvode ili bilo kakve ostatke povrća koje imate u frižideru za ukusno jelo.
ADVERTISEMENT
Izvor: Pexels
Nakon što zapamtite osnovnu formulu fritaje, možete se zabaviti mijenjajući povrće za svako godišnje doba ili praznik. Sljedeći put dodajte u nju malo dimljenog lososa, kelja ili butternut tikve. To su ukusni, zdravi obroci u kojima možete uživati za doručak, užinu, ručak ili čak večeru – što mi najviše volimo!
Recept za proljetnu fritaju
Sastojci:
- 10 velikih jaja
- ½ šalice jogurta
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 poriluk, nasjeckan
- 300g šparoga, nasjeckanih
- 1 šalica (pakirana) mladog špinata
- sol i papar, po ukusu
- 100 g feta sira
- ukras po želji: svježi kopar i peršin
Izvor: Pinterest
Upute:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
- Zagrijte ulje u tavi pogodnoj za pećnicu na srednje jakoj vatri. Dodajte poriluk i pirjajte 3-4 minute.
- Zatim dodajte šparoge i pirjajte još 1-2 minute.
- Dodajte mladi špinat, sol i papar i pirjajte još 1-2 minute, ili dok špinat ne uvene.
- Izvadite 1/3 povrća na tanjur (nije obavezno, ali tako je fritaja ljepša), a preostala polovica povrća mora biti ravnomjerno raspoređena.
- U velikoj zdjeli umutite jaja, jogurt, sol i papar. Preko polovine povrća u tavi prelijte jaja. Kuhajte na štednjaku 2-3 minute.
- Dodajte preostalo povrće na vrh, zatim posipajte feta sirom.
- Prebacite u pećnicu i pecite 15-20 minuta, ili dok se jaja ne stvrdnu.
- Prije posluživanja ukrasite dodatnim začinskim biljem.
Izvor: Pinterest
Dodatni savjeti
Ostaci fritaje od šparoga mogu se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3 dana ili do 3 mjeseca u zamrzivaču. Jednostavno podgrijte pojedinačne dijelove u mikrovalnoj ili pećnici dok se ne zagriju.
Fritata od šparoga izvrsno se slaže s raznim prilozima, pa ju možete poslužiti sa svježom salatom poput matovilca ili rukole, ili tostiranim sourdough kruhom.
Bilo da uživate u doručku, užini ili brzoj radnoj večeri, ovo ukusno jelo zasigurno će postati omiljeno u vašem kulinarskom repertoaru.
Izvor naslovne fotografije: Unsplash
ADVERTISEMENT