Koliko su datulje zdrave i jesu li dobra zamjena za šećer
Datulje imaju ugodan slatki okus, podsjećaju na karamelu i med, te su bogate hranjivim tvarima što ih čini dobrom zamjenom za nezdrave grickalice. Zvuči gotovo predobro da bi bilo istinito, zar ne?
Datulje su inače slatki plodovi palmi. Osnovna su hrana i zdrava zamjena za šećer u sjevernoj Africi i arapskom svijetu puno duže nego u Europi. Iako je nutritivna vrijednost datulja visoka zbog prirodnih šećera, one mogu biti dobra zamjena za rafinirane šećere ili slatkiše. Osim toga, imaju i mnoge druge prednosti.
Datulje su hrana za mozak
Istraživanja su pokazala da datulje mogu biti korisne za smanjenje upalnih markera, poput interleukina 6 (IL-6), u mozgu. Visoke razine IL-6 povezane su s većim rizikom od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti. Druga su istraživanja pokazala da datulje mogu pomoći u smanjenju aktivnosti proteina amiloidnog beta, koji mogu formirati plakove u mozgu te su dokazale prisutnost antioksidansa koji su poznati po tome da smanjuju upale.
ADVERTISEMENT
Izvor: Pexels
Nutritivna vrijednost datulja
Osim što su ukusne, datulje sadrže proteine, vitamine i minerale.
Nutritivna vrijednost 100 g sušenih datulja je, ovisno o stupnju sušenja, 260 – 310 kcal. U njima se nalazi:
- kalorije: 277 kcal
- ugljikohidrati: 75 g
- vlakna: 7 g
- proteini: 2 g
- kalij: 15% Preporučenog unosa
- magnezij: 13% PU
- bakar: 40% PU
- mangan: 13% PU
- željezo: 5% PU
- vitamin B6: 15% PU
Svježa datulja sadrži 150 kcal/100 g. Kod nje je količina ugljikohidrata dvostruko manja (zbog manje šećera) i varira 35 – 40 g.
Izvor: Pexels
Prirodni šećer u datuljama kao alternativa bijelom šećeru
Prirodni šećer prisutan u datuljama predstavlja izvrsnu alternativu običnom šećeru. Brzo se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Konzumacija samo 2 – 3 datulje može zadovoljiti želju za slatkišima, pružajući istovremeno nevjerojatno sladak okus.
Izvor: Pexels
Kako jesti datulje?
Datulje se mogu jesti svježe ili sušene, slično kao i grožđice. Također, mogu služiti kao dodatak raznim slatkim pa čak i slanim jelima. Evo i generalnih smjernica kako ih možete pripremiti:
- Punjene datulje – možete ih nadjenuti bademima, pekan orasima, krem sirom ili pistacijama za snack ili međuobrok. Možda najpopularnija opcija su datulje punjenje maslacem od kikirikija, a za dodatnu slatkoću i alternativu pravom desertu, prelijte ih tamnom čokoladom.
- Salate – isjeckane, narezane ili očišćene cijele datulje odličan su dodatak raznim salatama.
- Smoothie – dodavanje datulja u smoothieje naglašava prirodnu slatkoću i dodatnu nutritivnu vrijednost.
- Energetske kuglice – pomiješajte datulje s orašastim plodovima, brusnicama, zobenim pahuljicama, kokosovim pahuljicama ili drugim sastojcima po želji kako bi napravili “energetske kuglice” bez pečenja. Po želji možete dodati i maslac od kikirikija ili proteine u prahu.
- Prirodni zaslađivač zobene kaše – dodajte jednu do dvije datulje dok kuhate zobenu kašu. Prirodno ćete jeu zasladiti i nećete imati potrebu dodavati druge zaslađivače.
Izvor: Unsplash
Dodatan savjet: Prilikom kupovine datulja, tražite neoštećene datulje koje imaju sjaj.
Izvor naslovne fotografije: Pexels
ADVERTISEMENT