Zašto je Italija uvijek dobra ideja (pogotovo ako planirate girls trip)
Ako tražite inspiraciju za long vikend putovanja izvan, ali blizu Hrvatske, volite dobro pojesti, popiti i uživati u lijepom vremenu, kulturi i prirodnim ljepotama – za vas imam samo dvije riječi. Bella Italia.
Ove sam godine, već tradicionalno, sa grupom prijateljica provela produženi vikend u Italiji. 4 dana sunca, odlične hrane, pristupačnih cijena, prekrasne kulture i ostalih ljepota koje nosi svako putovanje. Kažem tradicionalno, jer već nekoliko godina moje prijateljice i ja na par dana pobjegnemo izvan Zagreba i za taj bijeg svaki put izaberemo baš Italiju. U nastavku teksta shvatit ćete i zašto.
ADVERTISEMENT
Izvor: Privatna arhiva
Full belly – happy heart
Nema drugog načina, ovu priču moram započeti s hranom! Kada sam u Italiji, kao da mi netko u tijelo doda još jedan dodatni želudac jer zna da ne smijem propustiti te božanstvene okuse zbog sitosti. Jedan usputni komentar, ako planirate trip u Italiju, uzmite sa sobom hlače koje su vam barem za pola broja prevelike, vjerujte mi.
Izvor: Privatna arhiva
Prva stanica – pizzeria, naravno. Budući da smo se ovog puta odlučile za vikend u Napulju, prva stanica je morala biti njihova najpoznatija pizzerija – L’Antica Pizzeria da Michele. Radi se o malenoj, jednostavnoj pizzeriji u širem centru grada u kojoj su snimane najpoznatije scene filma Jedi, moli, voli (Eat, pray, love). Film vam se može, a i ne mora svidjeti, ali pizza će vas vjerojatno osvojiti. Iako nije bila puno drugačija od ostalih koje smo pojele u gradu (sve su bile preukusne, čak i one u usputnim pekarama), cijelom iskustvu je pridonijelo to što pizze peku pokraj vas tako da iz prvog reda možete vidjeti kako se priprema najbolja pizza u Napulju.
Uz to, atmosfera restorana je jako cozy i obiteljska. Ako promotrite prostor oko sebe, odnosno slike s poznatim osobama koje imaju na zidovima, primjetiti ćete da su konobari i kuhari koji vas poslužuju bili dio pizzerie i prije 15ak godina, kada su neke od tih fotografija snimljene.
Cijene su više nego pristupačne i na meniju možete birati između 5 različitih pizza – cijena svake je 5.5 eura.
p.s. pripremite se na čekanje u redu, ali neka vas to ne obeshrabri, red se pomiče relativo brzo. Samo morate doći do konobara i uzeti svoj broj (skoro kao u banci). Moj savjet je da sjednete u kafić preko puta, naručite Aperol Spritz i na tabli čekate kada će se pojaviti broj koji ste dobili. U prosjeku je to 20-ak minuta.
Ako pak želite pojesti dobru pizzu i usput gledati užurbane i lude ulice grada, svakako preporučam Spuzzuliann pe’ Tuledo. Mjesto izgleda kao usputni kiosk, ali pizza je odlična, gotova u par minuta, i najbolje od svega, košta svega 4.5 eura.
Nakon pizze, dobro je posegnuti za nekom laganijom hranom ili salatom – Caprese je tu apsolutni favorit.
Izvor: Privatna arhiva
Ipak vas molim da nikako, ali baš nikako, ne odete iz Italije bez da ste probali barem 4 različita jela s tjesteninom. Jer ako ne jedete tjesteninu svaki dan, jeste li uopće bili u Italiji?!
Osobna preporuka – Ravioli Caprese i Vermicelli to Nerano. Svakako probajte ubaciti i Parmiganu na meni. Sve ovo probale smo u restoranu Trattoria da Concetta (i jedva se digle od stola).
Ako mislite da ste veći kapacitet od ovoga i da možete probati i više jela, na linku se nalazi top 15 lokalnih napuljskih delicija koje bi svakako bilo pametno probati.
Sve u svemu, svako jelo koje smo pojele u Napulju bilo je ukusno. Ipak, postoji jedno mjesto koje je izvan svih mjerila i koje MORATE posjetiti dok ste tamo.
Pravilo br. 1 – uvijek ostavi mjesta za desert
Gran Caffè Gambrinus – kraljica svih kavana koje sam ikada imala priliku posjetiti. Ovdje ćete se em osjećati kraljevsko zbog ambijenta, odnosno interijera koji oduzima dah, em ćete jesti kraljevski jer – Italija.
Nikako nemojte otići iz kavane bez da ste probali tradicionalni napuljski desert Delizia al limone i apsolutnog pobjednika među desertima Cubo al pistaccio.
