5 prijedloga kako olakšati svakodnevno kuhanje obroka nakon posla
“A što ćemo danas kuhati?” je najteže pitanje na koje znamo odgovor. Donosimo 5 jednostavnih savjeta koji će pomoći da cijeli tjedan ručak biti gotov na vrijeme.
Savjeti su to koje već možda znamo, ali negdje smo ih “izgubili” putem zbog užurbanog života i važno ih se prisjetiti, jer dobar obrok u danu “zlata je vrijedan”.
Jesti zdravo, kuhano i praktično u isto vrijeme ponekad se uz užurbani način života čini kao nemoguća misija, no baš kao i mnogim drugim situacijama planiranje je već pola obavljenog posla. Nakon napornog radnog dana uz ispunjavanje svakodnevnih obaveza, nekima najteže pada onaj dio “A što ćemo danas kuhati?”. Rezultat nerijetko bude dugotrajno smišljanje, a ono dovodi do toga da posežemo za dostavom i jelima koja će nas tek prividno zasititi. Ponovno se vraćamo na dio oko planiranja s kojim ako krenemo na vrijeme, cijeli ćemo tjedan imati zdrave i ukusne obroke.
Kad god se susretnete s prenatrpanim rasporedom, sjetite se da i najjednostavniji planovi mogu uvelike olakšati vašu svakodnevicu. Uživajte u pripremi jela koje ste sami pripremili, jer osjećaj zadovoljstva ne dolazi samo od osjećaja sitosti, već i od vremena i truda uloženog u njezinu pripremu, kao i od činjenice što smo unijeli u svoj organizam. Donosimo vam pet prijedloga kako cijeli radni tjedan olakšati svakodnevno kuhanje. I ne brinite, u jelima će jednako uživati kako veliki, tako i mali.
Od viška glava ne boli
Skuhane namirnice poput tjestenine, riže, prosa i sličnih žitarica mogu stajati u hladnjaku i do tri dana, stoga ako mislite da ste opet skuhali previše riže ili špageta, ne bacajte, spremite u višekratne posudice. Uz dodatak umaka kojeg možete napraviti od raznog povrća i začina imate gotovo jelo u svega nekoliko minuta. Ono što je dodatno praktično s navedenim skuhanim namirnicama je i činjenica kako odlično mogu poslužiti i kao obročna hladna salata, pogotovo uz tunu, povrće i maslinovo ulje.
ADVERTISEMENT
Izvor: Pexels
Juha za cijeli tjedan
Ako za vikend kuhate juhu, napravite je u većoj količini, a ona će vam izvrsno poslužiti kao fini topli obrok tijekom tjedna. Uz to, goveđa ili pileća juha izvrstan je temeljac za razna jela poput rižota ili gulaša, a ako niste fan kuhanog mesa iz juhe, iskoristite ga za hladnu salatu ili pak za varivo. Također, juha je idealna za pire, bilo da se radi o pireu od krumpira, celera ili batata. Dodavanjem juhe može se napraviti odličan kremasti pire od raznog povrća.
Izvor: Unsplash
Porcije viška
Veće količine kuhanja određenog jela dobar su znak da već i za sutra, ali i za tjedan dana imate gotov ručak. Kada pripremate jela poput raznih variva, gulaša, punjenih paprika i umaka, napravite veću količinu i spremite u višekratne posudice te s njima pravac u zamrzivač. Dobro je ranije na posudicu staviti papirić o kojem se jelu radi, a na hladnjak možda ostaviti podsjetnik što ste smrznuli od obroka. Dovoljno ih je samo podgrijati i uživati u ukusnom jelu kojeg ste spremili kad ste imali više vremena.
Izvor: Unsplash
Brzo, ali i dalje zdravo
Nedostatak vremena i ogromna glad nekad doista ne dopuštaju da pripremate skuhana jela, no to ne znači da i u tom trenutku ne možete sebi i ukućanima pripremiti zdrav obrok. Pravi primjer za to su sendviči. Da, priznajemo, nekad se za ručak jedu sendviči, no uvijek ih možemo upotpuniti zdravim namirnicama kao što je avokado, jaja, jogurt, tuna, losos, razni svježi sirevi, povrće, salate, sjemenke… Umjesto majoneze ili drugih teških umaka, koristite malo maslinovog ulja kao zdraviju opciju za dodavanje okusa vašem sendviču. Bitno je dopustiti mašti na volju i iskoristiti namirnice koje već imate kod kuće.
Izvor: Pexels
Pripremi – dovrši
Za one koji u sebi na kraju dana pronađu i zadnji atom snage, ručak za idući dan možete početi pripremati i popodne ili večer prije. Odnosno, dio ručka pripremi se dan ranije, a onda se ostatak dovršava idući dan. To se primjerice odnosi na rezanje povrća, pripremu temeljca, dinstanje, mariniranje mesa i slično. Ovo je idealno za neka kompliciranija jela koja želite spremiti, no kuhanje od početka iziskuje mnogo vremena. Taj pristup omogućava vam da unaprijed pripremite veći dio jela, dok svježi dodaci osiguravaju da jelo bude ukusno i svježe kada ga poslužite. Na ovaj ćete način biti itekako brže gotovi, no znamo da to ipak iziskuje i nešto više snage i volje. Možda je vikend idealno vrijeme za to.
Izvor: Pexels
Izvor naslovnice: Pexels
ADVERTISEMENT