Prigrlite proljeće uz ukusne salate sa sezonskim namirnicama
Jednostavne, svježe i ukusne, proljetne salate su savršen način za uživanje u proljetnim sezonskim namirnicama.
Kad vrijeme zatopli u proljeće, svi polako počinjemo žuditi za svježim sastojcima i proljetnim salatama. Lagane, svježe i prepune najboljih proljetnih plodova, salate su savršen primjer zašto je uzbudljivo jesti sezonski. Od hrskavog povrća do sočnog voća, mogućnosti su beskrajne kada je u pitanju stvaranje salata koje odražavaju bit sezone.
Recepti za proljetne salate
Volimo proljetne salate jer su prepune svježeg povrća i ne morate puno učiniti da biste ih pretvorili u ukusno jelo. Prelijte ih ukusnim preljevom, pospite s malo sira i dodajte šaku orašastih plodova za hrskavost. Uz samo nekoliko minuta truda, napravit ćete proljetnu salatu koja pršti teksturom i okusom. Tako je jednostavno i ukusno, sigurno će vam se svidjeti.
Bez obzira žudite li za slatkoćom jagoda ili hrskavim šparogama, postoji recept za proljetnu salatu za svako nepce. Stoga, uputite se na tržnicu u nabavu svježih domaćih proizvoda koji će vas sigurno inspirirati za pripremu šarenih salata. A do tada, mi smo pripremili dvije jednostavne salate čije recepte donosimo u nastavku.
ADVERTISEMENT
Izvor: Unsplash
Salata od jagoda i špinata s balzamičnim vinaigretteom
Sastojci:
- 4 šalice svježeg mladog špinata
- 1 šalica narezanih jagoda
- ¼ šalice izmrvljenog feta sira
- ¼ šalice nasjeckanih oraha
- 2 žlice balzamičnog octa
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica meda
- sol i papar po ukusu
Upute:
- U velikoj zdjeli pomiješajte mladi špinat, narezane jagode, izmrvljeni feta sir i nasjeckane orahe.
- U maloj zdjeli pomiješajte balzamični ocat, maslinovo ulje, med, sol i papar kako biste napravili vinaigrette.
- Pokapajte vinaigrette preko salate i lagano promiješajte da se prekrije.
- Poslužite odmah i uživajte u prekrasnoj kombinaciji slatkih jagoda, feta sira i hrskavih oraha u svakom zalogaju.
Salata od šparoga i graška s Dijon preljevom od limuna
Sastojci:
- 1 vezica šparoga, orezana i blanširana
- 1 šalica svježeg graška, blanširanog
- ½ šalice tanko narezanog crvenog luka
- ¼ šalice nasjeckanog svježeg peršina
- kora od 1 limuna
- 2 žlice soka od limuna
- 1 žlica Dijon senfa
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol i papar po ukusu
Upute:
- U velikoj zdjeli pomiješajte blanširane šparoge, grašak, narezani crveni luk i nasjeckani peršin.
- U maloj zdjeli pomiješajte limunovu koricu, limunov sok, Dijon senf, maslinovo ulje, sol i papar kako biste napravili preljev.
- Prelijte preljev preko salate i lagano promiješajte da se prekrije.
- Ohladite salatu u hladnjaku najmanje 30 minuta kako bi se okusi stopili.
- Poslužite ohlađeno i uživajte u hrskavoj teksturi šparoga i graška, upotpunjenoj pikantnim Dijon preljevom od limuna.
Izvor: Unsplash
Izvor naslovne fotografije: Unsplash
ADVERTISEMENT