Još jedna topla preporuka je i Sfogliatella Riccia koju ćete u Napulju pronaći na svakom uglu. Postoje brojne varijacije s punjenjem, ali ipak je najbolja ona s originalnom kremom od griza, rikote i naranče/limuna.
Ako pak volite deserte s alkoholom, jer – zašto ne biti tipsy na odmoru(?), tu je svakako desert Babà Napoletano koji se radi s rumom. Predlažem da uzmete verziju u čaši, pomiješanu s kremom od pistacije. Također ćete ju naći na gotovo svakom štandu s hranom i gdje god da ju uzmete – nećete pogriješiti.
Dobru hranu treba zaliti dobrim pićem
Ovdje nećemo puno pametovati – reći ćemo samo Limoncello i Aperol Spritz koje možete uzeti na pokretnim štandovima na ulici i u gotovo svakom kafiću. Tu su naravno i kave i capuccino – regularni ili obogaćeni kremom od lješnjaka.
Morski biseri u blizini Napulja
Nakon što pojedete i popijete sve s popisa (i mnogo više), predlažem vam da se uputite na otoke u blizini Napulja. Većina ljudi bi vam preporučila povijesne Pompeje, ali ja ipak biram otoke – uvijek i svugdje.
Ovog puta smo se odlučile trajektom uputiti na prekrasni Capri koji nas je oduševio onaj tren kada smo sjele na lokalnu vožnju brodićem oko otoka.
Za svega 20 eura (23, ali ako imate sreće koo mi, dobijete popust) možete uživati na sat vremena dugoj vožnji oko otoka s prekrasnim pogledima na obalu, poznate vile (Villa San Michele, Villa Jovis) i prolaz zaljubljenih, odnosno Faraglioni stijene (za romantične duše među vama).
Iako ga nismo uspjele posjetiti ovaj put, svakako se vraćamo kako bi posjetile i otok malo sjevernije od Caprija, Ischia za koji smo čule samo riječi hvale (ali nije bilo vremena ovog puta, previše se išlo po restoranima).
Ako se odlučite posjetiti Capri, budite spremni potrošiti nešto više novaca, a ako se odlučite za Ischiu, mogli biste se ugodnije iznenaditi što se cijena i troškova tiče.
Kao javni prijevoz na Capriju se koristi foniculare, odnosno uspinjača čija je karta 2.5 eura u jednom smjeru. Ako ste pak pomalo avanturistički raspoloženi, tu je i posebna žičara za 12 eura. Svakako se uputite na vrh otoka uspinjačom i posjetite botanički vrt Giardini di Augusto iz kojeg se pružaju nevjerojatni pogledi na obalu otoka (srce mi poskoči svaki put kad otvorim galeriju mobitela i gledam te slike).
Grad koji STVARNO nikada ne spava
Ne, ne mislim na New York koji sam također imala priliku posjetiti prošle godine. I on me oduševio, ali moram vas razočarati i reći da on itetako spava (i budi se tek oko 10 ujutro). Mislim da Napulj kojeg sam doživjela kao grad koji živi svaki dan kao da je najluđi petak. Pjesma na ulici koja na trenutke podsjeća na Kubu, gužva u uskim uličicama i prolazima, štandovi, buka, glazba… Jednom rječju – život.
U Napulju svaki dan uistinu izgleda kao vikend. Kafići se ne zatvaraju sve dok vi kao gosti ne odlučite iz njih izaći, a ulice su nedjeljom kasno navečer, pune kao da je peak vikenda.
Ako tražite odmor i tišinu, ne birajte Napulj. Ako tražite ludnicu po ulicama i nove doživljaje svake sekunde, za smještaj birajte napuljski kvart Quartieri Spagnoli, ili španjolsku četvrt.
Ne mogu vam baš preporučiti apartman jer me moj nije oduševio (kao ni vlasnik smještaja), ali mogu vam preporučiti kvart jer sam baš tamo i ja odsjela. Ako želite doživjeti grad u njegovom punom sjaju, svakako birajte španjolsku četvrt (i ako imate lak san, ponesite čepiće za uši, just in case).
Sva lica Napulja
Bez puno okolišanja – da, Napulj je dosta prljav grad. Navečer ćete na ulici pronaći hrpe smeća pokraj kontenjera, a na otpad ćete naići i na ulici. Ipak, najiskrenije vam kažem da to nimalo nije utjecalo na moj dojam grada. Za mene je Napulj mjesto dobre hrane, pića, ludog života i kulture. Ima tu i siromaštva i bogatstva, reda i nereda, ali kada se sve skupa zbroji u jedno, moja ocjena je – šarmantan, lud i zanimljiv.
Izvor: Privatna arhiva
Za kraj, Ryanair leti za Napulj direktno iz Zagreba (četvrtkom tamo, ponedjeljkom nazad). Let traje sat i nešto sitno. Cijena za jedan smjer može se naći i za 30ak eura. Pametnome dosta!
Izvor naslovne fotografije: Unsplash
ADVERTISEMENT